Crypto Insiders was aanwezig bij Bitcoin Amsterdam 2024 en hield een liveblog bij. Dit liveblog is nu gesloten. Hieronder kun je echter alle updates van dag 2 teruglezen.
Bitcoin Amsterdam 2024 was een groot succes!
En zo is ook de laatste dag van Bitcoin Amsterdam 2024 ten einde gekomen. Het was twee dagen vol nieuwe inzichten en inspirerende gesprekken in de Westergas.
Bedankt Crypto Insiders voor het op de voet volgen van het grootste bitcoin-evenement van Europa!
“Banken zijn niet te vetrouwen, gebruik Bitcoin”
Wat vind Stark van mensen die geen nut zien in BTC, omdat ze bijvoorbeeld een creditcard hebben?
“Bitcoin is een alternatief van het traditionele bankensysteem. In landen als Libanon zijn banken niet te vertrouwen. Ze trekken je rekening gewoon leeg. Bitcoin is wel te vertrouwen. Iets waar je op kan bouwen.”
Het versturen van geld moet in de ogen van Stark altijd grenzeloos zijn. Financiële vrijheid staat hoog in het vaandel van haar.
Bitcoin heeft de toekomst, deze rol gaat het spelen in ons dagelijks leven
Elizabeth Stark zal gaan uitleggen hoe bitcoin niet meer weg te denken zal zijn uit ons dagelijks leven. De CEO en oprichter van Lightning Labs denkt dat we een ‘Bitcoinized’ leven tegemoet gaan. Wanneer en hoe zijn de belangrijke woorden in dit vraagstuk.
Het laatste gesprek van de dag zou in goede banen worden geleid door Aaron van Wirdum. Hij is echter vervangen door de anonieme Rockstar Dev.
Hoe supporten we Bitcoin tot 2140 en daarna?
Het Bitcoin-netwerk gaat tot circa 2140 door met het minen van nieuwe BTC. Pas dan zijn alle 21 miljoen bitcoin in omloop en hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over bitcoin-mining.
We krijgen door Ruben Somsen en Josie Baker een helder inzicht in de tijd zonder bitcoin-mining, maar ook in de tijd die daar naar toewerkt.
Somsen is ontwikkelaar en onderzoeker van het Bitcoin-protocol sinds 2014. Verder is hij een van de oprichters van 2140, een nieuwe Amsterdamse stichting die de ontwikkeling van Bitcoin ondersteunt.
Zijn collega Baker werkt fulltime mee aan Bitcoin Core. Hij heeft zijn focus op privacy en ontwikkelaarseducatie binnen de bitcoin-industrie.
Het klinkt erg interessant wat deze mannen ons gaan voorschotelen. Richting het einde van het event is de Bull Arena nog goed gevuld. Laat de presentatie maar beginnen!
“De overheid gaat dan geld printen om BTC in te slaan”
Moeten overheden beginnen aan BTC? De meningen zijn in dit panel verdeeld. Rochard ziet bitcoin in de overheidsreserve als een goed ding. Van Lamoen kijkt er echter anders naar:
“Als overheden bitcoin gaan inkopen, betaal je naar mijn mening te veel belasting. Overheden kunnen dan de geldprinter aanzetten om BTC massaal in te slaan, wat de bitcoin-prijs ook weer omhoog stuwt.”
Ook loop je tegen het probleem aan dat bitcoin dan gecentraliseerd wordt, gaat de politicus verder. Dat is juist het speciale aan BTC: het decentrale aspect.
Strategische reserve van Bitcoin is een ‘power play’ voor landen over de hele wereld
Een van de laatste panels Bitcoin Amsterdam bestaat uit de eerder genoemde Tom van Lamoen en Shinobi, Pierre Rochard en moderator David Zell.
Lamoen is sinds zijn eerste bijeenkomst vandaag nog altijd partijleider van de Libertaire Partij in Oostenrijk. We hoorden hem rond het middaguur over de regelgeving van Bitcoin in Europa.
