Kennisbank
Kennisbank
Wat is Decentralized Finance (DeFi)?
DeFi staat voor decentralized finance en is een opkomende markt in de wereld van cryptocurrencies, maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee? Op deze pagina vind je een beschrijving van deze nieuwe markt, de mogelijkheden die het biedt en enkele opvallende DeFi-projecten die zijn uitgebracht.
Hoe werkt DeFi?
DeFi is een overkoepelende term voor een reeks aan nieuwe decentrale financiële applicaties die, net als Bitcoin, gebouwd zijn met blockchain-technologie. DeFi gooit de traditionele wereld van financiën op de schop met de creatie van een open source en transparant financieel ecosysteem.
DeFi, dat voorheen ‘open finance’ werd genoemd, maakt financiële producten zoals leningen, verzekeringen en derivaten transparant en toegankelijk voor iedereen; ook voor mensen die buiten het traditionele systeem vallen. Daarnaast elimineert DeFi de behoefte aan tussenpersonen en centrale toezichthouders zoals banken en daarmee dus ook de extra kosten die deze partijen normaliter innen.
De meeste DeFi-producten draaien op het openbare en transparante blockchain-netwerk van Ethereum en maken voornamelijk gebruik van zogeheten smart contracts; dat zijn digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan van te voren afgesproken criteria is voldaan. Dat betekent dat er een garantie bestaat dat een bepaalde transactie wordt uitgevoerd.
Doordat deze gegevens worden opgeslagen met blockchain-technologie, verspreid over duizenden computers, is het vrijwel onmogelijk om gegevens te censureren of diensten te sluiten. Deze technologie introduceert een grote reeks aan nieuwe financiële applicaties waarvan de meest populaire hieronder worden besproken.
Wat kan ik met DeFi?
Onder de noemer van DeFi vinden we tegenwoordig een breed scala aan toepassingen. Hieronder worden een aantal populaire toepassingen besproken.
Leenplatformen
Het lenen en uitlenen van cryptovaluta via DeFi-projecten is een van de populairste applicaties van deze nieuwe markt. Een van de voordelen van het lenen en uitlenen van activa met DeFi ten opzichte van het traditionele kredietstelsel, is dat transacties onmiddellijk worden uitgevoerd. Ook is er geen vertrouwen nodig in een tussenpartij, want deze bestaat namelijk niet en je kunt zelf de gegevens via de blockchain verifiëren. Op de meeste DeFi-leenplatformen moeten gebruikers eerst hun crypto als onderpand vastzetten alvorens ze een lening kunnen afsluiten, maar ten opzichte van traditionele leningen blijven verdere persoonsgegevens anoniem. Compound, Maker en Aave zijn momenteel de populairste DeFi-leenplatformen.
Liquidity Mining
Liquidity mining is het generen van een passief inkomen en is een soort van combinatie van het leveren van liquiditeit en proof-of-work (PoW) mining. Het lijkt enigszins op staking; het vastzetten van crypto in een proof-of-stake (PoS) platform, waarmee investeerders rendement kunnen verdienen door liquiditeit te leveren aan het platform.
Met Liquidity Mining zet je ook je crypto vast – meestal zijn dat ERC-20 tokens op Ethereum – en dat verloopt via zogeheten Automated Market Makers (AMM), zoals Uniswap. Hiermee leen je in principe je vastgezette tokens uit aan een andere gebruikers en lever je daarmee liquiditeit aan het DeFi-platform. In ruil hiervoor ontvang je rendement, vaak in de vorm van nieuwe tokens. Hoeveel je krijgt is helemaal afhankelijk van hoeveel je vastzet, voor hoe lang en op welk platform.
Yield Farming
Yield farming is nauw verbonden aan liquidity mining. Het doel van yield farming is om het rendement vanuit liquidity mining te maximaliseren door automatisch crypto, of beter gezegd liquiditeit, te verplaatsen tussen verschillende DeFi-platforms.
Yield farming werd in het leven geroepen met de lancering van Compound in de zomer van 2020 en vervolgens explodeerde de DeFi-markt. Op Compound kunnen gebruikers stablecoins vastzetten en als beloning ontvangen ze COMP-tokens.
Yearn.Finance bouwde dit concept nog verder uit. Yearn is namelijk een soort robot die automatisch het hoogste rendement voor yield farming vindt en tokens tussen verschillende DeFi-platformen verplaatst.
