De man achter toncoin wil tóch criminelen harder aanpakken.
Foto: Thrive Studios/Shutterstock
Pavel Dourov, de oprichter en CEO van de populaire berichtendienst Telegram, gaat overstag. Na lang zijn principiële poot stijf te hebben gehouden, wil hij nu toch de moderatie van criminele activiteiten op zijn platform aanzienlijk verbeteren.
Arrestatie van Telegram- en cryptobaas in Frankrijk
Dourov werd op 25 augustus gearresteerd op het vliegveld Paris-Le Bourget in Frankrijk en aangeklaagd voor de rol van Telegram in onder andere criminaliteit, drugshandel, georganiseerde fraude en de verspreiding van kinderporno.
Franse functionarissen verklaarden dat het bedrijf niet voldoende actie had ondernomen om criminele activiteiten op het platform te bestrijden en onvoldoende had gereageerd op verzoeken van de Franse autoriteiten.
In eerste instantie verdedigde Dourov zichzelf en zijn app. In een openbare verklaring via Telegram stelde hij eerder dat de berichtenservice EU wetgeving en de digital service act opvolgt en daarmee in lijn der wet functioneert. Dourov noemde het absurd dat hij werd beschuldigd van medeplichtigheid aan criminele handelingen.
Hij bleef daarmee pal achter de visie van zijn bedrijf staan, ondanks zijn arrestatie. Sindsdien was het erg stil uit kamp-Dourov.
Moderatie-uitdagingen en groei van Telegram
Nu laat Pavel Dourov voor het eerst sinds zijn arrestatie weer iets horen. Hoewel hij uithaalt naar de aantijgingen dat Telegram een toevluchtsoord voor criminelen zou zijn, geeft hij toe dat de enorme groei van het platform het lastiger maakte om alle illegale activiteiten effectief aan te pakken.
“Telegram heeft nu 950 miljoen gebruikers, en dat brengt groeipijnen met zich mee,” verklaarde hij in een bericht op zijn platform. “Criminelen kunnen daardoor gemakkelijker misbruik maken van ons platform.”
Dourov benadrukte dat Telegram dagelijks miljoenen schadelijke berichten en kanalen verwijdert, maar erkende dat er meer nodig is om de schaal van de uitdaging het hoofd te bieden.
“Daarom heb ik het als mijn persoonlijke missie gemaakt om ervoor te zorgen dat we op dit gebied aanzienlijke verbeteringen doorvoeren.”
Botsingen met regelgeving en vertrek uit markten
Dourov liet verder weten dat Telegram bereid is om markten te verlaten als de regelgeving in een land in strijd is met de principes van het bedrijf.
“Toen Rusland ons dwong om ‘encryptiesleutels’ te overhandigen, weigerden we – en Telegram werd in Rusland verboden,” schrijft Dourov. “Toen Iran eiste dat we kanalen van vreedzame demonstranten blokkeerden, weigerden we ook – en Telegram werd in Iran verboden.”
Hij benadrukte dat het bedrijf liever vertrekt uit markten waar ze hun ethische standaarden niet kunnen handhaven, omdat Telegram niet opereert met winst als belangrijkste drijfveer.
Maar waar blijft die crypto bullrun nou?
In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.