Rochard is Vice President bij Riot Platforms. De ex-productmanager van cryptobeurs Kraken is sinds 2014 medeoprichter van het Satoshi Nakamoto Institute. Zij doen er alles aan om de beste primaire bronliteratuur te verzamelen voor Bitcoin.
Moderator Zell sluit als laatst aan. Zell is medeoprichter van het Bitcoin Policy Institute.
Het onderwerp wat zij gaan behandelen heeft te maken met de Bitcoin-reserves waar diverse overheden aan beginnen. Te voorspellen valt dat deze heren ons gaan overtuigen waarom landen moeten geloven aan een strategische reserve in de vorm van BTC.
Zo kan BTC de financiële wereld overnemen, aldus Middelkoop
Maar hoe moet het dan verder voor bitcoin? Middelkoop schets het perfecte plaatje voor de grootste crypto:
“Het beste scenario voor bitcoin is dat sommige landen (meer dan de 3 of 4 landen die dat nu doen) zoals Qatar of Saudi-Arabië zeggen dat ze een 1 of 2 procent van de reserve investeren in BTC. Het creëeren van een trend is het belangrijkst. Landen kopiëren elkaar namelijk.”
“Maar er is een kleine kans dat dit gaat gebeuren”, vervolgt Middelkoop.
“Wanneer centrale banken dit gaan overnemen leggen ze te veel druk op het huidige financiele systeem van zichzelf. Ze helpen dan hun eigen financiële system te vernietigen.”
Middelkoop fel op machtsstrijd centrale banken
Centrale banken zien goud als een goede back-up. Het valt immers te controleren, net als fiat-geld. Bitcoin kunnen ze niet controleren. Daarom zullen zij nooit beginnen aan bitcoin, vertelt Middelkoop.
“Het enige waar overheden en banken omgeven is macht. Ze doen er alles aan om hun macht te behouden.”
Bitcoin is geen onderdeel van het plan van de centrale banken. De macht zou daarom nooit in onze handen komen, aldus Middelkoop.
“Daarom moet je gebruik maken van activa dat de overheid niet kan bijdrukken. Goud en het digitale goud, bitcoin.”
Oostenrijkse Economie, ‘Hard Money’ & Bitcoin Cycles
Naar alle waarschijnlijkheid gaan we meer te weten komen over de Oostenrijkse School van Economie. Deze economische stroming legt sterk de nadruk op ‘hard money’ en de voordelen ervan voor een stabiele economie, iets waar de gastspreker erg fan van is.
De Oostenrijkse School verzet zich tegen overheidsinterventie in de geldhoeveelheid en centrale banken die fiatgeld creëren. In plaats daarvan promoot het harde valuta zoals goud en, in moderne tijden Bitcoin, vanwege de schaarste en weerstand tegen inflatie.
De spreker van dit onderwerp is aanzienlijk populair. Zijn naam is Willem Middelkoop. Hij is de oprichter van AmsterdamGold en Commodity Discovery Fund. Van de laatst genoemde onderneming is hij de directeur. Middelkoop is een ondernemer en investeerder die je kunt kennen van zijn marktcommentaar op tv, voornamelijk bij RTL Z.
Middelkoop wordt ondervraagd door Wolf von Laer. Hij is CEO van Students For Liberty. SFL is een non-profit organisatie met meer dan 80 leden die pro-liberty studenten opleidt en ondersteunt. Een leuk feitje over Students For Liberty is dat meer dan 20 medewerkers worden betaald in BTC.
“Bitcoin én goud, dat moet de strategie zijn”
Het financiële systeem valt langzamerhand uit elkaar. Overheden van de grootste landen ter wereld hebben te veel schulden. Daar is een alternatief voor nodig, erkent Buitink.
Bitcoin en goud horen samen in dat portfolio. Dat geldt zowel voor de particulier als overheden.
