![](https://www.crypto-insiders.nl/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1286248711-330x190.jpg)
Kennisbank
Wie is Michael Saylor
Michael Saylor is een van de meest invloedrijkste figuren in de cryptowereld. Hij is medeoprichter en uitvoerend voorzitter van MicroStrategy, een Amerikaans ontwikkelingsbedrijf. Hij heeft niet alleen zijn naam gevestigd in de technologiebranche, maar ook in de wereld van Bitcoin.
Zo heeft Saylor al miljarden dollars aan Bitcoin op de balans van zijn bedrijf neergezet. Maar hoeveel bitcoin bezit MicroStrategy nu, en wat is het vermogen van Michael Saylor? Daar kom je allemaal achter na het lezen van dit kennisbankartikel.
![Michael Saylor](https://www.crypto-insiders.nl/wp-content/uploads/2025/01/Michael-Saylor-181x210.png)
By ReasonTV – “Billionaire Michael Saylor Believes in Bitcoin More Than Ever”, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121359272
Wie is Michael Saylor?
Michael J. Saylor, geboren op 4 februari 1965, is een Amerikaanse ondernemer en zakenman. Hij is de uitvoerend voorzitter en medeoprichter van MicroStrategy, een bedrijf dat business intelligence, mobiele software en cloud-based services levert.
Saylor was ooit Chief Executive Officer (CEO), oftewel algemeen directeur van MicroStrategy. Dat deed hij van 1989 tot 2020, en in die tijd kreeg hij niet altijd de wind van achteren.
Zo werd Saylor in 2000 aangeklaagd voor het frauduleus rapporteren van de financiële resultaten van zijn bedrijf over de jaren 1998 en 1999. Niet veel later bereikte hij een schikking met de Securities and Exchange Commission voor $350.000 aan boetes en $8,3 miljoen aan persoonlijke ontneming.
Saylor trad af als CEO met ingang van 8 augustus 2022. Hij werd opgevolgd door Phong Le, die al president was bij MicroStrategy. Saylor zou zich meer gaan richten op de bitcoin-acquisitiestrategie van het bedrijf. Daarom staat Saylor ook bekend als een groot voorstander van bitcoin, waarbij zijn bedrijf al miljarden dollars heeft uitgegeven om bitcoin (BTC) aan te schaffen.
Ook schreef hij een boek: “The Mobile Wave: How Mobile Intelligence Will Change Everything”, uit 2012. Bovendien is hij ook eigenaar van Saylor Academy, een aanbieder van gratis online onderwijs.
MicroStrategy
Microstrategy is een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in business intelligence, data-analyse en cloudgebaseerde oplossingen. Het bedrijf biedt tools aan waarmee organisaties grote hoeveelheden data kunnen analyseren en visualiseren. Zo kunnen deze bedrijven strategische beslissingen nemen op basis van de data.
Saylor startte MicroStrategy in 1989 met een adviescontract van DuPont. Dat leverde hem $250.000 aan startkapitaal op en een kantoorruimte in Wilmington, Delaware. Hij deed dit niet alleen, want hij kreeg al snel ondersteuning van Sanju Bansal en Thomas Spahr.
In 1992 was het raak voor MicroStrategy door een grote klant binnen te halen. Zo tekende McDonald’s een contract van $10 miljoen. De jaren erna groeide het bedrijf aanzienlijk door elk jaar de inkomsten met 100 procent te verhogen.
Op 11 juni 1998 werd MicroStrategy een beursgenoteerd bedrijf door middel van een beursintroductie, ook wel Initial Public Offering (IPO) genoemd. Bij deze constructie worden aandelen van een privébedrijf voor het eerst openbaar verhandeld op de beurs. Hiermee kan het bedrijf kapitaal aantrekken van investeerders.
Op 20 maart 2000 kondigde MicroStrategy aan dat het zijn financiële cijfers van de afgelopen twee jaar opnieuw moest berekenen na een evaluatie van zijn boekhouding. Dit nieuws zorgde voor een enorme schok op de beurs.
De aandelenkoers MSTR, die in een jaar tijd gestegen was van $7 naar $333 per aandeel, stortte in één dag in naar $120 per aandeel. Dat was een daling van maar liefst 62 procent. Dit moment wordt vaak gezien als een belangrijk onderdeel van het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel.
MicroStrategy en bitcoin
De laatste jaren is MicroStrategy vooral bekend geworden, vanwege zijn grote investeringen in de cryptomunt bitcoin. Onder leiding van Michael Saylor heeft het bedrijf sinds 2020 een aanzienlijke hoeveelheid bitcoin gekocht als onderdeel van zijn bedrijfsstrategie.
MicroStrategy deed zijn eerste investering in augustus 2020. Hiermee investeerde het bedrijf $250 miljoen in bitcoin als schatkistreserve. Het bedrijf had verschillende redenen om te investeren in bitcoin, zoals dalende rendementen op contant geld, een verzwakkende dollar en wereldwijde macro-economische factoren.
Sindsdien zijn de aankopen in bitcoin flink opgevoerd en uitgebreid. Per september 2022 had MicroStrategy 130.000 BTC in bezit, gekocht voor $3,98 miljard. Maar het was niet altijd een succes, want in 2022 waarschuwde de Phong Le dat een margin call mogelijk was als bitcoin onder de $21.000 zou dalen.
Toen bitcoin in juni onder dit bedrag daalde, verklaarde het bedrijf dat het voldoende kapitaal had om de situatie aan te kunnen. Later dat jaar verkocht MicroStrategy voor het eerst bitcoin: 704 BTC ter waarde van $11,8 miljoen.
Saylor en zijn bedrijf bleven maar aankopen doen, waaronder 5.445 BTC in augustus en september 2023. Op 8 december 2024 was het bitcoinbezit gestegen tot 432.650 BTC, met een waarde van $42,43 miljard.
Eerder, op 30 oktober 2024, introduceerde het bedrijf een plan om de komende drie jaar voor $42 miljard aan bitcoin te kopen. Op het moment van schrijven (laatste data is van 31-12-2024) heeft het bedrijf 446.400 BTC aangekocht voor $27,9 miljard. Daaruit blijkt dat het bedrijf een gemiddelde aankoopprijs heeft van $62.428 per bitcoin. De totale waarde van deze bitcoins ligt nu rond de 41,64 miljard.
Het vermogen van Michael Saylor
Volgens Forbes, een zakentijdschrift uit de Verenigde Staten, heeft Michael Saylor een vermogen van maar liefst $9,5 miljard. Daarmee staat hij op het moment van schrijven in de top 500 rijkste personen in de wereld.
Eind jaren negentig was Saylor al multimiljardair, dankzij zijn belang in MicroStrategy. Dit veranderde na de twijfelachtige boekhouding van het bedrijf, wat de aandelenkoers flink liet kelderen. Inmiddels is hij weer miljardair dankzij tijdige bitcoin-investeringen.