Tim Kamp Tim Kamp
Liveblog

Bitcoin Amsterdam 2024 dag 1 liveblog: Volg hier het laatste nieuws

Crypto Insiders was aanwezig bij Bitcoin Amsterdam 2024 en hield een liveblog bij. Dit liveblog is nu gesloten. Hieronder kun je echter alle updates van dag 1 teruglezen.

Liveblog gesloten
Foto: Bitcoin Amsterdam door Tim Kamp

Foto: Bitcoin Amsterdam door Tim Kamp

Dag 1 van Bitcoin Amsterdam 2024 is ten einde gekomen, zien we je morgen terug voor dag 2?

Het verhaal van Mallers en LeChair markeert het einde van deze eerste dag van Bitcoin Amsterdam 2024. Hopelijk hebben jullie Crypto Insiders genoten van de inspirerende conversaties van alle bitcoin-experts hier op de Westergas te Amsterdam.

Morgen zijn we er gewoon weer. Het liveblog van Crypto Insiders is ook dan te volgen op de website. We nemen je voor de laatste – maar zeker niet de minste – dag mee op het grootste bitcoin-evenement van Europa. Tot morgen!

“Bitcoin wordt beheerd door ons allemaal”

De laatste sessie van vandaag trekt een volle zaal. Mallers is een sterke en populaire spreker, dat is duidelijk. Hij spreekt over de schaarste dat bitcoin met zich meebrengt. Maar voordat hij aan zijn verhaal begint, opent hij met een speciaal dankwoord:

“We moeten Satoshi Nakamoto dankbaar zijn voor een hele boel dingen. Hij had bitcoin kunnen lanceren op Wall Street, maar dat deed hij niet. Hij lekte het fenomeen uit via een mailingslijst, om het onder de mensen te houden.”

LeChair neemt het gesprek over en gaat in op Strike, het bedrijf van Jack.

‘Is er een teken geweest, waardoor je wist dat dit het juiste pad is voor jou en Strike?’

“De COVID-bubbel heeft heel veel gedaan met onze economie. Veel bedrijven hebben geleden, en doen dat tot op de dag van vandaag nog steeds. We denken nu anders. De waarde die we hechtte aan bijvoorbeeld de S&P500 is nu ook veranderd. COVID heeft ons aan het denken gezet. Het printen van geld voor groei, is geen echte groei”, sluit Mallers poëtisch af.

Het is tijd voor de bitcoin revolutie – en we gaan het allemaal meemaken

Tot slot gaan we vandaag luisteren naar twee heren genaamd Dylan LeChair en Jack Mallers. Zij zullen het hebben over de ‘bitcoin revolutie’ die gaat komen – of misschien wel al gaande is. In ieder geval hebben de afsluiters van vandaag genoeg om over te praten.

Gezien hun CV is daar niets aan gelogen. LeChair is hoofd Bitcoin-strategie bij MetaPlanet en medeoprichter van 21st Paradigm. Dat is een consultancybedrijf met als missie om particulieren en bedrijven te helpen bitcoin (BTC) te begrijpen en te gebruiken.

Mallers is CEO en oprichter van bitcoin-app Strike. Voordat hij Strike oprichtte, was Jack een van de eerste ontwikkelaars van toepassingen bovenop het Lightning Network van Bitcoin. Jack heeft zich de laatste tien jaar gefocust op architectuur en applicatieontwikkeling binnen bitcoin.

Bitcoin-mining expert komt met bijzonder gerucht

De voorlaatste sprekers van dag 1 van Bitcoin Amsterdam 2024 praten over mining. Gunnarsson trapt af met een bijzondere onthulling:

“De energieprijzen liggen erg laag, dus mining is een extra concurrent op de markt. Het is goed om deze concurrentie toe te laten. Alleen gaat het gerucht dat mining-bedrijven vanaf volgende maand geen energie meer krijgen van energieleveranciers.”

Dat heeft volgens hem te maken met het versterken van de concurrentiepositie in zijn land. De IJslander is voor de rest erg bullish op de toepassingen van bitcoin-mining.

Batten zegt dat we af moeten van het slechte imago van mining:

“Iedereen denkt dat bitcoin-mining te veel energie gebruikt. Maar is het ook slecht voor het milieu dat het veel energie kost? Het zorgt juist voor een versneld proces van hernieuwbare energie!”

Verdedigen of verbieden? De toekomst van bitcoin-mining in de EU

In het laatste mining-nieuws lees je vaak over bitcoin mining en de toekomst ervan. Hoe groen is het delven van deze bitcoin nu echt? Dat is een vraag waar veel experts op broeden. Men spreekt veel over het verbieden van bitcoin mining vanwege de schade die het het milieu aandoet.

