Tim Kamp Tim Kamp
Liveblog
Bitcoin nieuws

Dutch Blockchain Days: Volg hier alle ontwikkelingen binnen crypto-Nederland

Crypto Insiders was aanwezig bij de Dutch Blockchain Days 2024 en hield een liveblog bij. Dit liveblog is nu gesloten. Hieronder kun je echter alle updates teruglezen.

Liveblog gesloten
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dutch-blockchain-days-2024-event-vloer

Foto: Tim Kamp

Dutch Blockchain Days 2024 is ten einde gekomen

Zo! Dat was hem dan voor vandaag. De Dutch Blockchain Days 2024 is zo goed als ten einde gekomen.

De netwerkborrel biedt nog voldoende mogelijkheid om na te genieten. Lezers bedankt voor het op de voet volgen van dit super inspirerende evenement vanuit Theater de Meervaart in Amsterdam.

De wereld van vastgoed zal op zijn kop gezet worden

Harmsma trapt het gesprek groen af:

“We hebben al 3 miljoen bomen geplant in de Amazone. Elke boom is tokenized. Dat maakt ons een goed voorbeeld van Real World Asset Tokenization.”

Ook laat hij weten dat de mogelijkheden van Web3 eindeloos zijn. Volgens hem gaan er banen sneuvelen:

“Ik denk dat de blockchain het werk van een notaris volledig gaat overnemen.”

Harmsma wordt bijgestaan door Marit Pla Rabell. Hij zegt dat de vastgoedwereld de absolute potentiële zal ontgrendelen als het gaat om RWA tokens.

Real World Asset tokens zijn hot, bewijst de laatste spreker vandaag

Het is weer alweer tijd voor de laatste spreker van de dag. Maar last but not least is het een hot topic in de crypto-industrie. Real World Asset Tokenization, ook wel afgekort met RWA, staat in het middelpunt van de belangstelling. Niemand minder dan Jaap Harmsma gaat ons hier over verlichten.

De uitgave van tokens rijkt verder dan enkel de cryptowereld. Grondstoffen, vastgoed en andere sectoren maken tegenwoordig steeds meer gebruik van tokens. De tokenization is dan ook echt begonnen anno 2024.

Het is de beurt aan de oprichter van Carbify om over te spreken. Carbify helpt bedrijven hun CO2-voetafdruk te verminderen door middel van koolstofcompensatie en duurzame initiatieven. Zelf beheren zij hun ‘Carbify Tokens’ op het Polygon-netwerk.

“Niemand mag aan jouw data komen, alleen jijzelf”

De Portugees gelooft dat blockchain ervoor zorgt dat niks meer te faken is. Zo zijn echt en nep altijd van elkaar te onderscheiden, als het aan Frade ligt. Web3 gaat daar een belangrijke rol in spelen in onze gemeenschap.

“Onze data moet beheerd worden door wijzelf. Niet door andere bedrijven of organisaties. Daarom moeten we deze technologie koesteren.”

Europese Commissie over blockchaintoepassingen

We naderen inmiddels het einde van de dag maar dat mag niet ontbreken zonder een woord van Joao Rodrigues Frade. Deze meneer is onderdeel van de Europese Commissie en komt ons iets vertellen over de Europese infrastructuur en regelgevingskaders voor blockchaindiensten.

Wat is de rol van de Europese Unie in het blockchain-landschap? Frade, met een achtergrond in blockchain-regelgeving, zal ons hier zeker iets van laten opsteken. Bring it on!

“AI heeft pas een klein deel laten zien van wat mogelijk is”

Wat zijn de etnische kwesties bij de blockchain?

Feiler:

“Data privacy is echt key in de sector. Alle data is on-chain. Elk device is verantwoordelijk om de eigen data te beheren. En dat veilig te doen ook. Zo zie je dat alles meer met elkaar verbonden is. De blockchain speelt een belangrijke rol in de decentralisatie daarvan.”