Enorm veel landen hebben goud al ruimschoots ontdekt. We zitten op records op het gebied van goudaankopen. Maar nu moet bitcoin nog volgen:
“Veel overheden worden geleid door oude mensen, boomers. Deze mensen hebben niets met crypto. Het enige wat ze zeggen is: ‘blockchain-technologie vind ik wel wat, maar bitcoin…’. Dat is waar het nu juist mis gaat.”
Goud & Bitcoin: vrienden, geen vijanden
De titel van dit individuele betoog geeft het onderwerp perfect weer: goud en bitcoin gaan hand in hand. Paul Buitink, Algemeen Directeur van Holland Goud, neemt ons mee in een wereld waarin twee activaklassen samen leven.
Goud wordt al eeuwenlang gezien als een stabiele, fysieke vorm van waardeopslag. Bitcoin daarentegen is de digitale tegenhanger die dezelfde functie vervult in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. Beide activa delen eigenschappen zoals schaarste en onafhankelijkheid van traditionele financiële systemen. Maar dat hoef je Paul Buitink niet uit te leggen.
Buitink is Managing Director en mede-eigenaar van Holland Gold, de grootste edelmetaalhandelaar in de Benelux. Daarnaast runt hij de Reinvent Money podcast en was hij een vroege Bitcoin adopter.
Goud is wederom een onderwerp dat nauwelijks belicht is. We zijn erg benieuwd naar het betoog van Buitink De zaal valt stil, dus dat betekent dat het woord is aan de spreker.
Bitcoin-mining krijgt te maken met het politieke verkeer
Politiek is een belangrijke factor voor mining, begint host Fabiano. Ze is benieuwd naar de mening van de spreker op dit gebied:
“Politiek is mijn minst favoriete onderwerp. We weten dat bitcoin toch wel zijn ding zal doen”, is Bradford helder in.
Bradford ziet dat de mining-industrie er goed voor staat, maar het moet geen politiek spelletje worden.
“Het enige wat we vragen is dat Bitcoin geaccepteerd wordt, en niet aangevallen. Bitcoin is niemands vijand.”
Bitcoin-mining kent drempels die oneindige grenzen beperken
Het is vandaag en op dag 1 van Bitcoin Amsterdam 2024 veel gegaan over bitcoin-mining. Het blijft een hot topic onder de bitcoiners, kan worden geconcludeerd. Deze keer besteden we aandacht aan de moeilijkheidsgraad van het minen. Om te weten hoe wij bitcoiners ons door deze ingewikkelde materie moeten navigeren, hebben we Zachary Bradford.
Bradford is sinds 2019 CEO bij CleanSpark, een bedrijf dat miners op verantwoorde wijze ontwikkelt voor Bitcoin. Op een milieuvriendelijke manier biedt het bedrijf een essentieel hulpmiddel voor financiële onafhankelijkheid en inclusie. Tussen 2014 en 2019 was Zachary ook al actief bij CleanSpark, maar dan in de rol als Chief Financial Officer.
De moderator van het moment is Amanda Fabiano. Fabiano werkt sinds 2017 aan Bitcoin-gerelateerde projecten, met een passie voor mining. Ze speelde een grote rol als oprichtend lid van de mining tak van vermogensbeheerder Galaxy Digital.
Overheden moeten beginnen met Bitcoin
Hartmannsgruber is duidelijk als het gaat om de rol van overheden: verander alleen regels wanneer dat echt nodig is.
Zo kunnen we Bitcoin in tact houden. Overheden moeten daarom kiezen voor een bitcoin-strategie.
De grote overheidsverkoop van Bitcoin: dit kunnen we er van leren
Philipp Hartmannsgruber gaat het over een wel heel bijzonder bitcoin-verhaal hebben. De bitcoinspreker neemt de titel ‘Lessons from Saxony’s 50,000 Bitcoin Sale’ mee het podium op. Daarmee duidt hij op de verkoop van in beslag genomen Bitcoin door de Duitse deelstaat Saksen.