De Europese Unie buigt zich over deze kwestie en daarom rijst de vraag: moet bitcoin-mining verdedigd, of juist verboden worden? De sprekers van één van de laatste sessies van deze eerste dag zullen zich daarover uitlaten.

Spreker nummer één is Björn Levi Gunnarsson. Hij heeft een Master in computerwetenschappen en is actief als parlementslid in zijn geboorteland IJsland. Als plaatsvervangend voorzitter van de Piratenpartij in het land is hij voorstander van bitcoin.

Verder erkennen we Jayson Browder als een belangrijke spreker vandaag. Hij is Senior Vice President of Government Affairs bij MARA. Het bedrijf is een wereldleider op het gebied van computerkracht voor digitale activa en de grootste beursgenoteerde bitcoin miner.

Daniel Batten sluit als laatste aan. Hij is de oprichter van klimaatbedrijf CH4 Capital, met een grote voorkeur voor bitcoin-mining. Verder is Daniel een klimaatinvesteerder, auteur en leiderschapscoach. Om zijn mining-avontuur voort te kunnen zetten is hij verhuisd naar Costa Rica, omdat daar naar eigen zeggen “meer vuilstortplaatsen in de buurt zijn om bitcoin op te minen.”

Lyudmyla Kozlovska heeft de taak om de gasten aan het werk te zetten. Ze is een groot voorstander van bitcoin en mensenrechtenactivist in Oekraïne. We hebben haar vanochtend al gezien bij de presentatie over ‘Hoe beschermen we privacy tools en ontwikkelaars?’, waar ze erg in smaak viel.

“Bitcoin is een marathon, geen sprint”

Veel mensen zijn niet goed geïnformeerd in bitcoin, of zelfs helemaal niet. Dat zijn de woorden van Joana Cotar. Het is daarom van groot belang dat daar verandering in komt. Vooral bij de hogere macht.

Bitcoin heeft iets te bieden voor iedereen, stelt Cotar. De ‘groene partij’ kan iets betekenen in de mining-wereld bijvoorbeeld. Het Duitse parlement is een goed voorbeeld van een angstig land. In plaats van te denken in kansen, wordt ‘het nieuwe’ vaak als bedreiging beschouwd.

De Roemeense Duitser krijgt een groot applaus voor haar betoog. De overheden moeten beter weten. Daar staat ze op:

“Er moet veranderd worden voor een betere toekomst. Neem een voorbeeld aan El Salvador. Kijk alleen al hoeveel werkgelegenheid bitcoin daar creëert. De mogelijkheden zijn eindeloos”, vertelt Cotar enthousiast.

“Bitcoin is de laatste hoop van het economische stelsel”

Bitcoin is voor vele nog maar jong sinds zijn lancering in 2009. Toch heeft het de potentie om economieën van landen compleet te veranderen. Kijk maar naar El Salvador: de regering heeft naast de dollar bitcoin als wettelijk betaalmiddel geaccepteerd. Daarnaast investeert het al jaren elke dag in één bitcoin om de staatskas veilig te stellen.

Welke landen er zullen volgen, lijkt simpelweg een kwestie van tijd. De El Salvador-mentaliteit moeten meer landen aannemen, en het liefst zo snel mogelijk. De sprekers van zo meteen zijn ervan overtuigd dat bitcoin de kracht heeft om economieën voor goed te veranderen.

We gaan luisteren naar Joana Cotar, die ondervraagd zal worden door Grant McCarty. Om te beginnen met Cotar. Ze is lid van het Duitse parlement en oprichter van het Bitcoin im Bundesdag (Bitcoin in de Bondsdag)-initiatief. Daarbij doet zij er alles aan om bitcoin onder de aandacht te brengen en mensen te onderwijzen over dit nieuwe fenomeen.

McCarty mede-uitvoerend directeur van het Bitcoin Policy Institute. Daarvoor was Grant actief als Executive Director bij het Bitcoin Advocacy Project en Co-Director of Policy and Public Affairs bij Bitcoin Magazine. Hij is actief binnen de marketing, voordat hij volledig dook in de materie van bitcoin.

 

Salaris in BTC? “Het is een grotere beloning dan fiat-valuta”

Wederom blikken we vooruit. Het jaar 2050 staat centraal, maar volgens één spreker moeten we het hebben over enkele jaren in de toekomst. Volgens Kanstein staat salaris in crypto en vooral bitcoin om de hoek:

“Wanneer mensen doorkrijgen dat bitcoin meer is dan een investering, gaat men het vragen voor het werk wat ze doen.”

“Ik denk dat het compleet veranderd hoe men werkt. Waarde creëren is een grote ommekeer in de mindset van bitcoiners.” Geen 9-5 baan die is gebaseerd op tijd, zo is Sidd duidelijk.

