altcoins-crypto-unlocks
Kennisbank

Kennisbank

Wat is cryptovaluta?

De magische wereld van cryptovaluta begon in 2009 met de lancering van Bitcoin door Satoshi Nakamoto. Hoewel bitcoin nog steeds verreweg de grootste cryptocurrency is, op basis van marktaandeel en het aantal gebruikers, zijn er tegenwoordig duizenden andere cryptovaluta waar je in kunt investeren.

Maar wat zijn cryptovaluta precies, hoe werken ze en hoeveel verschillende soorten zijn er eigenlijk? Heb jij je weleens afgevraagd hoe je crypto kan kopen via een exchange of hoe sommige cryptocurrencies bijgemaakt worden? In dit artikel beantwoorden we deze en nog veel meer vragen over cryptovaluta.

Navigeer snel naar…

    Wat is cryptovaluta?

    Cryptovaluta zijn digitale valuta’s, zoals bitcoin (BTC), waar geen enkele entiteit de volledige macht over heeft. Niemand kan zomaar de regels of de hoeveelheid coins die in omloop zijn aanpassen. In tegenstelling tot de euro of dollar weet je van bitcoin zeker dat er nooit meer dan 21 miljoen in omloop komen. Deze regels worden bewaakt door moderne cryptografie, hele krachtige grote getallen waar geen enkele computer ter wereld tegen is opgewassen.

    Bitcoin is zeker niet de eerste poging van computerwetenschappers geweest om digitaal geld te creëren, maar wel de eerste succesvolle. Satoshi Nakamoto heeft het voor elkaar gekregen om een systeem te bouwen waarbinnen niemand de absolute macht heeft, waardoor bitcoin ook niet aangeklaagd kan worden. Bij vroegere projecten was er wel een centrale entiteit die aangesproken kon worden en dat gaf overheden de mogelijkheid om een stokje te steken voor de ontwikkeling van die digitale munten.

    De meeste cryptovaluta, ook wel cryptocurrencies, zijn in meer of mindere mate decentraal. Dat betekent dat iedereen mee kan doen, en dat niemand de baas is over de cryptocurrencies. Hierdoor mag iedereen transacties verwerken, controleren, ontvangen en versturen.

    Als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies snappen we goed dat dit een groot verschil kan zijn met het hedendaagse geld, zoals de euro. Daar heeft de Europese Centrale Bank macht over, waardoor het geld kan printen en controleren. Bovendien kunnen commerciële banken de transacties verwerken. Cryptovaluta geven de macht weer terug aan het individu.

    Hoe werkt cryptocurrency?

    Cryptocurrencies maken gebruik van blockchaintechnologie om transacties tussen gebruikers zo veilig en zo snel mogelijk te maken zonder tussenkomst van traditionele instellingen. Bij de werking van cryptocurrency komen vier aspecten naar voren:

    Blockchain-technologie:
    Cryptocurrencies draaien op een blockchain, wat een gedecentraliseerd en openbaar digitaal grootboek is. In dit grootboek worden alle transacties vastgelegd in een blok. Vervolgens wordt dit blok toegevoegd aan een keten van eerdere blokken, vandaar de term blockchain. Deze wijze zorgt voor transparantie en beveiliging.

    Je kunt de blockchain zien als een soort digitale database waarin gegevens in blokken worden opgeslagen. De blokken zijn overal identiek en het netwerk zorgt ervoor dat gegevens constant worden gesynchroniseerd. Wanneer een blok is toegevoegd, is het onveranderlijk. Dat betekent dat gegevens niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden.

    Decentralisatie:
    Een ander belangrijke eigenschap van cryptocurrencies is dat ze online worden gehouden door een gedecentraliseerd netwerk van computers. Iedereen kan bijvoorbeeld de software van bitcoin downloaden, alle transacties verifiëren en zelf controleren of alles klopt. Je hoeft zo in feite niemand te vertrouwen om bijvoorbeeld bitcoin te gebruiken.

    Dat ligt anders met onze eigen euro. Binnen het netwerk van de euro is de Europese Centrale Bank de grote baas, die in principe onbeperkt nieuwe euro’s bijdrukken. In het bitcoin-systeem kan dit niet omdat er meer dan tienduizend computers over de hele wereld zijn die het netwerk draaiende houden.

    Op iedere computer staan dezelfde regels en een belangrijk onderdeel van die regels is dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Als één computer besluit om die regel te veranderen, dan stopt de rest van het netwerk simpelweg met het luisteren naar die computer.

    Je zou bijvoorbeeld de software van bitcoin kunnen downloaden en aanpassingen maken zodat er ineens 42 miljoen bitcoin in omloop komen, maar dan luistert er niemand meer naar je en heb je in feite je eigen versie van bitcoin gemaakt. Je bent losgekoppeld van het decentrale netwerk. Dit noemen we in het jargon ook wel een hard fork, door andere regels te hanteren dan de rest van het netwerk splitst jouw computer zich af.

