Foto: jjenny/Shutterstock
Memecoins zorgen vaak voor hilariteit, maar hebben ook een duistere kant. Ze kosten beleggers vaak veel geld, en in extreme gevallen zelfs levens.
Zo zorgt het tragische verhaal van de 23-jarige Arnold Haro voor geschokte reacties. Deze jonge crypto-investeerder schoot zichzelf per ongeluk dood tijdens een livestream op ‘X’ (Twitter).
Tragisch einde van een jonge cryptohandelaar
Kort voor zijn ongeluk filmde Arnold Haro zich met een Smith & Wesson pistool. Hij voelde zich slecht na een verlies van 500 dollar (462 euro) op de cryptomarkt.
In de livestream was een warrige Haro te zien. Hij had een pistool in de hand en krabde regelmatig aan zijn hoofd. Volgens zijn familie leed de man al langere tijd aan depressies, versterkt door een verbroken relatie en financiële problemen.
In de livestream zagen kijkers dat de Amerikaan meerdere keren de trekker overhaalde. Plotseling ging het wapen daadwerkelijk af. De schokkende video bleef ruim een halfuur online staan.
De woorden die Haro vlak voor zijn dood uitsprak, blijven kijkers van de livestream waarschijnlijk voor altijd bij:
“Als ik sterf, hoop ik dat jullie dit omzetten in een memecoin.”
Memecoins en copycats overspoelen cryptomarkt
Tientallen cryptohandelaars gaven gehoor aan de laatste wens van Haro. Binnen afzienbare tijd overspoelden memecoins met zijn naam de cryptomarkt.
De token MISTA bereikte een totale waarde van 2 miljoen dollar. Copycats lanceerden vervolgens ook memecoins met de naam van de overleden cryptohandelaar.
De zus van Haro is verdrietig en geschokt door de hele situatie. Ze doet een oproep om niet langer tokens te creëren in naam van haar broer:
“Alsjeblieft. We willen niet dat iemand geld verdient aan onze pijn en het verlies van onze broer.”
Ongeluk stapelt zich op
De laatste jaren van zijn leven stond voor Haro in het teken van zijn gezin en crypto. Hij had een 1-jarig dochtertje, maar vocht tegen depressies en financiële problemen.
Memecoins brachten hem niet het geld en het geluk waar hij op hoopte. De twintiger handelde regelmatig in Solana-tokens en NFT’s, maar viel een paar keer ten prooi aan “rug pulls”.
In eerste instantie leek Haro succes te boeken met een investering in de memecoins official trump (TRUMP) en official melania (MELANIA). Na de inauguratie van Trump kelderden deze tokens in waarde. Ook zijn investering in een memecoin gerelateerd aan rapper Ye liep uit op een mislukking.
Het verhaal van Haro laat zien hoe problemen zich bij (jonge) mensen kunnen opstapelen. Zo raakte hij verstrikt in de drugswereld door fentanyl en meth aan daklozen te verkopen. Hoge schulden en criminele vijanden bezorgden hem veel stress.
De cryptohandelaar ging mentaal steeds verder achteruit. Steeds vaker postte hij extreme filmpjes en memes op zijn social media accounts. De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken verschenen over mentale problemen bij cryptohandelaars. Zo zorgt stress en onzekerheid over investeringen bij sommige beleggers voor slaapproblemen, met alle gevolgen van dien.
Geen toezicht op memecoins
Oud-voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) Gary Ginsler noemde crypto ooit ‘het wilde westen’. Mogelijk doelde hij daarmee ook op memecoins.
Toch beschouwt de SEC deze tokens als ‘entertainment’ in plaats van effecten. Daardoor ondernam het geen actie toen cryptohandelaars de afbeelding en naam van de overleden Haro massaal gebruikten.
Vanwege het gebrek aan regulatie komen oplichtingspraktijken en pump-en-dumps op de memecoin-markt regelmatig voor. Desondanks zijn cryptomunten zoals dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIBA) zeer populair onder beleggers.
Hulp bij zelfmoordgedachten
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of ga naar www.113.nl. Er is dag en nacht hulp beschikbaar.
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op