De tijdsdruk valt weg, begint Bendiksen. De carrières van mensen is gebaseerd op fiat:

“Het werk moet productiever worden, waardoor de waarde van het geleverde werk meestijgt. Het salaris moet meestijgen om de cost of living bij te houden.”

Het leven in 2050 zal een Bitcoin-maatschappij zijn

Net als een uur geleden gaan we bij de volgende sessie vooruitblikken op de toekomst. Deze keer gaan we het hebben over hoe bitcoin wordt geïmplementeerd in ons dagelijks leven in 2050. Volgens experts is de grootste crypto dan al helemaal niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Robin Seyr zal het gesprek in goede banen leiden. Hij is presentator van de dagelijkse Bitcoin-podcast en heeft de ambitie om de komende tien jaar elke dag een bitcoiner te interviewen.

Met een blik op de toekomst is tal van ervaring noodzakelijk. Daarvoor kun je Bram Kanstein wakker bellen. Hij is een ondernemer en early bitcoin adopter: zijn eerste BTC kocht hij in 2013 tegen een erg lage bitcoin-prijs van slechts $400. Kanstein weet het na tien jaar bitcoin zeker: bitcoin is de belangrijkste technologie en monetaire ontdekking die iedereen op de wereld moet begrijpen en gebruiken.

Hij deelt de stage samen met Christopher Bendiksen. Bendiksen is de Bitcoin Research Lead bij CoinShares, Europa’s grootste beheerder van digitale activa. Hij was een van de eerste medewerkers van het bedrijf, dat dateert uit 2008. Tussen 2017 en 2021 richtte hij de CoinShares Research Desk op, en focust zich momenteel binnen die tak op bitcoin.

Tot slot is Evan Rally, alias Captain Sidd, aanwezig bij dit gesprek. Hij is de oprichter Ride of Passage, een reisorganisatie die als doel heeft te veranderen hoe je de wereld ziet. De Amerikaan woont momenteel in Thailand en leeft in vrijheid door middel van bitcoin en zijn passie voor reizen.

Mensen in nood worden voorzien van financiële hulp dankzij BTC

Philea geeft aan er vooral bovenop te willen zitten als mensen per direct hulp nodig hebben. Dus burgers in noodsituaties als natuurrampen bijvoorbeeld.

“We willen deze mensen helpen met donaties. Maar het lastige is om de investeerders duidelijk te maken waar het geld heen gaat. Ook moeten de mensen in nood weten hoe ze zelfvoorzienend kunnen worden, en niet afhankelijk van een continue instroom van geld.”

Bitcoin-donaties helpen mensen in nood, maar dit zijn de drempels daarvoor

Deze gastsprekers doen heel veel terug voor de wereld. Nwosu is erg benieuwd wat er nog lastig blijft voor dit soort bedrijven.

‘Wat zijn de overgebleven uitdagingen voor Refunite?’

“Bitcoin maakt het proces al heel veel beter. We sturen bitcoin voor donaties. Maar waar we vooral tegenaan lopen zijn alle met gesprekken met brokers, exchanges en andere partners. De waarde in BTC moet natuurlijk ook worden omgezet in lokale fiat-valuta”, aldus Bartels.

Bitcoin is meer dan een activaklasse: het verbetert communities wereldwijd

Bij bitcoin denkt iedereen, logischerwijs, aan de bitcoin-prijs en de blockchain. Toch heeft de grootste crypto meer te bieden dan enkel economische waarde. Het biedt onder andere vrijheid aan gemeenschappen die geen toegang hebben tot banksystemen zoals wij. Philea Bartels en Obi Nwosu gaan ons meenemen in de bredere maatschappelijke impact van bitcoin.

Bartels is Chief Product Officer bij de Deense non-profit organisatie Refunite. Het is een afkorting voor Refugees United, wat refereert naar het herenigen van families van vluchtelingen. Philea helpt de organisatie bij het creëren van online mobiele oplossingen om gezinshereniging van vluchtelingen te vergemakkelijken.

Nsowu is CEO en tevens medeoprichter van Fedi. Het bedrijf combineert chat, geld en meer in één ‘Community Superapp’. Het is een oplossing om mensen en technologie samen te brengen die snel, betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen. Kortom: een bedrijf dat net als Refunite mensen samenbrengt. En daar speelt bitcoin een belangrijke rol in. We zullen snel horen waarom!

Dit worden de grootste trends bij beurzen in de komende jaren

We hebben het over de rol van cryptobeurzen over 2050. Wat zijn dan de grootste trends?