Hartmannsgruber is oprichter van Orange Sats, Bitcoin Insights én Bitcoin Bundesverband. Zijn betrokkenheid bij de Bitcoin Bundesverband maakt hem geschikt om de bredere context van deze overheidsverkoop te schetsen binnen de wereldwijde adoptie van Bitcoin.
Hartmannsgruber gaat daarbij in op de implicaties van deze Bitcoin-verkoop. Verder zijn we benieuwd naar zijn analyse: wat kunnen we hiervan leren? We kunnen niet wachten, en gelukkig hoeft dat ook niet: de Duitser komt na een flitsende lichtshow het podium op. Laten we beginnen!
Bitcoin gaat verder dan het zijn van ‘Resistance Money’
In een panelgesprek met de titel ‘Beyond Resistance Money’ kijken we om te beginnen naar bitcoin en zijn oorsprong. Maar daar eindigt het niet, want bitcoin is tegenwoordig zo veel meer dan ‘verzetsgeld.’
Bitcoin wordt vaak geprezen als een vorm van geld die zich verzet tegen censuur, controle of overheidsingrijpen. De sprekers nemen ons echter mee in het verhaal van Bitcoin en hoe het oorspronkelijk is ontworpen om financiële vrijheid te bieden in tijden van politieke of economische onderdrukking.
Maar dat was slechts de start van het Bitcoin-netwerk. Het potentieel gaat veel verder dan alleen verzet. Het gaat over hoe Bitcoin kan worden ingezet voor wereldwijde adoptie, economische inclusie en innovatie.
Kortom: bitcoin is meer dan ‘resistance money’. Om dat onderwerp goed te kunnen belichten betreden er drie spraakmakende gasten het podium van de Bull Arena. Maak kennis met Andrew Bailey. Craig Warmke en Bradley Rettler.
Eerstgenoemde is hoogleraar aan de Yale-NUS College en het Bitcoin Policy Institute. Verder is Bailey auteur van het boek genaamd, het zal je niet verbazen, ‘Resistance Money’.
Warmke is ook lid van het Bitcoin Policy Institute. Bijna zeven jaar geleden ontdekte hij Bitcoin als beginnend academisch filosoof. Vanaf dat moment was hij om en ging de focus op BTC.
Tot slot hebben we Rettler. Hij schreef ook mee aan ‘Resistance Money’ en is universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit van Wyoming. In zijn overige uren schrijf hij veel academische artikelen over bitcoin.
‘We are all Satoshi’
Dat meneer Wright veel gelogen heeft, hoef je de spreker niet uit te leggen. Eerst nog even de feiten op een rij, waarom de wetenschappelijke nooit Satoshi Nakamoto kon zijn. Fascinerend hoe ver iemand kan gaan, van het vervalsen van documenten tot liegen in de rechtszaal.
Sherliker wilt het vooral hebben over wat er te leren valt van deze claim. Wat zijn de lessen?
We moeten bitcoin gezamenlijk omarmen. Bitcoin is breder dan de oprichter. Zo is niemand eigenaar van BTC en de blockchain. We moeten het allemaal gebruiken, zoals het bedoeld is. “Je gebruikt het zoals het is”, sluit hij af.
Wie is de maker van Bitcoin? Het verhaal achter de claim op Satoshi Nakamoto
Hij zou eigenlijk gisteren al op het podium staan, maar gelukkig is hij er alsnog: Tristan Sherliker. De man heeft een verhaal te vertellen wat velen van jullie Crypto Insiders zal boeien.
Zoals je wellicht heb meegekregen in het bitcoin-nieuws, gaat het veel over de identiteit van Satoshi Nakamoto. Of de HBO-documentaire daar opheldering over geeft moet nog blijken, maar niet lang geleden wist één iemand zeker wie Satoshi was: hijzelf. Craig Wright, een Australische wetenschapper, beweerde jarenlang dat hij de man achter bitcoin was.
