
Kennisbank
Wie is Robert Kiyosaki?
Robert Kiyosaki is een bekend persoon op het gebied van financiële educatie en investeren. Met zijn wereldberoemde boek Rich Dad Poor Dad heeft hij miljoenen mensen geïnspireerd om anders naar geld te kijken. Maar wie is Robert Kiyosaki eigenlijk?
Wat is zijn visie op financiële vrijheid, en wist je dat hij een groot voorstander is van bitcoin? In dit kennisbankartikel duiken we verder in op de achtergrond van Kiyosaki, zijn bekende concepten zoals het Cashflow Quadrant, en wat zijn vermogen is.

By Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0
Wie is Robert Kiyosaki?
Robert Toru Kiyosaki, geboren op 8 april 1947, is een Amerikaanse ondernemer en investeerder. Hij is bekend om zijn focus op financiële educatie. Door middel van boeken, seminars en spellen leert hij mensen hoe ze slim om kunnen gaan met geld, hoe ze moeten investeren, en hoe ze financieel onafhankelijk kunnen worden.
Kiyosaki groeide op in Hawaï en was piloot in het Amerikaanse Korps Mariniers. Dit was in de tijd dat Amerika nog oorlog voerde met Vietnam. Na zijn diensttijd ging hij werken als verkoper bij Xerox, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in print- en documentbeheer oplossingen.
In 1977 besloot hij een eigen bedrijf op te starten. Het bedrijf maakte portemonnees met klittenbandsluiting, een populair model onder surfers. Later ging Kiyosaki ook T-shirts verkopen met (zelfgemaakte) rockbanklogo’s. Naast zijn eigen bedrijf, deed hij ook slimme investering in vastgoed. Uiteindelijk besloot hij op 47-jarige leeftijd te stoppen met werken.
Maar Kiyosaki kon niet stilzitten en bleef actief, waardoor hij in 1997 Cashflow Technologies oprichtte. Dit bedrijf publiceert zijn boeken en verkoopt financiële educatieve producten onder zijn eigen merk: Rich Dad en Cashflow. Zijn bekendste boek, Rich Dad Poor Dad, werd een wereldwijde bestseller.
Rich Dad Poor Dad
En als we het over zijn boek hebben, Rich Dad Poor Dad, draait dit boek om de financiële lessen die hij leerde van twee vaderfiguren. Zijn eigen vader (de ‘arme vader’) en de vader vader van een vriend (de ‘rijke vader’). Verder benadrukt hoe anders rijke en arme mensen denken over geld, werk en investeren.
Enkele belangrijke inzichten uit zijn boek is bijvoorbeeld het verschil tussen activa en passiva. Activa (huurwoningen, bedrijven) levert volgens Kiyosaki geld op, terwijl passiva (zoals een eigen huis) geld kosten. Volgens hem is de financiële vrijheid alleen mogelijk door te investeren in activa.
Verder vertelt hij dat financiële educatie essentieel is. Volgens Kiyosaki leren scholen ons weinig over geld en hoe we rijkdom kunnen opbouwen. Hij pleit voor financiële educatie op jonge leeftijd. Daarnaast moet je niet alleen werken voor je salaris, maar ook investeren en ondernemen. Alleen hierdoor word je financieel succesvol.
Kiyosaki’s definitie van rijkdom komt van futurist Buckminster Fuller: “Je bent financieel vrij als je inkomsten uit activa je levensstijl kunnen bekostigen zonder dat je hoeft te werken.”
Het boek is wereldwijd een bestseller en is meer dan 26 miljoen keer verkocht. Verschillende beroemdheden, zoals Oprah Winfrey en Will Smith, hebben het boek aanbevolen. Maar er is ook kritiek: sommige experts vinden de adviezen van Kiyosaki te makkelijk of zelfs risicovol.
Eerder werkte Kiyosaki samen met co-auteur Sharon Lechter, maar na een zakelijk conflict besloot hij haar naam te verwijderen uit zijn boeken. Of je het nu volledig eens bent met Kiyosaki of niet, zijn inzichten zetten je aan het denken over hoe je financiële toekomst eruit kan zien.
Cashflow Quadrant
Naast zijn bestseller boek, heeft hij ook het boek ‘Rich Dad’s Cashflow Quadrant’ uitgebracht. Een theorie die precies uitlegt waarom de rijken rijker worden, en de armen armer. Maar wat houdt deze theorie precies in?
Kiyosaki verdeelt mensen in vier categorieën, afhankelijk van hoe ze hun geld verdienen. Dit noemt hij de Cashflow Quadrant. In een vierkant visualiseert hij zijn theorie. De linkerzijde = werken voor geld. Dat zijn werknemers (E – Employee), die veel waarde hechten aan zekerheid en vermijden risico’s. Ze werken voor een vast salaris en vertrouwen op hun opleiding.
Daarbij zie je ook zelfstandigen staan (S – Self-employed). Deze mensen werken voor zichzelf, zoals artsen en advocaten, om eigen controle te behouden. Maar blijven afhankelijk van hun eigen tijd om geld te verdienen.
Dan de rechterzijde: geld laten werken voor jou. Bedrijfseigenaars (B – Business owners): bezitten een systeem of bedrijf dat winst maakt, zelf als ze zelf niet werkzaam zijn. Deze mensen geven mensen taken en nemen risico’s.
Ook aan deze rechterkant zitten de investeerders (I – Investors). Zij laten hun geld voor hen werken door te investeren in activa zoals vastgoed en aandelen. Hun inkomsten komt dus grotendeels uit investeringen, en niet door salaris.
Kiyosaki raad in dit boek aan om van links naar rechts te bewegen. Zo geeft hij aan om een plan te maken voor de lange termijn. Soms moet je offers maken om later financieel vrij te zijn, en gebruik rente-op-rente (compounding interest). Dat laatste zorgt ervoor dat je met kleine winsten enorm kunt groeien.
Volgens Kiyosaki houden mensen aan de rechterzijde van deze theorie meer geld over. Verder betalen ze minder belasting aan de Belastingdienst, en bouwen ze vermogen op via slimme financiële keuzes.

Cashflow Quadrant
Robert Kiyosaki en bitcoin
Kiyosaki staat ook bekend in de cryptowereld als groot fan van bitcoin (BTC). Hij noemde zich onlangs “oud”, maar geeft nog altijd aan dat goud, zilver en BTC het ‘echte’ geld zijn. Zo bezit hij goud- en zilvermijnen, maar ook oliebronnen. Toch vindt hij het een probleem, als de koersen hoog staan van deze grondstoffen, dat er ook meer naar gezocht wordt.
Bitcoin heeft dit niet, geeft hij aan. “Hoe hoog de prijs van bitcoin ook wordt, er zullen er maar 21 miljoen zijn. Daarom hou ik van bitcoin.” Tegenwoordig is hij veel actiever geworden om bitcoin te promoten op zijn social media kanalen.
Het vermogen van Robert Kiyosaki
Dan zijn we aangekomen bij het vermogen van Kiyosaki. De financieel ondernemer heeft in zijn leven een enorm fortuin opgebouwd als ondernemer en investeerder. Niet voor niets kon hij al op 47-jarige leeftijd stoppen met werken.
Maar Kiyosaki heeft nooit openlijk gedeeld hoeveel zijn vermogen nou echt waard is. Toch wordt zijn vermogen geschat op zo’n 100 miljoen dollar, omgerekend €92.3 miljoen. Vermoedelijk zit hiervan een groot gedeelte in edelmetalen en bitcoin.