DeFi op Bitcoin wordt steeds groter, aldus Linger. Karskens vertelt over Layer-2 oplossingen. Haar Coinbase heeft recentelijk succesvol ‘Base’ gelanceerd. Ook stablecoins zullen een steeds grotere rol gaan spelen:

“Het is een veilige haven voor inwoners van landen die kampen met hyperinflatie. Bedrijven als Paypal omarmen stablecoins al, tegen 0 procent fees. Dat is in de laatste jaren onwijs geëvolueerd”, aldus Karskens.

Wel of geen regulatie? Sprekers clashen over cryptoregulatie

Karskens vertelt dat de nieuwe MICA-regeling het belangrijkste is voor de exchanges:

“Zonder fatsoenlijke regelgeving, krijg je nooit het vertrouwen van de massa om de markt te betreden.”

‘Is regulatie nu juist wel of niet goed voor de cryptomarkt?’

“Ik denk dat het nodig is, tot op zekere hoogte. Ik ben alleen wel bang voor de extra kosten die daarbij komen kijken. De drempel van het betreden van de markt wordt zo wellicht vergroot”, reageert de Bitvavo-leidinggevende, die extra is aangeschoven.

Linger is minder fan van regulatie. In zijn ogen wordt er snel te veel gereguleerd. Zijn bitcoin-only beurs omarmt de regulatie wel, want hij erkent dat het nodig is om te innoveren. Het is een kwestie van samenwerken, concludeert hij.

Toch is hij angstig, daar waar Karskens hem duidelijk tegenspreekt. Het is nodig om het vertrouwen van de consument te winnen, stelt zij.

Wat is de rol van Bitcoin-beurzen in het jaar 2050?

Bitcoin wordt door vrijwel iedereen bemachtigd door de aankopen via beurzen. Maar wat is de rol van deze crypto-exchanges over 25 jaar? Dat is een vraag waar de gastsprekers antwoord op zullen geven. Bitcoin exchanges als Bitvavo zijn populairder dan ooit, maar zal dat ook in het jaar 2050 het geval zijn?

Ook deze keer geniet het publiek van een andere host, namelijk Cedric Youngelman. Hij is presentator van de Bitcoin Matrix podcast. Verder heeft hij meer dan 25 jaar ervaring als leidinggevende op het gebied van financiën en boekhouding.

Youngelman zal onder andere Remy van der Nagel het woord gaan geven. Van der Nagel is Manager Business Development & Partnerships bij Bitvavo. Al acht jaar is de Nederlander actief in de onderwijsniche van crypto. Hij geeft regelmatig trainingen en advies over crypto en bitcoin.

Elle Karskens, ook werkzaam bij een cryptobeurs, schuift eveneens aan. Sinds januari 2022 staat Coinbase hoog in het vaandel, nadat ze ruim elf jaar bij Facebook werkte. Tegenwoordig is ze Country Director voor de Benelux en Scandinavië bij het grote Coinbase.

Als laatste zien we Julian Liniger het podium betreden. Hij is medeoprichter en CEO van het Europese bitcoin-only platform Relai. Ook is Liniger een van Forbes’ 30 Under 30 voor 2022, waarbij de grootste talenten over verschillende industrieën worden belicht.

“Mining en AI moeten de handen ineen slaan”

Paul Prager:

“De energie van Bitcoin-mining kan het best worden ingezet voor High Power Compute (HPC) en AI-technologie.”

HPC verwijst naar krachtige computersystemen die in staat zijn om complexe en grootschalige berekeningen uit te voeren.

Data en AI moet meer openstaan voor de energie die mining teweegbrengt. Beide sectoren kunnen zo van elkaar profiteren, laten de sprekers weten.

Bitcoin gebruikt veel energie om te minen, maar hoe gaat dat écht in zijn werking?

Bitcoin (BTC) en energie gaan hand in hand. Het komt natuurlijk vooral kijken bij het minen van nieuwe BTC. De sprekers gaan het hebben over het vermogen van het bitcoin-netwerk om stabiel en efficiënt te blijven functioneren, zelfs in tijden van fluctuerende energievoorziening of schaarste.

Bitcoin-mining vereist aanzienlijke hoeveelheden energie, maar het netwerk is flexibel en kan zich aanpassen aan veranderingen in energiebronnen. Zo kunnen miners hun operaties verplaatsen naar locaties waar energie goedkoper en duurzamer is, zoals in gebieden met een overschot aan energie. Dit maakt bitcoin-mining uiterst veerkrachtig; een uitspraak die onderstaande sprekers zullen onderbouwen.

De moderator wordt vergezelt door Paul Prager en Vischnu Pantankar. Prager is medeoprichter en CEO van TeraWulf Inc. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen en beheren van digitale infrastructuur om de energietransitie te leiden via bitcoin-mining.

Pantankar is Chief Technology Officer bij de populaire cryptobeurs Kraken. Met meer dan 20 jaar ervaring in technologie voert hij zijn taken uit bij de gerenommeerde crypto-exchange. Voornamelijk het aansturen van het engineeringteam is zijn dagelijkse bezigheid.