Rapmund is lyrisch over kunstmatige intelligentie. Zo denkt hij dat we nog lang niet alles gezien hebben in die niche.

“Omdat alles meer met elkaar samenwerkt, hebben we steeds meer data verzameld. Waarom is AI nu pas zo groot? Juist omdat we zoveel data hebben om AI te trainen. AI is iets van 20/30 jaar geleden, maar wordt nu echt groot. We hebben eigenlijk pas een klein deel gezien van wat AI allemaal mogelijk maakt.”

Artifical Intelligence, Internet of Things en Quantum Computing

Wederom drie heren op het podium. Zij gaan in op een aantal lastige onderwerpen op het gebied van Web3. We kunnen hen horen over de combinatie van blockchain met opkomende technologieën zoals IoT, quantum computing en 5G. Omdat die eerste twee nogal overweldigend kunnen overkomen, lees je onderstaand de Jip & Janneke vertaling.

IoT staat voor Internet of Things. Het verwijst naar een netwerk van met internet verbonden apparaten die gegevens verzamelen en uitwisselen om processen te optimaliseren en efficiëntie te verhogen.

Quantum computing maakt gebruik van de principes van de kwantummechanica om met qubits complexe berekeningen veel sneller uit te voeren dan klassieke computers.

Zo is quantum computing is een nieuwe manier van rekenen die veel sneller kan werken dan de computers die we nu gebruiken. In plaats van bits, die alleen maar 0 of 1 kunnen zijn, gebruikt een quantumcomputer qubits, die tegelijkertijd 0 en 1 kunnen zijn.

Hierdoor kan een quantumcomputer veel meer berekeningen tegelijk uitvoeren en heel snel ingewikkelde problemen oplossen die voor gewone computers te moeilijk zijn.

Hierover horen we Rik Rapmund, Hugo Feiler en Slavik Baranov. Alle drie CEO van in dezelfde volgorde genoemd Workx, Minima en ston.fi. Elke partij is op een eigen manier bezig met blockchain-implementatie met het oog op de toekomst van de nieuwe financiële wereld.

OKX klaar om Nederlandse markt te veroveren

Wat is je visie op de Nederlandse cryptomarkt?

Van Krimpen:

“We zijn twee weken geleden officieel gestart in Nederland. We werken al maanden achter de schermen. Zo kunnen we Nederlanders op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen in het cryptolandschap via onze kennisbank. We kunnen de Nederlandse gebruikers nu helpen via de klantenservice in hun moedertaal en bieden euro/crypto samenstellingen aan om in te handelen. Ons doel is om de liquiditeit op de handelsparen te vergroten en de spread zo klein mogelijk te maken.”

“Als de Ethereum ETF hetzelfde doet als de Bitcoin ETF, kan crypto weer hard gaan”

Met de Ethereum Exchange-Traded Fund (ETF) om de hoek staat er veel groots te wachten.

Waar gaat de crypto-industrie heen de komende tijd?

Burger:

“Je weet niet wat je moet verwachten. Als je kijkt naar de lancering van de Bitcoin ETF. Mensen waren teleurgesteld in het lage volume. Maar dat was slechts in de eerste week. In de loop der tijd ging het pas echt goed lopen. Als we bij de Ethereum ETF opnieuw de verwachtingen kunnen overtreffen, kan crypto wel weer keihard gaan.”

Lazet voegt daar aan toe:

“Dat zie je bij de Bitcoin ETF in Hong Kong. Bij de lancering viel vrijwel alles tegen. Het gaat om echt alles rondom de lancering van het beleggingsproduct.”

Kortom, succes is geen garantie. Ook niet voor nog een crypto Exchange-Traded Fund (ETF).

Cryptobeurs OKX benut groeipotentieel van de Nederlandse cryptomarkt

Daar waar net de krachten van vermogensbeheerders werden gebundeld, is het nu de beurt aan Roy van Krimpen. Hij is de regionale manager van de Benelux voor cryptobeurs OKX.

