Kennisbank
Kennisbank
Wat zijn CFDs?
Een Contract for Difference (CFD) is een contract tussen een koper en een verkoper. In dit contract is bepaald dat de koper de verkoper het verschil moet betalen tussen de huidige waarde van een activum en de waarde ervan op het moment dat het contract is ingegaan.
CFD’s zijn een soort financiële derivaten waarmee beleggers kunnen speculeren op de prijsbewegingen van financiële activa zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indexen, zonder de assets daadwerkelijk te bezitten.
Het verschil in waarde wordt vermenigvuldigd met de omvang van het contract. Als het activum in waarde is gestegen, betaalt de koper het verschil aan de verkoper. Als het activum in waarde is gedaald, betaalt de verkoper het verschil aan de koper.
De derivaten worden verhandeld via een CFD handelsplatform. De winsten en verliezen worden bepaald door bewegingen in de assets.
Om de winst en/of het verlies van een CFD-trade te berekenen, kan de volgende formule worden gebruikt: (slotkoers – openingskoers) x aantal contracten x contractgrootte.
De grootte van het contract kan variëren afhankelijk van de activa en de broker. Handelaren kunnen de grootte van het contract kiezen op basis van hun risicobereidheid en kapitaal.
Long of short gaan
Beleggers kunnen ervoor kiezen om long of short te gaan op een bepaald activum, wat betekent dat de handel in CFD’s een effectieve manier is om geld te verdienen aan zowel stijgende als dalende markten.
Wanneer een handelaar een long positie inneemt, koopt hij een CFD met de verwachting dat de prijs van de asset zal stijgen. Wanneer een handelaar een short positie inneemt, verkoopt hij de CFD met de verwachting dat de prijs van de assets zal dalen.
De duur van een contract kan variëren van een paar minuten tot enkele maanden en is afhankelijk van de doelstellingen van de handelaar en de waarde van een activum.
Leverage voor grotere winsten
Bij de handel in CFD’s kunnen handelaren een leverage (hefboom) gebruiken om hun exposure aan de activa te vergroten. Hefboomwerking is een instrument waarmee handelaren grotere posities kunnen verhandelen bij CFD brokers met een lagere inleg.
Een van de belangrijkste kenmerken van de CFD-handel is het gebruik van marge. Marge is het bedrag dat een handelaar op zijn rekening moet storten om een trade te openen. Het bedrag van de vereiste marge hangt af van de grootte van de trade en de hefboom die de broker aanbiedt.
Hoewel je door het hefboomeffect extra veel winst kan maken, verhoogt het ook het risico op verliezen, aangezien het potentieel voor winst of verlies wordt vergroot door de hefboomfactor.
Naast de marge moeten CFD-handelaren ook rekening houden met de kosten die de broker voor elke trade in rekening brengt. Deze kosten bestaan uit een commissie en een spread. De commissie is een vergoeding die voor elke trade in rekening wordt gebracht.
De spread is het verschil tussen de in- en verkoopprijs van het activum. Deze spread kan een vast bedrag zijn, een percentage of een variabel bedrag of beide. Het vertegenwoordigt de kosten om het specifieke activum te verhandelen.
Omdat deze kosten aardig kunnen oplopen, is het belangrijk hier rekening mee te houden bij het kiezen van een broker, omdat dit de winstgevendheid van een trade flink kunnen beïnvloeden.
FAQ
Hoe kan ik geld verdienen met CFD’s?
Bij het handelen in CFD’s proberen traders te profiteren van de prijsbewegingen van de onderliggende waarde van een activum. Beweegt de prijs in de door jou voorspelde richting? Dan maak je winst. Beweegt de prijs in de tegenovergestelde richting? Dan lijdt je verlies.
Wat zijn de risico’s van het handelen in CFD’s?
Door de hoge hefboomwerking kan zelfs een kleine koersbeweging een groot effect hebben op de winsten en verliezen. Dit kan zorgen voor een hoge winst, maar zorgt dus ook voor een groter risico op verlies. Houd ook rekening met de eventueel bijkomende kosten bij een trade. Het is belangrijk dat je de risico’s goed begrijpt voordat je start met handelen en dat je niet meer investeert dan je je kunt veroorloven te verliezen.
Kan ik CFD’s verhandelen zonder hefboomwerking?
Ja, het is mogelijk om CFD’s te verhandelen zonder hefboomwerking. Hefboomwerking is een manier om CFD’s te verhandelen met geleend geld, wat de potentiële winsten kan verhogen. Beleggers kunnen er echter ook voor kiezen om hun eigen kapitaal te gebruiken. Dit betekent dat de handelaar over het volledige kapitaal moet beschikken dat nodig is om de trade te openen. Handelen zonder hefboom staat bekend als het handelen in CFD’s op contante basis.
Hierdoor wordt de potentiële winst beperkt, maar ook de kans op potentiële verliezen. Uiteindelijk bepaalt de belegger of er wel of niet gebruik gemaakt wordt van een hefboom bij het handelen.
Hoe kan ik CFD’s gebruiken voor hedging?
Met hedging dekken beleggers een belegging af door een trade in een andere belegging te verrichten. CFD’s kunnen worden gebruikt om potentiële verliezen in andere posities te compenseren. Mocht je bijvoorbeeld een aandeel bezitten en bezorgd zijn over een mogelijke prijsdaling, dan zou je een CFD op een aandeel kunnen verkopen als afdekking. Eventuele verliezen in de aandelenpositie kunnen zo worden gecompenseerd met winsten in de CFD-positie.
Wat is het verschil tussen futures en CFD’s?
Met zowel futures als CFD’s kunnen handelaren speculeren op de prijsbewegingen van een activum, maar er zijn een paar belangrijke verschillen tussen beide. Een belangrijk verschil is dat futures gestandaardiseerde contracten zijn die op beurzen worden verhandeld, terwijl CFD’s rechtstreeks met een broker worden verhandeld.
Een ander verschil is dat futures contracten een vaste vervaldatum hebben, terwijl CFD’s dat niet hebben. Beleggers in futures zijn dus verplicht de assets op de vervaldatum tegen de afgesproken prijs te kopen of te verkopen.
Hoe werkt het betalen van belastingen met CFD’s?
Omdat de fiscale behandeling van CFD-trades afhankelijk is van het rechtsgebied waarin een handelaar zich bevindt, is het verstandig om een fiscalist in te schakelen voor professioneel advies. Over het algemeen zullen de winsten uit CFD’s horen tot de bezittingen in box 3. Hierbij wordt gekeken naar de waarde in het economische verkeer op 1 januari.
Mijn vraag staat hier niet tussen
Neem voor specifieke vragen over het handelen in CFD’s eens een kijkje op een website van een ervaren CFD broker.