Genoeg energie en kennis in de zaal om aankomend half uur te ervaren. De zaal valt stil en luistert aandachtig naar de bovenstaande bitcoin-grootheden.

“De bitcoin-markt heeft meer liquiditeit nodig”

Host Green: “Je zegt dat de markt niet liquide genoeg is? Wat houdt dat tegen?”

“Sommige derivaten-markten bestonden niet en veel mensen kochten nog niet met bitcoin. Bitcoiners gaven toen (jaren geleden) nog niks over het ecosysteem en de infrastructuur.”

Wanneer de markt meer liquiditeit kent, zal dat zorgen voor een stroomversnelling. Dat concludeert de CEO van Blockstream:

“Mensen hebben dan meer vertrouwen in bitcoin, omdat ze meer liquiditeit hebben om op terug te vallen.”

Wie is Satoshi Nakamoto? Adam Back reageert

Uiteraard moet worden gereageerd op de HBO-documentaire waar veel over gesproken wordt. Adam Back, betrokken bij de creatie ban Bitcoin, geeft zijn mening:

“Ik vind het tof. Zelf denk ik niet dat wie Satoshi is ooit bekend zal worden. Maar een documentaire als deze zorgt er wel voor dat er steeds meer interesse komt in Bitcoin. Ik denk zelfs dat het zorgt voor meer bezoekers op deze evenement.”

De rekenkracht van het bitcoin-netwerk heeft meer te bieden dan men denkt

In deze presentatie met de titel ‘Hashrate as a Commodity’ wordt ingegaan op de economische waarde van hashrate. Dit verwijst naar de verhandelbaarheid van de totale rekenkracht die miners gebruiken. Deze rekenkracht is essentieel voor het beveiligen van het bitcoin-netwerk en het verwerken van transacties.

De gespreksleider Brandon Green is werkzaam bij het eerder besproken BTC Inc. Al zeker zeven jaar bekleed hij verschillende functies binnen de organisatoren van onder andere Bitcoin Amsterdam.

Een van de grootse sprekers die Green mag inleiden is misschien wel de grootste van vandaag, Adam Back. De CEO van blockchain-technologiegigant Blockstream is de uitvinder van Hashcash. Dat is het proof-of-work-algoritme dat door Satoshi Nakamoto werd genoemd in de bitcoin whitepaper in 2008. Met Blockstream ontwikkelt Back producten en diensten voor de opslag en overdracht van crypto.

Ook deze keer hebben we een Nederlands tintje op het podium. Sadiq Jaffer is namelijk werkzaam als senior manager bij KPMG, het in Amstelveen geboren advocaten- en adviesbureau. Sinds 2017 is hij fanatiek bitcoiner en werkt hij als infrastructuurarchitect aan de modernisering van bankierplatforms binnen KPMG.

Matt Williams is de laatste persoon die zijn blockchain-kennis met ons zal delen. Deze informatie heeft hij vergaard binnen Luxor, waar hij de functie van hoofd van derivaten uitvoert. Hij houdt zich bezig met meerdere succesvolle hashrate-projecten.

Kortom, deze mannen hebben voldoende kennis in huis om het potentieel van de bitcoin-technologie en in specifieke hashrate optimaal te benutten. We gaan luisteren naar een half uur vol inspiratie.

“Mining is voor meer goed dan enkel BTC”

Bitcoin-mining in een continent als Afrika is niet alleen goedkoop, maar ook maatschappelijk verantwoord. Het brengt werkgelegenheid en investeerders met zich mee. In een land waar veel armoede heerst, is dat een win-win, stelt Gao.

Cooling-apparaten voor miners worden steeds populairder. Mocht je dat niet willen valt veel energie om te zetten in warmte voor bijvoorbeeld je huiskamer. Mining en heating is een nieuwe markt, waar BITMAIN zich op richt.

“Bitcoin kent geen grenzen, het is volop in ontwikkeling”

De pitch van Thelen draait om bitcoin nog smarter te maken. De metaprotocols veranderen bitcoin-betalingen op een goede manier:

“Door middel van deze oplossing verandert er niks aan bitcoin. Het is een veilige optie om extra functies toe te voegen aan het netwerk. Dat maakt de potentie van bitcoin oneindig.”

Bitcoin en Proof of Work: zo kan het minen duurzaam, met oog op de toekomst

Irene Gao gaat ons meenemen in het proces van bitcoin-mining. Hoe kan het op een duurzame wijze worden uitgevoerd, die toekomstbestendig is? De powervrouw met jarenlange mining-ervaring voor crypto gaat ons onderwijzen over haar expertise.

