Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Amerikaans onderzoek: Stablecoins vol met veiligheidsproblemen

Foto: David Sandron/Shutterstock

Het National Institute of Standards and Technology (NIST) in de Verenigde Staten heeft onlangs de 20 grootste stablecoins in detail onderzocht. In het rapport dat onlangs werd gepubliceerd kaart het NIST een aantal grote problemen aan die bij veel van deze stablecoins spelen.

In het onderzoek wordt vastgesteld dat van de 20 grootste stablecoins qua marktkapitalisatie, slechts vijf van hen in staat waren om de afgelopen 3 jaar altijd de koppeling met de Amerikaanse dollar te behouden. Deze vijf stablecoins zijn: USDT, USDC, BUSD, DAI en FRAX.

Tegelijkertijd zijn deze vijf stablecoins samen wel verantwoordelijk voor maar liefst 87% van het marktaandeel van stablecoins. Daarnaast is 83% van de grootste stablecoins gedekt door fiatvaluta terwijl slechts zo’n 10% uit algorithmische stablecoins bestaat.

Cryptoproject smeekt hacker om geld terug: ‘anders maken we geen kans’
Cryptoproject smeekt hacker om geld terug: 'anders maken we geen kans'

Stablecoins en veiligheid

In het verslag wordt ook aandacht besteed aan andere kwesties omtrent stablecoins, zoals beveiliging en de daarmee samenhangende risico’s. Er werden zelfs mogelijke grote problemen ontdekt, zoals diefstal van onderpand, exploitatie van de onderliggende blockchain, smart contract bugs, en willekeurig of ongeoorloofd creëren van nieuwe stablecoins.

Ondanks de mogelijke overeenkomsten tussen de verschillende soorten stablecoins merkt het rapport op dat elke munt een uniek risicoprofiel heeft. 

“Uit deze veiligheidsanalyse bleek dat twee stablecoins die op markten van derden vrijwel identiek functioneren en de aan- en verkoop van goederen met munten tegen een vaste prijs mogelijk maken, enorm verschillende risicoprofielen kunnen hebben.”

Centralisatie van stablecoins

Niet alleen zijn stablecoin-netwerken soms kwetsbaar voor externe dreigingen, ook kan de hoge mate van centralisatie problematisch zijn. Gezien de belangrijke positie van stablecoins binnen de crypto industrie, bestaat de mogelijkheid om de markt te misbruiken of te manipuleren ten nadele van beleggers, aldus het onderzoek.

Sinds de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk zijn overheden en toezichthouders zich plotseling ook meer gaan richten op stablecoins. Onlangs was nog in het crypto nieuws te lezen dat de Australische overheid mogelijk strengere wetgeving met betrekking tot stablecoins wilde gaan invoeren als direct gevolg van het Terra-debacle.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Meest gelezen
foto van een gavel en een bitcoin munt
Belastingdienst jaagt op cryptobezit: Boetes kunnen dramatisch oplopen
  • 30/03/2025
  • 3 min. leestijd
Een politie auto en_of busje in Amsterdam, Nederland, met op de achtergrond een bewegende tram
Crypto opslag van investeerder volledig leeggeroofd, €31 miljoen weg
  • 31/03/2025
  • 3 min. leestijd
Paleis het Loo, de woonplaats van de koninklijke familie en koning Willem-Alexander van Oranje Nassau, zijne majesteit van Nederland
Koning ‘Wimlex’ betrapt op geheime bitcoin mining bij Paleis het Loo
  • 01/04/2025
  • 2 min. leestijd
Europa zet grote stap in crypto wetgeving met nieuwe classificaties
Cryptorevolutie dreigt Europese banken te overspoelen: 63% heeft geen digitale strategie
  • 29/03/2025
  • 2 min. leestijd
Ripple's XRP op keerpunt: derivatenmarkt zet massaal in op koersdaling
Ripple’s XRP op keerpunt: derivatenmarkt zet massaal in op koersdaling
  • 02/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Nieuws nieuws

foto van een gavel en een bitcoin munt
Belastingdienst jaagt op cryptobezit: Boetes kunnen dramatisch oplopen
  • 30/03/2025
  • 3 min. leestijd
Zoveel hypotheek kun je krijgen met een modaal inkomen in 2025
Zoveel hypotheek kun je krijgen met een modaal inkomen in 2025
  • 31/03/2025
  • 3 min. leestijd
Een politie auto en_of busje in Amsterdam, Nederland, met op de achtergrond een bewegende tram
Crypto opslag van investeerder volledig leeggeroofd, €31 miljoen weg
  • 31/03/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.