Het bedrijf, dat nog niet heel lang geleden terugkeerde op de Nederlandse markt, breid uit en verkend opnieuw de kansen in Nederland. Van Krimpen gaat dieper in op het groeipotentieel in ons kleine kikkerlandje.

Imvesteren doe je zo: crypto vermogensbeheerders spreken

We zijn toe aan het onderdeel wat bij veel lezers van Crypto-Insiders aan de orde is: investeren. Er wordt gesproken over de diverse strategieën die je kunt toepassen als cryptobelegger. Hoe bewaak je de risico’s en hoe ga je om met de snel evoluerende cryptomarkt? Dat leer je van het investment panel.

Het investment panel bestaat uit Maurice Mureau, Jos Lazet en Lucas Wensing. Mureau is de CEO en co-founder van de HODL Group, een vermogensbeheerder voor cryptofondsen. Lazet kennen we als de grote man van Blockrise, dat ook een investeringsmaatschappij in de sector is.

Tot slot is ook Wensing onderdeel van een bedrijf dat cryptovermogen beschermt en opbouwt. Het iets minder bekende, maar zeker niet minder invloedrijk, Amdax.

Regelgeving zit ook stablecoins in de weg

Wat was de grootste challenge op het gebied van stablecoins? Want die mogen jullie niet meer snel uitgeven binnenkort (door de MICAR-regelgeving).

Vallet (Finst):

“We hadden het er net al over (voor de sessie). Het is geen makkelijke kwestie. MICAR heeft sommige dingen die duidelijk waren ingewikkeld gemaakt en andersom. De regelgeving rondom stablecoins vallen onder dat eerste.”

Curk (ICONOMI):

“Niemand heeft het over euro-stablecoins. Dat is iets waar nog veel te winnen valt nu deze regels zijn veranderd. De stablecoin-markt wordt momenteel volledig gedomineerd door de dollar.”

Exchanges stoeien met nieuwe regelgeving

De nieuwe MICAR-regeling heeft steeds meer invloed op het werk van cryptobeurzen.

Zo zijn bijvoorbeeld memecoins de laatste tijd zeer populair. Hoe gaan jullie daar mee om?

Karskens (Coinbase):

“Het zijn de memecoins waar veel emotie bij komt kijken bij beleggers. Die willen wij bij Coinbase het liefst beschermen. De realiteit is dat de kans heel klein is dat je €100 omzet in €100.000. Daarom zijn we streng in welke coins wij verhandelbaar maken op ons platform.”

Van der Nagel (Bitvavo):

“Ik ben geen fan van memecoins. Ik ben er voor de technologie. Maar als de vraag naar deze coins heel groot is in Nederland, denken wij daar in mee. Uiteraard moeten de crypto’s wel voldoen aan de regelgeving.

Coinbase, Bitvavo en meer beurzen aan het woord

Het is net al aangekondigd, maar het is de beurt aan de cryptobeurzen. De absolute marktleiders van Bitvavo, Coinbase, Finst en ICONOMI gaan vertellen wat de strategie is achter een cryptobeurs.

Remy van der Nagel, Elle Karskens, Julien Vallet, en Peter Curk zijn de respectievelijke kenners op hun gebied. Zij gaan in op de markttrends, uitdagingen op het gebied van regelgeving en de toekomst van digitale activa.

 

“Schaalbaarheid is nog steeds het grootste probleem voor BTC”

Egold, Hashcash en BitGold. Het zijn allemaal gefaalde voorgangers die hebben geleid tot bitcoin. Satoshi Nakamoto heeft volgens spreker Van Wirdum de beste beetjes overgenomen om bitcoin te creëren. Toch is bitcoin lang niet perfect.

“Het grootste probleem dat Bitcoin heeft is schaalbaarheid.”

Hoe is Bitcoin ontstaan en wat waren de voorgangers?