Ze is verantwoordelijk voor de wereldwijde bedrijfsontwikkeling van BITMAIN, een van de grootste leveranciers van bitcoin-miners. Gao is groot voorstander van hernieuwbare energie om zo groen mogelijk BTC te kunnen minen. Die visie zal ze delen met het publiek, inmiddels uitgegroeid tot enkele honderden mensen.

Bitcoin is nog lang niet volledig ontwikkeld: maak kennis met metaprotocols

Het komende kwartier gaan we leren over metaprotocols voor bitcoin (BTC). Daarmee wordt gedoeld op een protocol dat bovenop een bestaand protocol, in dit geval bitcoin wordt gebouwd. Dat gebeurt om extra functionaliteiten toe te voegen aan het protocol, maar zonder de kern van het oorspronkelijke protocol te wijzigen.

De uitverkorene voor dat thema is Carsten Thelen. Carsten is een doorgewinterde expert in de gereguleerde financiële- en aandelenmarkten. Met meer dan 25 jaar ervaring in het adviseren van traditionele bedrijven en instellingen, is bitcoin een onmisbaar onderdeel. Tegenwoordig is Thelen CEO & COO van veelbelovende startups in de cryptowereld.

 

Tijd zal Nostr doen laten groeien, stellen de ontwikkelaars.

‘NOSTR is nu 2 jaar bezig. Hoe is nu de adoptie voor Nostr?’ Casarin antwoordt:

“Het komt echt met pieken aan interesse. Ik denk dat het in de toekomst steeds groter wordt. Maar we zijn nog vroeg. We hebben al honderd duizenden gebruikers verkregen in deze korte tijd.”

“De fundamenten staan aan onze zijde, vooral zowel bitcoin als Nostr”, voegt Malmi toe.

Het kwartje moet bij veel nog vallen, stelt Casarin. Pas dan gaan steeds meer mensen Nostr omarmen.

Bitcoin is meer dan een digitale munt: BTC is vrijheid

Om de ochtend succesvol af te sluiten gaan we het hebben over een onderdeel waar bitcoin en de blockchain min of meer begon. Dat is de gedecentraliseerde overdracht van berichten. Notes and Other Stuff Transmitted by Relays, ofwel NOSTR, staat daarbij centraal. Het is kort voor een open protocol voor deze berichtoverdracht, met de bedoeling internetcensuur te kunnen weerstaan en tegelijkertijd de integriteit van de sessie te behouden.

De ‘Freedom of Algorithmic Choice’ is een belangrijke zin voor de sprekers. Het verwijst naar het idee dat gebruikers op het NOSTR-protocol zelf kunnen kiezen welke algoritmen of filters ze willen gebruiken om hun inhoud te sorteren, prioriteren of beheren. Het hebben van een vrij en eigen keuze is het minimum, zullen de podiumleden ongetwijfeld benadrukken.

De presentator zal Alex McShane zijn. Hij is de Director of Programming van de Bitcoin Conferentie, de organisatie achter onder andere Bitcoin Amsterdam. Daarnaast leidt hij de conferenties van een grote naam binnen de social media wereld: Twitter-oprichter Jack Dorsey.

Wederom drie gastsprekers zullen wij tegen het middaguur aan gaan horen. De eerst is Martti Malmi, en dat is niet zo maar iemand. Malmi is namelijk de eerste ontwikkelaar van Bitcoin na Satoshi Nakamoto in 2009. Hij is oprichter van bitcointalk.org en maakte een van de eerst bitcoin-transacties ooit, 15 jaar geleden. Tegenwoordig ligt zijn focus op Iris, een netwerk applicatie op het Nostr-protocol.

Will Casarin is de laatste die de mainstage betreed. Hij is ontwikkelaar van Nostr. Verder is hij actief binnen Bitcoin Core en het Lightning-netwerk.

“Onze vrijheid wordt door sommige partijen ingeperkt”

‘Stephan, wat zijn de gevaren van de Verenigde Staten voor bitcoin?’

“De overheid wilt meer controle. Ze kunnen individuen aansprakelijk stellen waar nodig, en dat willen we natuurlijk niet. Dat is niet waar bitcoin voor staat.”

“Kijk bijvoorbeeld naar Facebook”, gaat de podcast-host verder. “Bepaalde content moest worden gecensureerd door de overheid. Vrijheid van meningsuiting is onwijs belangrijk, daar hechten we veel waarde aan.”

Platformen als X (voorheen Twitter) doen erg hun best om overeind te blijven, stelt collega Provoost.

Hoe beschermen we privacy tools en ontwikkelaars binnen de crypto-industrie?

