Kennisbank
Wat zijn tokens?
In de cryptowereld hoor je vaak de termen ‘tokens’ en ‘coins’. Maar wat zijn tokens eigenlijk? En wat is het verschil tussen een coin en een token? Tokens spelen een belangrijke rol in het digitale ecosysteem, en of je nu geïnteresseerd bent in investeren of simpelweg meer wilt weten, is het belangrijk om dit onderscheid te begrijpen. In dit artikel duiken we dieper in wat tokens zijn, welke soorten er bestaan en uiteindelijk hoe jij ze kunt kopen!
Token – De betekenis
Technisch is ‘token’ gewoon een ander woord voor cryptocurrency of crypto-asset. Maar in de loop der jaren heeft het woord meer specifieke betekenissen gekregen, afhankelijk van de context.
De eerste is om alle cryptocurrencies te beschrijven, behalve bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Technisch gezien zijn bitcoin en ethereum ook tokens, maar bitcoin en ethereum zijn veruit de twee grootste cryptocurrencies. Hierdoor is het handig om een woord te hebben om alle andere cryptocurrencies te omschrijven. Altcoin is daarin voor veel crypto-investeerders wel een bekend woord dat hiervoor gebruikt wordt.
De tweede is om bepaalde digitale activa te beschrijven die op de blockchain van andere cryptocurrencies draaien. Een voorbeeld zijn veel decentrale financiële (DEFI) tokens die dit doen.
Tokens bieden een scala aan mogelijkheden. Van het mogelijk maken van decentrale exchanges tot het verhandelen van unieke digitale items in videogames. Een goed voorbeeld van unieke digitale items die verhandeld kunnen worden, zijn skins of wapens in populaire videogames zoals Fortnite.
Tokens delen één gemeenschappelijk kenmerk: tokens kunnen, net zoals andere cryptocurrencies, worden verhandeld of vastgehouden.
Verschil tussen een coin en een token
Coins zijn digitale activa die op hun eigen blockchain werken. Dit betekent dat ze onafhankelijk zijn en hun eigen netwerk hebben. Bitcoin, ethereum en monero (XMR) zijn voorbeelden van zulke coins. Deze coins worden opgeslagen op hun eigen grootboek. Bovendien kunnen coins verzonden, ontvangen of verwerkt worden, net zoals geld in de echte wereld.
Meestal worden coins gebruikt als betaalmiddel. Sommige coins, zoals ethereum, hebben echter extra functies. Zo wordt ethereum gebruikt om transacties binnen het Ethereum-netwerk te verwerken. Het gaat dus een stap verder dan alleen maar geld overmaken.
Tokens zijn digitale activa die draaien op een bestaande blockchain. Ethereum is het meest gebruikte platform voor het maken van tokens, vooral door de mogelijkheid om smart contracts te gebruiken. Tokens die op Ethereum zijn gemaakt, worden ERC-20 tokens genoemd. Dit onderwerp komt iets later aan bod in dit artikel.
In tegenstelling tot coins, die meestal als betaalmiddel worden gebruikt, hebben tokens vaak bredere toepassingen. Ze kunnen wel functioneren als geld, maar vaak is het belangrijkste doel om toegang te geven tot bepaalde functies van een project.
Het verschil tussen een coin en een token ligt in hun structuur en doel. Coins werken op hun eigen blockchain, terwijl tokens dat doen op een bestaande blockchain. Wat betreft het zelf creëren, zijn tokens makkelijker te maken dan coins. Het creëren van een coin vereist het bouwen van een nieuwe blockchain, wat tijd en expertise vereist. Tokens daarentegen, kunnen worden gecreëerd op een bestaande blockchain, waardoor het proces eenvoudiger en toegankelijker wordt.
Utility en security tokens
Utility tokens, ook wel ‘user tokens’ genoemd, hebben een specifieke functie binnen een bepaald project of platform. Ze geven gebruikers toegang tot bepaalde functies of voordelen, zoals kortingen of toegang tot diensten.
Vaak worden deze tokens uitgegeven tijdens een Initial Coin Offering (ICO) of Initial Dex Offering (IDO). Dat zijn manieren waarop nieuwe cryptocurrency-projecten fondsen werven door hun tokens direct aan investeerders te verkopen, waarbij een ICO via een centrale platform plaatsvindt en een IDO via een gedecentraliseerd platform.