    Dat gedecentraliseerde karakter maakt bitcoin zo krachtig. Er is geen enkele centrale entiteit binnen het netwerk die zomaar de regels kan veranderen. Als de rest van het netwerk het niet eens is met een wijziging van de regels, dan gebeurt er niets. Jij kunt dus de software van bitcoin downloaden, laten draaien op je computer en in feite ben je daarmee je eigen centrale bank. Eigenlijk is bitcoin een heel transparant, inzichtelijk en eerlijk systeem. Alle transacties die ooit gedaan zijn worden openbaar opgeslagen en zijn voor iedereen inzichtelijk.

    Cryptografie:
    Een ander essentieel onderdeel van cryptocurrencies is cryptografie. Dit speelt een belangrijke rol in de beveiliging, betrouwbaarheid en werking van het systeem. Cryptografie maakt gebruik van een techniek waarmee informatie van een transactie wordt versleuteld. Deze techniek maakt het mogelijk om anonieme transacties te voltooien, zonder tussenkomst van derden.

    De gegevens binnen een transactie worden versleuteld door de afzender. De ontvanger kan vervolgens met een key de transactie ontsleutelen. Niet alleen cryptocurrencies maken gebruik van cryptografie, maar ook computers en mobiele telefoons ontsleutelen de hele dag door gegevens aan de hand van cryptografie. Denk bijvoorbeeld van zoekopdrachten op Google tot aan e-mails die je ontvangt.

    Consensusmechanisme:
    Het consensumechanisme bepaalt hoe crypto-transacties worden gevalideerd en aan de blockchain worden toegevoegd. Er zijn twee bekende consensumechanismes:

    Proof of Work (PoW): Miners lossen complexe wiskundige puzzels op om transacties te verifiëren en nieuwe blokken toe te voegen. Het proces kost erg veel energie, maar zorgt wel voor een zeer veilige blockchain.

    Proof of Stake (PoS): Validators, deelnemers van het netwerk, zetten hun eigen crypto in als onderpand om transacties te valideren. Dit proces, in tegenstelling tot PoW, is veel energiezuiniger, maar de veiligheid is afhankelijk van de hoeveelheid validators. Dat betekent hoe meer validators er zijn, hoe veiliger het netwerk.

    Hoeveel cryptocurrencies zijn er?

    Tegenwoordig zijn er duizenden verschillende cryptocurrencies. Het is lastig om een exact aantal te benoemen, aangezien er elke dag nieuwe cryptomunten worden aangemaakt. Bovendien hebben veel munten een korte levensduur, waardoor deze ook weer van de cryptomarkt kunnen verdwijnen.

    Enkele voorbeelden van cryptocurrencies zijn:

    • Bitcoin (BTC)
    • Ethereum (ETH)
    • Ripple (XRP)
    • Avalanche (AVAX)
    • Render (RENDER)
    • Arbitrum (ARB)

    Het geeft ook weer aan dat de cryptomarkt erg veel mogelijkheden geeft. Daarbij is het belangrijk om te weten dat niet elk project een veilige of verstandige investering is. Tegenwoordige staan er duizenden cryptocurrencies op een zogenaamde ‘dead list’. Vaak gaat het om cryptocurrencies waarbij al minstens drie maanden geen enkele koop- of verkooptransactie heeft plaatsgevonden.

    Hoe kan je crypto kopen?

    Wanneer je besluit om crypto te kopen, komt de vraag: waar kan ik mijn eerste crypto kopen in Nederland? Dat kan via de link, waarin we je uitgebreid uitleggen hoe je in dit geval bitcoin kan kopen op een veilige manier. Bovendien lopen er ook vaak acties, die wij helemaal gratis aan je aanbieden.

    Een van de meest gebruikelijke methoden om cryptocurrencies aan te schaffen is via crypto-exchanges. Denk bijvoorbeeld bij een crypto-exchange aan Bitvavo of OKX. Dit zijn online handelsplatformen waar je traditionele valuta, zoals euro’s, om kunt zetten in heel veel verschillende cryptocurrencies.

    Ook is het mogelijk om je crypto-aankopen te doen bij een broker. Dat zijn in feite wisselkantoren waar je vaak gewoon met iDEAL betalingen kunt doen. Wanneer je hier gebruik van maakt, ontvang je je aankopen direct in je wallet. Enkele voorbeelden van brokers zijn Anycoin Direct of BTC direct.

    Hoe ontstaan cryptocurrencies? – Cryptocurrency Mining

    Dat is een goede vraag! We hebben nu al een aantal keer genoemd dat er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop komen, maar hoe werkt dat eigenlijk? De meeste cryptocurrencies worden gemined. Vroeger was bitcoin-mining iets voor computernerds die als hobby hun game-computer of laptop aan het werk zette om cryptocurrencies te minen. Nu is dit een miljardenindustrie waar grote bedragen in omgaan en serieuze (beursgenoteerde) bedrijven achter zitten.

    Al die computers die als miners in het bitcoin-netwerk fungeren zijn continu op zoek naar een heel bijzonder getal. De enige manier om dat getal te vinden is door continu en heel erg snel te gokken. Hoe krachtiger de computer, hoe vaker een computer kan gokken en hoe groter de kans dat deze computer dat bijzondere getal gaat vinden.

