Kennisbank
Kennisbank
Wat is een private key?
Een private key, ook wel een privésleutel genoemd, is de sleutel tot je digitale rijkdom. Het is een unieke, geheime code die jou volledig controle geeft over je crypto-wallet. Maar waarom is dit zo belangrijk?
Met een private key kun je transacties ondertekenen en toegang krijgen tot je digitale assets. In dit kennisbankartikel ontdek je precies wat een private key is, waarom het zo cruciaal is voor de beveiliging van je crypto, en hoe je kunt zorgen dat jouw crypto-wallet goed beschermd blijft.
Wat is een private key?
Een private key is een lange reeks van 64 letters en cijfers, geschreven in hexadecimaal formaat. Dit betekent dat de sleutel bestaat uit de cijfers 0 tot en met 9 en de letters a tot en met f. Deze sleutel fungeert als een geheim wachtwoord voor een digitale wallet en wordt gebruikt om transacties te ondertekenen. Met deze sleutel heeft de eigenaar volledige controle over de gekoppelde cryptocurrency.
De private key is strikt vertrouwelijk en fungeert als jouw persoonlijke toegangscode tot je digitale activa. In tegenstelling tot de public key, die openbaar toegankelijk is en dient als een soort adres waarmee anderen cryptocurrencies naar jouw wallet kunnen sturen, biedt de private key exclusieve toegang tot je wallet. Bovendien stelt het je in staat om transacties te ondertekenen.
Het is cruciaal om de private key goed te beveiligen, aangezien verlies of diefstal ervan direct toegang geeft tot je cryptomunten, zoals bitcoin (BTC), zonder herstelopties. Later in dit artikel leggen we je een aantal handige tips uit die ervoor zorgen dat jij je private key goed kan beveiligen.
Foto: Shutterstock / TimeShops
Hoe werkt een private key?
Een private key wordt gebruikt om aan te tonen dat je de eigenaar bent van een bepaalde wallet. Een voorbeeld is wanneer je wat bitcoin of ethereum (ETH) naar iemand wil versturen, je private key gebruikt om die transactie te ondertekenen. Je kunt het zien als het zetten van een handtekening onder een cheque, maar dan digitaal.
Je gebruikt dus je private key om de transactie te ondertekenen. Dit toont aan dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de cryptomunten die je wilt versturen. Het netwerk van de cryptocurrency kan vervolgens controleren of de handtekening klopt. Dat is bijzonder, want jouw private key wordt nooit getoond tijdens deze controle.
Eenmaal ondertekend, is de transactie definitief. Dat betekent ook dat als iemand anders je private key in handen krijgt, die persoon alles in je wallet kan overnemen en overdragen. Daarom is het heel belangrijk om je private key veilig te bewaren.
Onthoud goed: een transactie die je ondertekent met je private key kan niet worden teruggedraaid. Als je de transactie eenmaal hebt verzonden, is er geen weg terug.
Public key en private key
De private is gebaseerd op een cryptografische techniek, die ervoor zorgt dat de sleutel uniek is en niet zomaar te raden valt. Tot nu toe zijn er geen supercomputers, ook wel kwantumcomputers, in staat om deze sleutel te kraken.
De public key daarentegen is de bijbehorende code die voorkomt uit de private key. Deze is wel openbaar en fungeert als een soort adres waar andere cryptocurrencies naartoe kunnen sturen. Iedereen kan jouw public key zien, maar daar hoef je niet van te schrikken.
Je crypto-wallet wordt namelijk niet openbaar gemaakt, omdat de public key niet genoeg is om toegang te krijgen tot je crypto-assets. In tegenstelling tot de private key, kun je de public key wel veilig delen zonder risico dat je wallet wordt gekraakt.
De public key en de private key werken samen met behulp van cryptografie. Ze werken samen binnen een systeem dat asymmetrische cryptografie heet. Binnen dit systeem blijft één sleutel (de private key) geheim, terwijl de andere (de public key) openbaar gedeeld kan worden.
De private key ondertekent transacties, en de public key verifieert deze handtekening op het netwerk. Zo weet het netwerk dat de transactie echt door de rechtmatige eigenaar van de wallet is goedgekeurd.
Deel nooit je private key
Je private key is als een geheime toegangscode die volledig controle geeft over je crypto-wallet en de bijbehorende digitale activa. We herhalen dit nogmaals, omdat je nooit je private key moet delen.
Zie het als het weggeven van je bankpas en de toegangscode van deze pas. Bovendien zijn transacties bij crypto onomkeerbaar, wat betekent dat verloren fondsen niet terug te halen zijn.
De persoon die toegang heeft tot je private key kan onbeperkt toegang krijgen tot je wallet. Deze persoon kan dus alles doen, zonder dat het daarvoor jouw toestemming nodig heeft. Denk aan het overdragen, uitgeven of zelfs de hele wallet leeghalen.
Daarbij zijn transacties in de cryptowereld meestal definitief. Dat betekent dat, in tegenstelling tot banktransacties, er geen centrale instantie is die de transacties kan omkeren. Zodra de crypto eenmaal is verstuurd, dan is dat ook weg.
Verder maak je de kans op hacks en phishing groter door het delen van je private key aan anderen. Zo kan iemand je geheime code als tekst opslaan in zijn of haar mobiel. Een hacker kan, door bijvoorbeeld te klikken op een verkeerde link, toegang krijgen tot de tekst, en dus tot je crypto-wallet.
Private key opslaan
Het veilig opslaan van je private key is cruciaal om je cryptocurrencies te beschermen. We zetten een aantal opties voor je op een rijtje:
Offline opslag (cold storage):
Offline opslag houdt in dat je je private key volledig los van het internet bewaart, wat de veiligste optie is tegen hacks. Er zijn hiervoor twee opties:
- Hardware wallets: dit zijn speciale apparaten, denk aan een Ledger of Trezor, die je private key offline bewaren. Ze hebben vaak ingebouwde beveiliging en kunnen zlefs tegen sommige fysieke gevaren, zoals schokken. Bovendien is er een mogelijkheid om een fire- en waterproof bescherming te gebruiken voor je hardware wallet.
- Papieren wallets: dit betekent dat je je private key opschrijft of uitprint op papier, en het vervolgens veilig bewaart. Een tip is om je papier te lamineren voor extra veiligheid, en ergens in te bewaren waar het fire- en waterproof bestendig is. Denk eraan: papier kan verkleuren en verslechteren door de jaren heen.
Back-ups maken:
Maak altijd meerdere back-ups om verlies van je private key te voorkomen. Ook hier zijn enkele opties voor beschreven:
- Metalen plaat: een bekende techniek om je private key te graveren op een metalen plaat. Materialen zoals roestvrij staal kunnen temperaturen tot 1.500 graden Celsius weerstaan en zijn bestand tegen water, roest, en de meeste chemische stoffen
- Offline digitale opslag: bewaar je private key op een USB-stick of externe harde schijf. Let op: verbind deze nooit met het internet, en bewaar het ergens veilig.
Het is belangrijk om te weten dat je nooit je private key in een online document, cloud-opslag, e-mail of waar dan ook online op kunt slaan. Dit is uiterst kwetsbaar tegen hackers en malware.
Tot slot vraag je je misschien af hoe anderen toegang kunnen krijgen tot je tokens als er iets met je gebeurt en jij zelf niet meer in staat bent toegang te verlenen. Je kunt instructies achterlaten over waar je back-ups en toegangsinformatie veilig opgeborgen zijn. Zo kan er toch nog altijd iemand bij je private key komen, zonder directe toegang te hebben.