Security tokens vertegenwoordigen een eigendom in een real-world asset (RWA). Je kunt het zien als een aandeel in een bedrijf of project. Degene die een security token bezit, krijgt bepaalde rechten, net zoals bij traditionele aandelen. Als het bedrijf groeit en meer waard wordt, stijgt ook de waarde van de security token. Bedrijven en houders van deze tokens moeten voldoen aan regelgeving en federale wetten.
De belangrijkste verschillen tussen deze utility tokens en security tokens liggen in hun gebruik, waardering en regelgeving. Security tokens zijn dus contracten die een aandeel vertegenwoordigen in een bedrijf of project. Houders van utility tokens hebben daartegen geen belang in het bedrijf en zullen geen rendement genereren. Bovendien zijn utility tokens vaak ongereguleerd, terwijl bedrijven en houders van security tokens moeten voldoen aan regelgeving en federale wetten.
Naast de algemene definities hierboven, zijn er ook specifieke soorten crypto-activa die het woord ‘token’ in hun naam hebben. Hier zijn een paar voorbeelden:
- DeFi tokens: tokens die worden gebruikt binnen gedecentraliseerde financiële applicaties om transacties, leningen, of andere financiële diensten te faciliteren zonder tussenkomst van traditionele banken.
- Governance token: een token die houders stemrecht geeft over de ontwikkeling en besluitvorming van een gedecentraliseerd project of protocol.
- Non-Fungible Tokens (NFT): Een NFT is een uniek digitaal activum dat eigendom van digitale kunst, verzamelobjecten of andere unieke items vertegenwoordigt, waarbij de token niet inwisselbaar is voor een ander.
ERC-20 Tokens
ERC-20, wat staat voor Ethereum Request for Comment 20, is een technische standaard die wordt gebruikt om tokens op de Ethereum-blockchain te maken. Deze standaard geeft een set van regels waaraan een token moet voldoen om goed te werken binnen het Ethereum-netwerk.
Deze regels bepalen hoe tokens worden verhandeld, hoe de hoeveelheid tokens wordt bijgehouden, en hoe de balansen van verschillende adressen worden geregistreerd. Het zorgt ervoor dat alle ERC-20 tokens op dezelfde manier functioneren, zodat ze gemakkelijk samen kunnen werken.
Het belangrijkste doel van de ERC-20 standaard is om interoperabiliteit tussen verschillende activa en applicaties op de Ethereum-blockchain te garanderen. Dit maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om te voorspellen hoe verschillende tokens zullen omgaan met andere tokens en toepassingen. Met ERC-20 tokens worden gebruikt om digitale goederen te vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan vouchers, goudcertificaten, loyaliteitspunten en schuldbewijzen (IOU’s).
De introductie van deze token heeft het eenvoudiger gemaakt om digitale activa op de Ethereum-blockchain te creëren. Dat heeft vervolgens geleid tot een enorme toename in ICO’s en de populariteit van blockchaintechnologie. Schrik niet, er zijn inmiddels meer dan 350.000 ERC-20 tokens. Bekende tokens zijn tether (USDT) en binance usd (BUSD).
Alle ERC-20 tokens kunnen worden opgeslagen in bijna alle Ethereum-wallets en gebruikt worden voor uiteenlopende toepassingen binnen het ecosysteem. In de toekomst zal ERC-20 waarschijnlijk een belangrijke rol blijven spelen binnen het Ethereum-netwerk.
Hoe koop je crypto tokens?
Het artikel is bijna ten einde en we zijn dan ook bij wellicht het belangrijkste aangekomen voor veel crypto-investeerders. Hoe koop je crypto-tokens?
Om te beginnen moet je een betrouwbare exchange kiezen. Denk bijvoorbeeld aan platformen zoals Bitvavo en OKX, waar je verschillende tokens kunt kopen en verhandelen. Eenmaal een keuze gemaakt, maak je een account aan op het platform.
Vervolgens stort je een bedrag op je account, maar wees gewaarschuwd: doe het met geld wat je kunt missen. Op elke exchange is het mogelijk om via de zoekfunctie een crypto-token op te zoeken. Kies bijvoorbeeld ethereum, binance coin (BNB) of een specifieke ERC-20 token.
Tot slot plaats je een kooporder. Je kunt kiezen voor een marktorder (je koop direct tegen de huidige prijs) of een limietorder (je stelt een gewenste prijs in en de aankoop gebeurt zodra die prijs is bereikt). Eenmaal de tokens in bezit kun je ervoor kiezen om je tokens in de exchange te laten of naar een externe wallet over te zetten. Een externe wallet zorgt voor extra veiligheid.