De absolute breinkrakers zijn voorbijgekomen in een quiz met het publiek. Nu gaan we door naar meer toffe sprekers. Deze keer over waar het allemaal begon. Want hoe is crypto nu eigenlijk ontstaan? We zijn bekend met Satoshi Nakamoto, maar hoe zit het verder? Aaron van Wirdum gaat ons daar meer over vertellen.

Van Wirdum is de schrijver van de bestseller genaamd The Genesis Book, een boek dat dieper ingaat over de oorsprong van crypto. Kortom: de ideale kenner die ons alles kan vertellen over de sleutelfiguren, projecten en innovaties die de weg hebben geëffend voor bitcoin (BTC) en daarna.

Lunchpauze. We zijn snel bij je terug!

Lunchtijd. We zijn snel bij je terug!

Vanmiddag gaan we luisteren naar sprekers van crypto-exchanges Bitvavo, Coinbase, Finst en ICONOMI. Genoeg om voor te blijven hangen dus.

Uiteraard houden we je ook dan op de hoogte van de laatste nieuwtjes, bevindingen en meest opvallende quotes.

Breakout sessie met BLOX

Het afgelopen uur hebben wij genoten van een interactieve sessie van Blox. Hoe kan bitcoin (BTC) een definitieve vervanger gaan worden van fiatvaluta? Het simpele antwoord daarop is tijd.

De adoptiecurve van BTC verloopt al veel positiever dan bij het internet, computers telefoons en meer. Het is het wachten waard totdat iedereen bitcoin gebruikt in zijn of haar dagelijks leven.

Tijd voor pauze. Straks: breakout-sessies!

Het is tijd voor een pauze! Veel sprekers hebben hun frisse inzichten over crypto, blockchain en Web3 al gedeeld. Na het koffiemomentje is het tijd voor iets anders dan de sprekers op de mainstage. Deze enerverende ochtend wordt namelijk straks afgesloten in breakout-sessies.

“Wanneer je afrekent bij de Aldi of Lidl wilt niemand wachten tot je transactie is doorgekomen”

Wat houdt de financiële wereld tegen om volledig decentraal te gaan? Dat vraagt host Scheele zich af.

Rau:

“Volledige adoptie kan pas echt realiteit worden gebruikt wanneer de problemen op basis van schaalbaarheid zijn opgelost. De snelheid van transacties moeten minimaal zijn. Wanneer je bij de Aldi of Lidl aftekent, wilt niemand wachten totdat je transactie is doorgekomen. Dat moet gewoon direct overgeboekt zijn.”

Raja voegt daar aan toe:

“We moeten niet afhankelijk zijn van een netwerk of protocol. Het moet gedecentraliseerd zijn, maar wel met de fondsen in handen van de mensen. Het moet zo zijn dat we decentralized finance te alle tijde kunnen vertrouwen zonder te twijfelen aan de echtheid.”

Van traditionele financiën (TradFi) naar decentrale financiën (DeFi)

Met de titel ‘Tradfi goes DeFi’ maakt het komende blok plaats voor meer vakjargon. In andere woorden gaan wij luisteren naar hoe traditional finance (TradFi) zich langzamerhand omtovert tot decentralized finance (DeFi). DeFi wordt als maar bekender in de financiële wereld, ook buiten de cryptosector. De heren die hier verantwoordelijk voor zijn Christian Rau en Hakim Raja.

Rau zit al enige tijd bij Mastercard Europe en houdt zich sinds twee jaar bezig met de Oostenrijkse en Duitse markt van crypto en fintech. De Duitser draagt zijn verantwoordelijkheid als Senior Vice President in laatstgenoemde sectoren bij Mastercard Europe.

Blanq Labs is de cryptowallet-maker waar je Raja wellicht van zou kunnen kennen. Als oprichter en CEO doet hij er alles aan om de welbekende quote ‘not your keys, not your coins’ werkelijkheid te maken.

“Niemand weet hoe ver onze technologie is om cryptocriminaliteit op te sporen”

Hoe ga je criminaliteit tegen in crypto zonder de privacywetgeving te overtreden?