De spreker die zojuist het podium betreedt, mengde zich vol op in die strijd. In de juridische zaak tussen de Crypto Open Patent Alliance en Craig Wright vertegenwoordigde Sherliker eerstgenoemde. Sherliker neemt ons mee in ‘de poging tot fraude op bitcoin zelf’, waarin hij bewees dat Wright Satoshi zeker niet kon zijn.
Bitcoin moet terrein winnen in de politiek, regulatie niet wenselijk
‘Denk je dat de MICA-regeling een vooruitgang is en de juiste balans biedt?’
‘Nee’, is het korte antwoord van Van Lamoen.
“Grote bedrijven zoals Coinbase, die hier gisteren spraken, zullen altijd meer regelgeving willen. Het creëert een monopolie voor hun, waardoor ze er zelf alleen maar machtiger van worden. Daarom is elke vorm van regulatie slecht in mijn ogen, aldus Van Lamoen.”
Veel mensen die werkzaam zijn in de politiek hebben bitcoin. Dit mogen zij alleen niet openbaar zeggen, uit angst voor boetes of erger. Dat stelt Kullman.
Hoe is de regelgeving van Bitcoin in Europa geregeld en hoe reageren overheden hier op?
Freddy New gaat zijn best doen om antwoord te vinden op die complexe vraag. Als Head of Policy binnen het Verenigd Koninkrijk heeft hij veel expertise in huis. Toch staat hij niet alleen voor deze klus. Hij heeft namelijk Tom van Lamoen en Samuel Kullmann aan zijn zij.
Kullman is initiatiefnemer van Bitcoin Switzerland. Hij is parlementslid in Zwitserland waar hij zichzelf positioneert als pro-Bitcoin politicus in Europa. Dat hij vooruitstrevend is bewjis hij samen met parlementsleden van 5 andere politieke partijen. Zij hebben namelijk gezamenlijk vier wetsvoorstellen ingediend ter bevordering van een Bitcoin-strategie. Hieronder valt onder meer het toepassen van de DCA-strategie in Bitcoin, zoals El Salvador dat doet.
Van Lamoen is partijleider van de Libertaire Partij in ons land. Hij omschrijft zichzelf als een doorgewinterde econoom en Bitcoin maximalist. Hij neemt ons samen met Kullman en New mee in de wereld van bitcoin in Europa. Hoe reageren landen op bitcoin en hoe ziet de adoptie voor hen eruit? We gaan het in het komend half uur van ze horen.
“Bitcoin ETF’s hebben een nieuwe markt tot leven gewekt”
De wereldwijde Exchange-Trades Product (ETP’s) zijn een markt op zichzelf. Toch kunnen ze niet op tegen het grote Amerika.
Statistieken duiden aan dat de Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten dominant zijn. Ze behoren tot de meest verhandelde beursproduchten van het land.
De BTC ETF’s hebben laten zien dat er zo veel mensen interesse hebben in bitcoin. Wat best komisch is, aangezien het voorheen ook al beschikbaar was. Zo zie je maar dat de beursproducten in Amerika iets hebben losgemaakt.
BlackRock, Grayscale en Fidelity zijn de grootste vermogensbeheerders met een ETF. Zij profiteren aanzienlijk van de Amerikaanse markt en adoptie, laat Lane weten.
Bitcoin ETF’s zijn inmiddels al driekwartjaar onder ons, dit is het verhaal
De Bitcoin Exchange-Traded Funds kennen we al sinds 10 januari, exact 10 maanden geleden dus. Er is in de tussentijd erg veel gebeurd in de crypto-industrie. Het meest noemenswaardige is de all time high van de bitcoin-prijs.
Hoe we aan deze beursgenoteerde producten zijn gekomen, is iets waar Peter Lane antwoord op kan geven. Ook blikken we vooruit op de toekomst van Bitcoin ETF’s, iets waar het gisteren nauwelijks over gegaan is.
