Foto: Rcc_Btn/Shutterstock
Eerder deze week ontstond er een hoop hectiek in de Arbitrum (ARB) gemeenschap na een controversiële actie van de Arbitrum Foundation. De uitslag van een stemronde over een budgetvoorstel werd volledig in de wind geslagen en de gemeenschap was ziedend. De Arbitrum Foundation geeft nu gehoor aan de kritiek en komt met twee nieuwe voorstellen.
Controversiële keuze van Arbitrum
Wat gebeurde er eerder deze week precies? Het team van Arbitrum deed een voorstel om meer dan 700 miljoen ARB tokens met een waarde van ongeveer 1 miljard dollar te spenderen aan administratie en operatiekosten. Er werd gestemd en 70 procent van de stemmers was tegen dit plan.
De uitkomst van de stemronde werd echter genegeerd door de Arbitrum Foundation. Volgens een statement was de stemronde niet bedoeld om bindend te zijn, enkel als bekrachtiging van een vooraf gemaakte keuze.
Nu heeft de foundation beloofd de 700 miljoen tokens niet te verplaatsen. Er zullen nieuwe stemrondes plaatsvinden waarbij de gemeenschap “een acceptabel bedrag” zal bepalen. Daarnaast heeft de Arbitrum Foundation een ’transparantierapport’ openbaar gemaakt om meer duidelijkheid te verschaffen.
Twee afzonderlijke voorstellen
De oplossing die Arbitrum biedt komt in de vorm van twee officiële voorstellen: AIP-1.1 en AIP-1.2. Het eerste voorstel zal de veelbesproken 700 miljoen ARB tokens vastzetten in een smart contract voor vier jaar. De Foundation zal de tokens alleen mogen gebruiken met toestemming van de gemeenschap.
Het tweede voorstel zal enkele bestuursaanpassingen bevatten. Zo zal het minimale aantal benodigde ARB tokens om een voorstel in te dienen worden verlaagd van 5 miljoen naar 1 miljoen tokens. Op deze manier zullen meer entiteiten invloed hebben op het bestuur van Arbitrum.
De gemeenschap heeft drie dagen om feedback te geven op de twee voorstellen van de Foundation. Daarna zal er een week lang gestemd worden over de voorstellen.
Arbitrum is een layer-2 oplossing op Ethereum (ETH). Het verwerkt transacties sneller en goedkoper dan het Ethereum netwerk zelf. Volgens het analyse platform DefiLlama zit er maar liefst 2,24 miljard dollar vast in het protocol.