Dat is een vraag waar we het komend half uur antwoord op gaan vinden. Privacy is sinds de start van het bitcoin-netwerk een belangrijk onderwerp. Een onderwerp dat de afgelopen dagen alleen maar vaker in het bitcoin-nieuws kwam. Dat heeft alles te maken met een documentaire van HBO. De streamingdienst beweerd morgen de identiteit van de anonieme bitcoin-maker Satoshi Nakamoto te onthullen.

De moderator van het gesprek is Lyudmyla Kozlovska. Zij is fervent bitcoin-voorstander en dat uit zij door te pleiten voor toezichthouders die BTC met rust laten. Enkel bemoeienis om de adoptie wereldwijd te vergaren is hoe Kozlovska de bitcoin-wereld voor zich ziet.

Verder heeft Lyudmyla een belangrijke campagne geleid. Deze ging om het voorkomen van misbruik van anti-witwaswetten en wetten ter bestrijding van de financiering van terrorisme. Op het gebied van bitcoin-privacy is zij een absolute expert.

De drie sprekers zijn onder te verdelen in ontwikkelaar Sjors Provoost, politicus Dorien Rookmaker en podcast host Stephan Livera. Provoost is een ontwikkelaar van Bitcoin Core en tevens auteur van het boek ‘Bitcoin – A Work in Progress’. Tot slot is hij host van de podcast genaamd ‘Bitcoin, Explained’.

Rookmaker is net als Provoost van Nederlandse afkomst. Echter bekleed de 60-jarige vrouw een totaal andere functie. De voormalig lid van het Europees Parlement vult haar dagen tegenwoordig als professioneel Risico Manager bij het EP.

Last but not least introduceren we Stephan Livera. Hij is eigenaar en host van de Stephan Livera Podcast die zich focust op economie en de bitcoin-technologie. Verder is hij spreker en levert hij diverse waardevolle stukken aan bij platformen als Bitcoin Magazine en het Mises Instituut.

Dit is de grootste fout die beginners maken met bitcoin

Maar welke wallet moeten mensen dan gebruiken?

“Er is geen echte beste wallet daarvoor. Als je begint met bitcoin zal het toch niet meer dan een paar honderd dollar zijn. Het starten zelf is het belangrijkste.”

Een onderverdeling tussen een wallet om uit te geven en één om te sparen is het beste, stelt Seed Signer.

Zolang je maar geen foto maakt van je wachtwoorden of security woorden, zijn de panelleden het over eens. “Het is echt heel wat anders dan een pincode voor je telefoon”, vergeet dat niet.

Dit zijn de eerste stappen om te starten met bitcoin

Een sterk statement om het eerste panel van vandaag af te trappen. Kevin Loaec:

“Het is zo makkelijk eigenlijk. Je hoort bitcoin in eigen beheer te hebben, self custody. Dat is hoe bitcoin gemaakt is.”

De kritische vraag die daarbij hoort wordt gesteld door de host: Wat zijn de stappen om nu echt te beginnen met bitcoin?

“De echte eerste stap is om een self-custody wallet te downloaden. Schrijf je eigen seed phrase op een blaadje en stort wat bitcoin. Verwijder de wallet, maar zorg ervoor dat je altijd toegang tot je bitcoin hebt”, start Loaec.

Bitcoin zelfstandig veilig bewaren, dit zijn de grootste uitdagingen

Ady Shimony is de moderator van deze presentatie. Hij is ontwikkelaar, wallet-expert en consultant in de bitcoin-space. Met meer dan 20 jaar ervaring in de tech-industrie is hij sinds 2017 betrokken de ontwikkeling van meerdere bij cryptoprojecten. Als ontwikkelaar weet Shimony als geen ander hoe belangrijk het veilig opslaan van crypto is.

Kevin Loaec vergezelt hem op het podium. Als CEO en medeoprichter van Wizardsardine is hij een expert op het gebied van beveiliging van bitcoin-fondsen. Met zijn bedrijf ontwikkelt hij software om jouw bitcoin voor goed veilig te stellen.

Tot slot is de oprichter van Seed Signer de komende 30 minuten een spreker. De leider van het gelijknamige project vertelt ons alles over de struikelblokken bij de bewaren van BTC. Zelf ontwikkelt hij met zijn team hardware om zelf bitcoin-transacties te verifiëren. Op een veilige en goedkope manier het bitcoin-netwerk kunnen gebruiken is dé absolute missie.

De beste optie is bitcoin, en de volatiliteit is logisch

We zijn ongeveer 20 procent van de koopkracht verloren in de laatste 5 jaar, bij de euro. Voor bitcoin is dat slechts 8 procent, toont de spreker op het scherm.

De devaluatie gaat dus veel sneller bij fiat dan bij BTC. Moraal van het verhaal:

“Bitcoin is de beste optie om te sparen. Echter gaat technologie met volatiliteit gepaard. En dat is acceptabel”, aldus Rational Root.