    Als de zogenaamde miners het lukt om dat bijzondere getal te vinden krijgen ze als beloning een klein beetje nieuwe bitcoin. Op dit moment krijgen miners 3,125 bitcoin voor het vinden van een bijzonder getal. Een beloning die iedere vier jaar halveert totdat hij op nul uitkomt. Op dat moment is het maximum van 21 miljoen bitcoin bereikt.

    De miner die het bijzondere getal heeft gevonden mag deze publiceren en tegelijkertijd een blok met transacties toevoegen aan het netwerk. Gemiddeld vinden miners iedere 10 minuten een bijzonder getal, waarna ze een nieuw blok met transacties mogen toevoegen.

    Zodra ze dat blok en het bijzondere getal hebben gepubliceerd, downloaden alle computers in het netwerk dat nieuwe blok, en gaan ze op zoek naar het volgende bijzondere getal. Dit is waarom de onderliggende technologie van bitcoin ook wel blockchain-technologie genoemd wordt. In feite is bitcoin een keten van blokken die via de eerder besproken cryptografie met elkaar verbonden zijn. Nu begrijp je meteen hoe bitcoin en andere cryptocurrencies ontstaan en hoe de nieuwe eenheden in omloop worden gebracht. In de meeste gevallen gaat dat via mining.

    wat zijn cryptocurrencies?

    Foto: Shutterstock / dotshock

    Wat is de beste cryptocurrency om in te investeren?

    Op dit moment zijn er duizenden verschillende cryptocurrencies die je kunt kopen. Wij begrijpen volledig dat het voor beginners lastig is om te bepalen waar ze moeten beginnen. Hier lees je meer over de verschillende cryptocurrencies inclusief een uitgebreide gids om je op weg te helpen.

    Het is belangrijk om te benadrukken dat investeren in cryptocurrencies altijd risico’s met zich meebrengt. We zetten een aantal handige tips voor je op een rij:

    • Doe altijd zelf onderzoek naar de cryptocurrency, waarin jij wil investeren.
    • Beleg alleen met geld wat je kunt missen, cryptocurrencies staan bekend om hun volatiliteit.
    • Wees kritisch op hypes en beloften, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.
    • Raadpleeg een financieel adviseur als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies.

    Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans op weloverwogen beslissingen en verklein je de kans op financiële verliezen. Wil je nu bitcoin kopen? Zorg dan dat je niet alleen de bitcoin koers in de gaten houdt, maar ook bitcoin aanbieders met elkaar vergelijkt!

    Zijn cryptocurrencies veilig?

    Cryptocurrencies hebben hun naam te danken aan cryptografie, de bouwsteen en het fundament van iedere cryptocurrency. Je kunt cryptografie het beste zien als gigantische digitale muren van getallen die bitcoin beschermen omdat het onmogelijk is om die grote getallen te raden. Cryptocurrencies zijn in dit geval veilig.

    Zelfs als het zou lukken om de krachtigste computer te bouwen die in theorie kan bestaan en je alle energie van de zon zou gebruiken om die computer aan te drijven, dan zou je na 100 miljard jaar nog steeds maar 25% kans hebben om een deel van de muur te breken. Om Satoshi Nakamoto te quoten:

    SHA-256 (de cryptografie die bitcoin beschermt) is very strong. It is not like the incremental step from MD5 to SHA1. It can last several decades unless there is some massive breakthrough attack.

    Om nog beter te begrijpen hoe krachtig de getallen zijn die bitcoin en andere cryptocurrencies beschermen is het interessant om er wat uitspraken van computerwetenschapper Bruce Schneier bij te pakken.

    Deze getallen hebben niets meer te maken met technologie; ze gaan voorbij de grenzen van de thermodynamica. Dit betekent dat het onmogelijk is om deze verdedigingsmuren te doorbreken met brute computerkracht, totdat computers gemaakt worden van iets anders dan materie en ze geen ruimte meer innemen.

    Wat Schneier hier in feite zegt is dat er geen fysieke kracht bestaat, zelfs niet in theorie, die het mogelijk maakt om de verdedigingsmuren van bitcoin en andere cryptocurrencies te doorbreken. Je kunt de volgende keer hiermee de vraag beantwoorden.

    Toch is het wel opletten over de computers van andere materie waar hij op doelt. Tegenwoordig zijn ze bezig met kwantumcomputers, die tot nu tot niet krachtig genoeg zijn om cryptografie te kraken, maar daar kan in de toekomst snel verandering in komen. Ondanks deze ontwikkelingen zijn er ook al plannen om crypto-encryptie te versterken.


    Deel dit artikel
    Kennisbank icon Lees ook
    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het Bitcoin Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    $1,9 miljard Bitcoin gedumpt door overheid, cryptomarkt woedend
    €1,8 miljard Bitcoin gedumpt door overheid, cryptomarkt woedend
    Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
    Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
    Advertentie