Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock
Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds vaker ingezet als slimme assistent of om taken te automatiseren. Het maakt ons leven makkelijker, maar het brengt ook gevaren met zich mee. AI geeft oplichters steeds meer mogelijkheden om slachtoffers te misleiden, soms op manieren die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Ook in de cryptowereld komt het steeds vaker voor.
Met een VPN van SurfShark kun je veiliger over het internet struinen en kun je de kans op oplichting zo klein mogelijk maken. Dat kost je momenteel slechts €2,19 per maand, en je krijgt ook nog eens 3 gratis maanden cadeau.
Zo zetten crypto-oplichters AI in
Als je dacht dat crypto en de blockchain-technologie zich snel ontwikkelen, dan zal AI je al helemaal verbazen. Iets meer dan twee jaar geleden maakten we kennis met de technologie met de komst van ChatGPT, maar inmiddels wordt AI veel breder ingezet. Helaas ook door mensen met kwade bedoelingen.
Met de enorme winsten die in de cryptowereld te behalen zijn, is het geen verrassing dat oplichters hier massaal op afkomen. Steeds vaker zetten zij AI in om hun fraude geavanceerder en overtuigender te maken. Zelfs ervaren investeerders lopen daardoor een groter risico om in hun val te trappen.
Laten we wat voorbeelden op een rijtje zetten.
Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen. Een bekend figuur als Elon Musk die in een niet van echt te onderscheiden video een eigen cryptomunt promoot. Dit worden ook wel deepfake-video’s genoemd. Deze technologie bestond al, maar is met AI een stuk overtuigender geworden.
Oplichters gebruiken ook AI om realistische nepwebsites te maken die crypto-platformen imiteren en gebruikers verleiden om hun inloggegevens of wallet-gegevens in te voeres.
Verder wordt AI veel ingezet om nepprofielen te maken op socialmedia, op grote schaal phishing mails te verspreiden en zelfs valse hype creëren rond pump-and-dump-schema’s.
Met AI worden scams steeds lastiger te herkennen, maar er zijn nog steeds enkele signalen die gelijk de alarmbellen moeten laten rinkelen. Als iets te mooie is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Geen enkele investering garandeert winst zonder enig risico. Verder zullen oplichters vaak een gevoel van urgentie creëren en zijn ze natuurlijk uit op gevoelige informatie. De belangrijkste les is natuurlijk om nooit zomaar de inloggegevens van je cryptobeurs of de herstelwoorden van je eigen cryptowallet weg te geven.
Zo bescherm je jezelf
Blijf waakzaam, verifieer altijd informatie en gebruik beveiligingstools om jezelf te beschermen. Een VPN (Virtual Private Network) biedt een goede verdedigingslinie door je internetverkeer te versleutelen en je IP-adres te verbergen. De VPN-dienst van Surfshark helpt ook nog eens om verdachte links, phishing-pogingen en malware te detecteren voordat ze schade aan kunnen richten.
Momenteel kun je jezelf voor slechts €2,19 per maand al beschermen tegen online bedreigingen. En je krijgt daar nu zelfs nog drie maanden volledig gratis cadeau.
Het Crypto Congres komt er aan, 17 april in de Rai Amsterdam – met een bomvol programma. Bekijk het programma & early bird tickets