Foto: Ascannio/Shutterstock
Recent bracht het Institute for Business Value (IBM) een rapport naar buiten over de rol van kunstmatige intelligentie in de samenleving. Volgens het IBM is AI een technologie vol potentie, die een grote impact zal hebben op de huidige banen. Gelukkig schijnen ze ook licht op hoe AI juist goed ingezet kan worden, waar iedereen het meest van profiteert.
Impact van Artificial Intelligence op banen enorm
Kunstmatige intelligentie, die vaak ook via de Engelse term Artificial Intelligence wordt benoemd, zal miljoenen banen op de schop gooien. Waar automatisering en machines het handwerk van de vorige eeuw vervingen, zal AI nu ook veel denkwerk gaan vervangen.
Het World Economic Forum (WEF) voorspelt dat 85 miljoen banen zullen worden aangetast tussen 2020 en 2025. Echter is daaraan ook een keerzijde. Studies als ‘AI engineering’ zijn razend populair en de vraag naar programmeurs is enorm. Terwijl er 85 miljoen banen verloren gaan, komen er juist 97 miljoen banen bij.
Ook heeft AI de potentie om de vaardigheid in arbeiders beter tot zijn recht te brengen. Terwijl sommigen momenteel nog aangewezen zijn tot repetitief kantoorwerk, zal AI hen de kans bieden zich in te zetten voor taken waar AI nog niet ontwikkeld genoeg voor is. Programma’s als ChatGPT schelen werknemers veel tijd, die daardoor aan productievere taken kunnen worden besteed.
Laat AI geen ‘slechte’ taken automatiseren
Onlangs was er op onze site te lezen dat kunstmatige intelligentie meer dan 100 duizend scams en andere malafide praktijken wist op te sporen. Het zelfdenkende programma werd ontworpen door de The State University of California. Het is een mooi voorbeeld van de positieve kanten aan de innovatieve techniek.
Om goed om te gaan met AI geeft het IBM de tip om niet ‘slechte’ taken te automatiseren. In plaats daarvan moet het systeem juist op zijn kop worden gezet, om kunstmatige intelligentie op betere manieren in te zetten. Als een taak vanaf het begin repetitief en onnodig was, dan kan het net zo goed worden afgeschaft. Zo kan de maatschappij zich langzaamaan voorbereiden voor het tijdperk van de zelfdenkende systemen.