Bredenoord:

“Zoals je weet is niet alles in crypto anoniem. Sowieso is het lastig om de geldstromen te volgen. Het blijft een kat en muis spel. Criminelen doen altijd hun best om ons voor te blijven. Een van de voordelen die wij hebben is dat eigenlijk niemand weet hoe ver wij zijn in de technologie om deze criminaliteit op te sporen. Een ander ding is dat wij rechten hebben die andere niet hebben. Een voorbeeld daarvan is dat iedereen ons verplicht is te helpen om de criminaliteit op te sporen.”

Web3 en cryptocriminaliteit: wat zijn de uitdagingen?

We zijn nog altijd op de mainstage en het is tijd voor Web3-praat. Reinier Bredenoord gaat het samen met Birgitte van Haaren hebben over de moeilijkste vraagstukken waar Web3 mee te maken heeft.

Ingewikkelde kwesties als schaalbaarheid, beveiliging en regelgeving zullen uitgebreid besproken worden.

Brendenoord zit bovenop de Financieel Economische Criminaliteit bij het Openbaar Ministerie. Criminaliteit in de cryptowereld is voor hem dan ook geen onbekend terrein. Hij werkt hard aan een gezonde Nederlandse cryptocultuur.

Deloitte is de organisatie waar Van Haaren al een decennium rondloopt. Met maar dan 30 jaar ervaring is zij niet meer weg te denken bij de internationale financiële dienstverlener. Ze vult haar dagen als adviseur op het gebied van digitale bezittingen. Deloitte wordt steeds een belangrijkere speler in de crypto-industrie. Vorig jaar ging de partij nog in zee met cryptogigant Polkadot.

“Tokenization gaat blockchain mainstream maken”

Palmer krijgt een vraag over wat dé trend van de Web3-toekomst wordt. Hij antwoordt:

“Tokenization brengt liquiditeit naar grote bedrijven. Het zal een keerpunt zijn om Web3 en blockchain in de mainstream van de financiële wereld te krijgen.”

“Bedrijven lopen het meest tegen de lastige regelgeving aan”

Palmer:

“Bedrijven lopen het meest tegen de lastige regelgeving aan. Wanneer op dat gebied alles tegen zit, maakt dat de adoptie steeds lastiger.”

Niet Fournier maar Joris Huynh biedt gezelschap op het podium. Huynh denkt dat naast AI ook de tokenisatie de next big thing is.

“Tokenization van Real World Assets wordt steeds groter. Het is veel makkelijker om eigenaar te zijn en te ruilen.”

Adoptie en DeFi bij de grootste organisaties

We luisteren wederom naar een duo de komende 20 minuten. Dit maal zijn dat David Palmer en Vincent Fournier. Zij gaan ons iets bijbrengen over de zakelijke toepassing van blockchain-technologie met inzichten van marktleiders. Hoe integreren bedrijven de blockchain om operationele efficiëntie, veiligheid en transparantie te verbeteren? Daar gaan we antwoord op krijgen.

Palmer is niet zomaar een spreker. Hij is de CPO en medeoprichter van het Digital Asset Broker-platform van Vodafone. Vandaag zal zijn rol als leider op het gebied van blockchaintechnologie voor Vodafone Business van pas komen.

Fournier maakt al sinds 2010 onderdeel uit van het Franse deel van IBM. Sinds 2017 is hij blockchain manager voor de IT-gigant. Hij is betrokken bij projecten op het gebied van blockchain en ecosysteemplatforms.

 

Educatie voor bitcoin ontbreekt

‘El Salvador is natuurlijk vooruitstrevend met hun bitcoin implementatie. Een groot probleem is het educatieve aspect, niet waar?’

Rivas: “Implementatie is natuurlijk het aller belangrijkst. Helaas ontbrak in El Salvador de educatie over hoe bitcoin (BTC) in elkaar zit. Gelukkig zijn er nu honderden scholen die les geven in bitcoin. Kinderen weten nu hoe ze een node moeten runnen, moeten minen en hun activa moeten beschermen.”