Lane is medeoprichter van Jacobi Asset Management, dat in 2021 van de grond kwam. Verder noteerde hij Europa’s eerste Bitcoin ETF op de Euronext Amsterdam vorig jaar.
De vragen komen van James van Straten. Van Straten is hoofdanalist bij CryptoSlate, met een specialisatie in Bitcoin en de macro-omgeving. Zijn rol bestaat uit het dagelijks monitoren van ETF’s, spot- en futuresvolumes om te begrijpen hoe BTC reageert binnen het macro-economische landschap.
We zijn erg benieuwd naar deze conversatie. Juist omdat ETF’s deze ochtend en gisteren zo goed als niet besproken zijn. Bring it on, boys!
“Waak meer over je eigen vermogen”
Mensen zijn niet genoeg bezig met hun geldzaken, begint Bosworth. Er wordt niet nagedacht over het feit dat je geld zomaar ontnomen kan worden door een bank. Sommigen hun rekeningen worden zelfs vastgezet.
“Maar al helemaal bij bedrijven, gaat hij verder. “Zij bouwen vaak op platforms van externe partijen. Daar kan een hoop mis gaan. Bij bitcoin maak je gebruik van de blockchain, waar nooit plotseling iets ergs kan gebeuren.”
Bitcoin schalen richting het jaar 2050
Het komende half uur richt zich op de uitdagingen en mogelijkheden van het schalen van het Bitcoin-netwerk in de komende decennia. Weer een mooie vooruitblik, waar onderstaande bitcoin-ontwikkelaars wel iets nuttigs over te zeggen hebben.
Alex Bosworth is al vijf jaar werkzaam bij Lightning Labs, tegenwoordig in de functie van Head of Lightning Liquidity. Verder is hij Bitcoin-ontwikkelaar die het submarine swap-project heeft ontwikkeld. Dat project is een non-custodial bridge tussen on-chain en off-chain.
Hij wordt vergezelt door Simanta Gautam, de CEO van Alpen Labs. Het bedrijf is een startup dat zich richt op het uitbreiden van het nut van Bitcoin door middel van ZK-cryptografie en layer 2-protocollen. ZK doelt op Zero-Knowledge cryptography, een tak van cryptografie waarbij het mogelijk is om een bepaald feit te bewijzen zonder de onderliggende informatie daadwerkelijk te onthullen.
Tot slot spreekt Marco Argentieri. Hij is CEO van Ark Labs, die al sinds jaar en dag bij bitcoin betrokken is. In 2013 droeg hij bij aan de oprichting van de eerste Bitcoin geldautomaat in Italië. Ook richtte hij een broker-service voor Bitcoin op in de begindagen.
De persoon achter de naam Shinobi Trollz is de moderator van het panelgesprek. Hij is een zelf opgeleide Bitcoiner die sinds 2016 educatieve stukken produceert bij Bitcoin Magazine.
“AI gaat een grote rol spelen bij bitcoin-mining”
Er is een duidelijke transitie naar AI en bitcoin-mining bij datacenters. AI kan worden gebruikt om energie beter te verdelen en mining-operaties te optimaliseren.
“Mining-bedrijven werken steeds meer in de AI-sector. We moeten alleen wel weten dat het een compleet ander sector is. Niet alles wat bij mining werkt, werkt ook bij kunstmatige intelligentie.”
AI neemt meer bandbreedte in dan mining, en dat is een groot struikelblok, vertelt Zhang. Al moeten beide sectoren erg serieus worden genomen, aldus de extra aangeschoven spreekster Francesca.
“Ik denk dat we heel erg veel kunnen leren van de periode na de bitcoin halving. Dat komt omdat miners het nu het moeilijkst hebben. Als mining-bedrijven nu winstgevend kunnen zijn, is dat erg veelbelovend.”
Hoe gaat bitcoin mining er over 25 jaar uitzien?
