Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Roy van Krieken Roy van Krieken
4 min. leestijd

3 redenen waarom stablecoins zo belangrijk zijn

3 redenen waarom stablecoins zo belangrijk zijn

Foto: Hoowy/Shutterstock

Vrijwel elke crypto investeerder maakt er vroeg of laat wel eens gebruik van: stablecoins. Deze cryptocurrencies hebben een waarde die gekoppeld is aan een achterliggende activa. Stablecoins zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, ontworpen om de volatiliteit van crypto tegen te gaan en crypto handelaren een handige manier te bieden om hun fiatwaarde te behouden zonder uit te moeten cashen, en om gebruikers in staat te stellen alledaagse goederen en diensten met crypto te betalen.

Grote cryptobeurzen listen Trump token ondanks controverse
Grote cryptobeurzen listen Trump token ondanks controverse

Welke soorten stablecoins zijn er

Op dit moment bestaan er een groot aantal verschillende stablecoins die in veel gevallen ook totaal anders werken. Wel maken ze allemaal gebruik van een blockchain waardoor gebruikers ze kunnen kopen en verkopen zoals elke andere cryptocurrency.

Over het algemeen zijn er vier verschillende types stablecoins. Dit zijn fiat-backed stablecoins, crypto-backed stablecoins, commodity-backed stablecoins en algorithmische stablecoins. Een voorbeeld van laatstgenoemde is het Nederlandse Ducata

Verreweg de meest voorkomende soort is de fiat-backed stablecoin. Dergelijke stablecoins worden 1-op-1 gedekt door fiatvaluta. Voor het populaire USD Coin (USDC) dat wordt uitgegeven door Circle zijn dat dollars. Tether (USDT), de grootste stablecoin ter wereld, claimt ook volledig fiat-backed te zijn, maar er gaan geruchten dat dit in de praktijk helemaal niet zo zou zijn.

Sommige stablecoins, zoals DAI, hebben geen fiatvaluta als reserve, maar andere cryptocurrencies zoals ethereum (ETH). De waarde van de stablecoin wordt op deze manier dus gekoppeld en stabiel gehouden door de waarde van een andere cryptocurrency.

Commodity-backed stablecoins houden geen reserve aan van fiatvaluta of andere cryptocurrencies, maar worden door grondstoffen gedekt. In veel gevallen zijn dit edelmetalen zoals goud of zilver. Een voorbeeld van een dergelijke stablecoin is Tether gold (XAUT), dat uiteraard door goud wordt gedekt.

Algoritmische stablecoins wordt niet gedekt door “echte” reserves, maar gebruiken algoritmes om het aanbod te moduleren op basis van de marktvraag. Kortom, deze algoritmen verbranden automatisch munten of slaan nieuwe munten op basis van de fluctuerende vraag naar de stablecoin op een bepaald moment. Wellicht het bekendste voorbeeld van een algoritmische stablecoin was het beruchte Terra (LUNA). Dit voorbeeld toont tevens wat er kan gebeuren als het algoritme niet naar behoren functioneert.

Waarom gebruik je stablecoins?

Stablecoins zijn gecreëerd om een aantal grote problemen, die eigenlijk inherent bestaan, bij het versturen van geld op te lossen.

Gebruikers van stablecoins hebben zo geen meerdere internationale bankrekeningen nodig om crypto naar hun vrienden in andere landen te sturen; ze hebben slechts één cryptowallet nodig. Grensoverschrijdende betalingen worden zo een fluitje van een cent.

Daarnaast maken stablecoins echte peer-to-peer digitale overdrachten tussen personen mogelijk zonder dat er een tussenpersoon, zoals een bank, nodig is om transacties te doen. Dit zorgt voor lagere kosten en snellere verwerkingstijden.

De belangrijkste reden waarom stablecoins zo belangrijk zijn binnen de wereld van cryptocurrencies hebben echter alles te maken met de hoge volatiliteit die de crypto markt kenmerkt. Binnen een paar maanden tijd kan de koers van bitcoin (BTC) bijvoorbeeld meer dan gehalveerd zijn. Dat is uiterst onwenselijk als je met bitcoin zou willen betalen. Stablecoins bieden daarom een uitstekend alternatief voor deze volatiliteit.

Deze zaken samen zorgen er feitelijk voor dat het gebruik van stablecoins de transactiekosten drukt, de snelheid waarmee deze transactiekosten gedaan worden inkort, dat de privacy van de gebruiker veel beter gewaarborgd blijft dan wanneer er een bank aan te pas moet komen en dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun stablecoins plotseling sterk in waarde dalen.

Door deze grote voordelen is het dan ook erg waarschijnlijk dat het gebruik van stablecoins de komende jaren alleen maar zal toenemen.

De private sale van de algoritmische stablecoin Ducata (DUCA) is gestart. Meld je hier aan om meer te weten te komen over dit Nederlandse project, en om mee te kunnen doen aan de private sale.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Bitcoin miners vechten om beloning in bullmarkt, moeilijkheid stijgt
Komende maandag cruciaal voor bitcoin
Advertentie