“Educatie in bitcoin is het aller belangrijkst”

‘El Salvador is natuurlijk vooruitstrevend met hum bitcoin implementatie. Een groot probleem is het educatieve aspect, niet waar?’

Rivas: “Implementatie is natuurlijk het aller belangrijkst. Helaas ontbrak in El Salvador de educatie over hoe Bitcoin in elkaar zit. Gelukkig zijn er nu honderden scholen die les geven in bitcoin. Kinderen weten nu hoe ze een node moeten runnen, moeten minen en hun activa moeten beschermen.”

“Eerst hadden we goud als standaard, nu is dat Bitcoin (BTC)”

Rivas zegt dat de blockchain niet volledig nodig is in Europa. “Iedereen heeft de toegang tot een bank, in Mexico bijvoorbeeld niet.” Pas wanneer de noodzaak groter wordt, ook in landen als Nederland, zien we blockchain steeds sneller terug in ons dagelijks leven. “Eerst hadden we goud als standaard, nu is dat Bitcoin.”

Adoptie is afhankelijk van Europese cryptoregelgeving

Adoptie van web3-technologieën, zoals crypto en stablecoins

Het eerst onderwerp van de dag dat aan bod komt is adoptie. Hierin komen wij meer te weten over de wereldwijde adoptie van Web3-technologieën. Daarbij staan blockchain, crypto, NFT’s, DeFi en stablecoins centraal. De focus ligt op hoe deze innovaties economieën zullen transformeren, van de westerse wereld tot ontwikkelingslanden.

De sprekers van het moment zijn Pankhuri Bansal en Edwin Rivas. Bansal is werkzaam als blockchain expert bij de Verenigde Naties. Verder maakt zij onderdeel uit van LTO Network (LTO). Het LTO Network houdt zich bezig met het opzetten en beheren van een gedecentraliseerde en zeer efficiënte blockchain-infrastructuur. De doelgroep waar deze Layer 1-oplossing zich op richt zijn bedrijven en organisaties.

Lees hier meer over LTO Network.

Edwin Rivas is eindverantwoordelijke voor de marketing van Jan3, een Bitcoin-technologiebedrijf. Zij richten zich op het uitbreiden van de toegang tot bitcoin (BTC) en financiële vrijheid over de hele wereld.

“Casino cultuur moet verleden tijd worden”

Scheele benadrukt nogmaals de rol van alle organisaties om de cryptowereld te laten doorgroeien. We willen evolueren naar een wereld waar de “casino cultuur” definitief verleden tijd zal zijn. Blockchain heeft de toekomst, en zal sneller integreren in bedrijven en particulieren dan wij zelfs denken.

De Dutch Blockchain Days 2024 zijn begonnen!

Het is 9:00 uur en dat betekent dat de Dutch Blockchain Days 2024 officieel onderweg is. De show wordt geopend door Jan Scheele. Hij is één van de hosts van vandaag. Hij zal deze inspirerende dag aftrappen vanaf de mainstage.

Dutch-blockchain-days-2024

Foto: Tim Kamp

Goedemorgen Crypto-Insiders

Een hele goede morgen Crypto-Insiders. Vandaag doen we live verslag vanaf Theater de Meervaart in Amsterdam bij de Dutch Blockchain Days 2024. Volg dit liveblog om niets te missen van deze inspirerende dag!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Deze drie dingen worden onverwacht duurder in 2025
Deze drie dingen worden onverwacht duurder in 2025
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin koers schiert boven $63.000: wat zeggen de experts?
Vader ziet memecoin voor zieke dochter exploderen naar €100 miljoen in één dag
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
'Bitcoin stijgt explosief naar €430.000', analist vertelt waarom
9 AI’s voorspellen Bitcoin koers voor 2025: dit zijn hun opvallende conclusies
Advertentie