Over het toekomstplaatje van bitcoin wordt veel nagedacht deze twee dagen. Alle BTC zullen rond 2140 in circulatie zijn, dus hoe staat het er dan voor? Bitcoin-mining is dan niet meer aan de orde. In 2050, bijna 25 jaar in de toekomst, is dat nog wel het geval. Hoe bitcoin-mining voorbereid wordt op de (nabije) toekomst, is waar we nu naar gaan luisteren.
Wright Wang en Kevin Zhang zijn daar verantwoordelijk voor. De experts worden door Susie Violet Ward geleid op het podium van de Bull Arena.
Moderator Ward is bitcoin-columnist en directeur en hoofd van mining en duurzaamheid bij Bitcoin Policy U.K.
Wang is een echte technicus. Met meer dan 20 jaar ervaring in het vak kwam hij in 2018 bij MicroBT terecht voor de ontwikkeling van ASIC. Dat zijn chips die voor cryptomining worden ingezet. In 2023 ontving hij zelfs de Outstanding Contribution Award van zijn werkgever. Hij leidde namelijk het belangrijkste projectteam van de klant van MicroBT.
Zijn bondgenoot in de zaal is de heer Zhang. Hij is al ruim tien jaar actief in de mining-industrie. Kevin heeft grootschalige bitcoin-miningfaciliteiten gebouwd en nauw samengewerkt met fabrikanten van onder andere mining-apparatuur en datacenters. Zijn huidige werkgever is Foundry, waar hij is doorgegroeid tot Senior Vice President.
Venezuela is alles kwijt, bitcoin helpt aan wederopbouw
70 procent van het BBP is verloren gegaan, 80 procent leeft in armoede en 25 procent heeft het land verlaten. Dat is de huidige status van Venezuela, na de frauduleuze presidentsverkiezingen van dit jaar.
“Mensen zijn in de gevangenis geëindigd door hun politieke voorkeur. We moeten de democratie terugbrengen, onze economie. Dat kan door middel van bitcoin”, vertelt Jrarssati, die zichtbaar geraakt is door de situatie in zijn thuisland.
De oppositie kon geen gebruik meer maken van het banksystemen. Iets wat in West-Europa niet voor te stellen is.
“Mensenrechtenactivisten hebben gebruik moeten maken van andere vormen van geld. Bitcoin was daarom een logische oplossing.”
Dit is hoe Bitcoin kan helpen om de politiek te verenigen
Het komende half uur belicht een kant van bitcoin waar we het nog niet over gehad hebben op Bitcoin Amsterdam 2024. Twee experts gaan spreken over hoe de bitcoin-technologie als gedecentraliseerd systeem kan helpen bij de economische en politieke uitdagingen waar Venezuela mee te maken heeft.
Vooral in het leven na de recente presidentsverkiezingen wordt belicht door Jorge Jraissati en Arsh Mulo.
Jraissati is de voorzitter van de Economic Inclusion Group, een beleidsgroep die wereldwijd economische en financiële inclusie bevordert. De Venezolaan staat bekend om zijn werk wat betreft financiële hervormingen om financiële vrijheid te garanderen voor immigranten en mensenrechtenactivisten.
Mulo zal het gesprek aftrappen en van leiding voorzien. Hij strijdt voor financiële vrijheid bij de Human Rights Foundation, een organisatie die opkomt voor de mensenrechten in autoritaire regimes. Ook houdt Arsh zich bezig met bitcoin, waarbij hij medeoprichter is van Generation Bitcoin en het Bitcoin Students Network. Zij onderwijzen jongere generaties over de grootste crypto.
“Bitcoin is een eenzame wereld, maar toch zijn we allemaal verbonden”
Bitcoin is een eenzame wereld. Het is eigenlijk ieder voor zich, voor zijn of haar eigen gewin. Dat laat Sophie van Laer duidelijk weten. Ego en leiderschap zijn nauw met elkaar verbonden.
