Foto: mundissima/Shutterstock
Volgens een nieuw rapport van iPR Daily, waarin bedrijven en instanties gerangschikt worden aan de hand van de door hen ingediende patentaanvragen, leiden grote financiële en technologische ondernemingen uit China en de Verenigde Staten de wereldwijde drive om toepassingen van blockchain-technologie te ontwikkelen.
iPR Daily is een mediakanaal dat gespecialiseerd is in het intellectuele eigendom (auteursrecht, octrooirecht en dergelijke), en meldt dat het voor haar rangschikking gegevens uit China, Europa, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea heeft geraadpleegd evenals het International Patent System van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO).
Alibaba, prijkt bovenaan de lijst en heeft maar liefst 90 blockchain-gerelateerde octrooiaanvragen ingediend. Het Chinese equivalent van Amazon.com wordt op de voet gevolgd door IBM (89 aanvragen). De derde en vierde plek worden ingenomen door respectievelijk Mastercard met 80 en de Bank of America met 53 patentaanvragen.
Als een van de weinige centrale banken ter wereld die zich waagt aan blockchain-technologie, staat de People’s Bank of China (PBoC) op de vijfde plaats in de rangschikking. De PBoC heeft in totaal 44 patentaanvragen ingediend die zijn gericht op de geplande digitale currency van de Chinese centrale bank.
De lijst, van 100 bedrijven in totaal, bestaat voor het overgrote gedeelte uit Chinese instellingen. Een rapport van internationaal accountants- en belastingadviesbureau PwC, gaf onlangs al aan dat China, ook als het gaat om blockchain-technologie, in de komende jaren de leidende marktpositie over zal nemen van de Verenigde Staten. De groeiende Chinese interesse in de technologie werd eerder al duidelijk door een toename van 454% van Chinese bedrijven met “blockchain” in de naam.