“Bitcoin had er niet beter voor kunnen staan”

De beste manier om bitcoin te ondersteunen is HODL-ing, opent Rational Root. Het is niet makkelijk om niet te verkopen, want bitcoin beweegt niet in een rechte lijn.

De analist is anoniem, en hij juicht de zaal toe om hetzelfde te doen. Denk kritisch na over je eigen veiligheid en anonimiteit, net zoals Bitcoin doet.

Verder is hij, net als velen hier, lyrisch over BTC:

“Bitcoin had het niet beter kunnen doen. We hebben interesse van de grootste bedrijven, landen en instellingen.”

 

Bitcoin fundamentals, de huidige cycle & on-chain analyse

Next up is de Nederlandse analist Rational Root. De anonieme en tevens populaire X-gebruiker deelt zijn grafieken en analyses regelmatig aan zijn 185 duizend volgers. Spreken doet hij ook vaak, net als vandaag.

On-chain analyse maakt groot deel uit van het werk van Rational Root. Hij analyseert blockchaingegevens waaronder transacties en wallet-activiteiten om inzicht te krijgen in de vraag en adoptie van bitcoin (BTC). Vandaag krijgen we een kijkje in de keuken van deze marktanalist.

Hij gaat ons meenemen in de wereld van de fundamenten van bitcoin. Hieronder valt de technologie en het ecosysteem dat de crypto met zich meebrengt. De data-analist deelt zijn gedachtegang omtrent grafieken en theorieën met de zaal.

Minen kan steeds goedkoper, en is onafhankelijk van locatie

Dit is hoe bitcoin-mining geoptimaliseerd kan worden, aldus Smid. Er is steeds minder power nodig om te kunnen minen. Maar die daling vlakt af vanwege de grootte van chips. Hoe kleiner ze worden, hoe groter de kans op een chip-fail.

Iets waar miners wel invloed op hebben zijn de elektriciteitskosten. Het voordeel van minen is dat minders toegang hebben tot “low cost energy”. Dat maakt het proces steeds goedkoper, zonder dat het invloed heeft op de bitcoin-blockchain.

Minen kan overal waar internet en elektriciteit is:

“Tegenwoordig kun je overal minen door middel van Starlink. Miners profiteren van lage kosten en de vrijheid van locatie.”

De toekomst van de winstgevende wereld van bitcoin mining

Na de opening is de eerste spreker Nico Smid, oprichter van Digital Mining Solutions, aan zet. Smid heeft meer dan 15 jaar ervaring in het internationale bedrijfsleven en is sinds 2017 actief in de bitcoin mining-industrie.

Momenteel is hij strategisch adviseur en heeft hij talloze bedrijven begeleid naar de succesvolle oprichting en uitbreiding van hun bitcoin mining-operaties. Smid gaat ons dan ook iets bijbrengen over de mining-economie en de toekomst van deze niche binnen de bitcoin-industrie. Let’s go!

Bitcoin Amsterdam 2024 is begonnen!

Het is 9:00 uur en dat betekent dat Bitcoin Amsterdam 2024 officieel onderweg is. De show wordt geopend door Sebastiaan van Erne. Hij is naast medeoprichter van het evenement één van de hosts van vandaag. Hij zal de eerste dag van het grootste bitcoin-evenement van Europa aftrappen vanaf de Bull Arena op de Westergas.

Today is the day 🚀🚀🚀

Bitcoin Amsterdam 2024 begint!

Goedemorgen Insiders! Mijn naam is Tim en vandaag ben ik aanwezig bij Bitcoin Amsterdam 2024. Ik doe live vanuit de Westergas verslag van de inspirerende sprekers. Volg het liveblog om vandaag en morgen niets te missen van Bitcoin Amsterdam.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Belasting papier Buffelboete
Belastingdienst komt met ‘buffelboete’ en treft 700.000 Nederlanders
  • 23/04/2025
  • 3 min. leestijd
Een foto van een portemonnee met daarin meerdere euro bankbiljetten. Een hand haalt er een briefje van honderd euro uit
Belastingvrij schenken in 2025: zoveel mag je ontvangen
  • 08/04/2025
  • 3 min. leestijd
Robert kiyosaki spreekt op gala
Robert Kiyosaki: Amerika gaat vallen, en bitcoin naar $1 miljoen
  • 25/04/2025
  • 3 min. leestijd
maxresdefault
‘Ik geef het op, ik stop met crypto en verkoop alles!’
  • 05/04/2025
  • 3 min. leestijd
Rico Verhoeven lacht naar camera
Dit is het vermogen van kickbokskampioen Rico Verhoeven
  • 11/04/2025
  • 4 min. leestijd
Advertentie
Advertentie