Ze spreekt over hoop. In onszelf, elkaar en systemen:
“Fiat brengt meer ellende met zich mee dan we denken. We moeten onze hoop loslaten. Hoop in fiat-valuta zoals de euro en dollar”, stelt Von Laer.
Iedereen is op een bepaalde manier aan elkaar verbonden. Bij bitcoin zie je dat in het grenzeloze aspect. “We zijn meer verbonden dan ooit, want iedereen is te bereiken met BTC”, sluit ze af.
Bitcoin gaat de toekomst van leiderschap voor goed veranderen
Bitcoin is heel veel: een activaklasse, digitaal goud, decentraal geld. Maar ook leiderschap is een term wat met bitcoin gepaard gaat. Dat zou je misschien niet zeggen, maar het is waar het volgens Sophie von Laer allemaal om draait.
Als CEO van Strategic Maverick stelt ze ondernemers in staat om verder te gaan dan ego-gedreven leiderschap en een model te omarmen dat is gebaseerd op service, visie en echte impact.
Dat sluit ook aan op bitcoin. Sophie ziet bitcoin niet alleen zien als een technologische uitvinding, maar als een kans om ook de manier waarop leiders in de bitcoin-wereld werken te transformeren. We gaan luisteren naar een verhaal over het belang van samenwerking en veerkracht in een ecosysteem dat vaak wordt aangedreven door competitie en persoonlijke belangen.
De toekomst van bitcoin-mining is cruciaal
De toekomst van bitcoin-mining is cruciaal
Bitcoin mining is, evenals gisteren, een van de meest besproken onderwerpen op deze conferentie. Ook Bert de Groot neemt ons mee in het mining-avontuur. De Nederlander is eigenaar van Bitcoin Brabant, een bedrijf dat zich bezighoudt met de beveiliging van bitcoin (BTC).
De Groot houdt bedrijven en families warm door bitcoin te minen, allemaal geleid vanuit de provincie. De warmte die bitcoin-mining genereert zet hij met zijn bedrijf om in energie. Van kassen tot werkplaatsen, magazijnen en kantoren. Voor veilige bitcoin hardware wallets kun je ook terecht bij Bitcoin Brabant.
Bert is inmiddels ook al ruim één jaar voorzitter bij VBNL.org, het brancheorgaan waarin 13 Nederlandse bitcoin-bedrijven samenwerken om bitcoin-fraude tegen te gaan en de adoptie in Nederland te verbeteren.
Bitcoin is er om te gebruiken: “geef BTC uit”
Bart Mol opent met een betoog over zijn titel Use it or Lose it. Bitcoin mining wordt steeds meer gecentraliseerd: 4 miningspools hebben 80% van de global hashrate in handen.
Het wordt gestimuleerd om BTC vast te houden en nooit te verkopen. Maar bitcoin is gemaakt op te gebruiken, anders kan de blockchain niet ondersteund worden.
We moeten bitcoin gebruiken en wegblijven van ETF’s. Anders verliezen we alles wat bitcoin mogelijk maakt, aldus Mol.
Dus wat moeten we doen? Eigen nodes runnen, bitcoin zelf bewaren en zelf minen. Maar het aller belangrijkst: geef je BTC uit!
We zijn los op dag 2 van Bitcoin Amsterdam 2024!
Een hele goedemorgen Crypto Insiders! Klokslag 9:00 uur en dat betekent dat de tweede en laatste dag van Bitcoin Amsterdam 2024 onderweg is. We starten direct met een spreker hier op de Westergas in Amsterdam. Zijn naam is Bart Mol, de oprichter en host van de podcast Satoshi Radio.
Met de pakkende titel ‘Use it or Lose it’ zal Mol ingaan op het fenomeen genaamd stilstand is achteruitgang. Bitcoin is here to stay, en daarom zou iedereen het moeten omarmen. Hoe eerder hoe beter, want het gaat alleen maar een grotere rol spelen in ons bestaan.