Foto: Jarretera / Shutterstock.com
Groot nieuws vanuit de Nederlandse crypto sector. Elf Nederlandse crypto bedrijven slepen De Nederlandsche Bank (DNB) voor de rechter. Ze eisen dat de kosten voor het toezicht op de crypto-ondernemingen, die zij zelf moeten betalen, worden verlaagd. DNB zou zich volgens de elf crypto firma’s niet aan de wet houden. Dit maakt De Telegraaf bekend.
Behandeling crypto sector onwetmatig
De Nederlandse financiële waakhond eist strenger toezicht dan volgens de wet nodig is. Volgens de branchevereniging VBNL maken Nederlandse crypto bedrijven hierdoor zeer hoge kosten.
Deze kosten zijn zelfs zo hoog dat meerdere crypto bedrijven gedwongen werden te stoppen. Deze bedrijven vestigden zich vervolgens in het buitenland of besloten zonder registratie te werken. De overgebleven geregistreerde crypto bedrijven moeten de kosten voor het toezicht verdelen en dit is simpelweg onhoudbaar.
Volgens Patrick van der Meijde, voorzitter van VBNL, maakt dit beleid Nederland een zeer onaantrekkelijke plek voor crypto bedrijven. Het vormt een groot obstakel voor verdere technologische ontwikkeling. Volgens van der Meijde schiet DNB zichzelf en de Nederlandse tech sector in de voet: “DNB schaadt de innovatie en concurrentiepsoitie,” aldus van der Meijde.
DNB duwt de crypto sector dus in een penibele positie. De kosten die de DNB in rekening brengt voor het toezicht zouden de afgelopen jaren alleen maar oplopen. Volgens de groep aanklagers moeten crypto bedrijven hetzelfde behandeld worden als andere betaaldienstverleners.
Geen beste situatie voor crypto Nederland
Vooralsnog heeft DNB niet gereageerd op de aanklacht. Het verhaal doet enigszins denken aan de situatie in de Verenigde Staten. Ook daar kampt de crypto sector met een moeilijke financiële toezichthouder. Amerikaanse crypto bedrijven beklagen zich dat de Security and Exchange Commission (SEC) al het constructieve dialoog uit de weg gaat en enkel de crypto sector afremt.
Het is te hopen dat de rechtszaak tussen de Nederlandse crypto bedrijven en DNB tot een betere situatie leidt. Constructief dialoog tussen toezichthouders en belanghebbende partijen is namelijk cruciaal voor een gezonde sector. Later vandaag vindt een eerste hoorzitting plaats.
Ook ik zal morgen namens de leden van VBNL aanwezig zijn bij de hoorzitting. Bezwaar op toezichtkosten 2020 en 2021 komt nu dan echt voor de rechter. https://t.co/CDlUg0gC46
— PatrickvdMeijde #usingbitcoin (@PatrickvdMeijde) May 30, 2023