Governance tokens
De eerder genoemde COMP-token is een voorbeeld van een zogenaamde governance token. Met dit soort tokens krijgen investeerders een vorm van zeggenschap over op DeFi-platform. Mensen die governance tokens van een bepaald platform bezitten, kunnen bijvoorbeeld meestemmen over cruciale beslissingen die omtrent het project worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat projecten decentraler worden en grotendeels in handen zijn van de gebruikers. Dit soort systemen worden ook wel decentralized autonomous organizations genoemd of DAO’s. Een voorbeeld hiervan is Maker.
Decentrale handelsbeurzen (DEX)
De meeste mensen kopen hun crypto bij een cryptocurrency exchange, of crypto broker. DeFi introduceert ook de mogelijk om crypto te verhandelen via een decentrale exchange (DEX). Het grote verschil tussen de twee is dat er bij een DEX geen tussenpartij aan te pas komt. Daarmee wordt de handel in crypto in principe sneller en goedkoper dan op een centrale exchange.
De meest populaire DEX is momenteel Uniswap. Op Uniswap kunnen gebruikers direct crypto met elkaar ruilen wat token swap wordt genoemd. Daarnaast kan Uniswap ook gebruikt worden voor liquidity mining door je crypto vast te zetten in zogeheten liquidity pools.
Stablecoins
Stablecoins zijn crypto’s waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere activa of valuta. In de meer traditionele gevallen is de waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD), zoals met tether (USDT) en USD Coin (USDC).
Daarnaast is het ook mogelijk om stablecoins te koppelen aan de waarde van andere crypto. Dit zijn zogenaamde getokeniseerde activa en deze hebben onderpand nodig. Dit onderpand moet meer bedragen dan de benodigde hoeveelheid vanwege schommelingen in de prijs. Een voorbeeld hiervan is de DAI token van MakerDAO.
Dan bestaan er ook nog algoritmische stablecoins. Hiervan berust de waarde niet op een onderpand, maar op een algoritme. Er bestaan verschillende soorten algoritmes hiervoor. Een voorbeeld hiervan is een algoritme dat automatisch het aanbod van een token groeit of krimpt om de waarde van de onderliggende asset stabiel te houden. Een voorbeeld hiervan is Ampleforth. Ook zijn er in de markt zogeheten hybride stablecoins, die de bovenstaande twee mechanismen combineren.
Prediction Markets
Een van de eerste DeFi-applicaties die tot leven werden geroepen op Ethereum zijn de zogenaamde prediction markets, of voorspellingsmarkten. Hiermee kunnen gebruikers wedden op de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis. Het is hiermee mogelijk om geld te verdienen door op de winnaar in te zetten en deze markten kunnen accurater zijn dan traditionele peilingen. Eind 2020 waren deze prediction markets populair. Ze werden namelijk gebruikt om te gokken op wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen.
Bitcoin DeFi
Normaliter is Bitcoin niet compatibel met Ethereum, het was dus ook niet mogelijk om BTC vast te zetten in DeFi-platformen, maar daar bracht Wrapped Bitcoin (WBTC) verandering in. De waarde van een wrapped token is gekoppeld aan een andere crypto, in het geval van WBTC is dat dus bitcoin. Door je bitcoin vast te zetten ontvang je WBTC die vervolgens weer gebruikt kunnen worden in DeFi-producten.
Inmiddels worden ook DeFi-projecten ontwikkeld voor het Bitcoin-netwerk. Dit gaat via een technologie genaamd discreet log contracts (DLC), een soort smart contracts maar dan voor Bitcoin.
De toekomst van DeFi
Alhoewel de DeFi-markt nog in de kinderschoenen staat, is er al een enorme reeks van nieuwe projecten de afgelopen tijd gelanceerd. De eerder genoemde Uniswap, Compound, Aave, Maker, Yearn.Finance en Wrapped Bitcoin zijn maar enkele voorbeelden. Daarnaast zijn ook Balancer, Synthetix, Sushiswap en Bancor populair, maar er bestaan er nog veel meer.
Total Value Locked
De Total Value Locked, of TVL, is een nieuwe manier om aan te duiden hoeveel crypto is vastgezet in DeFi-producten en geeft een beeld hoe groot deze markt is. Sinds de zomer van 2020 is deze markt losgebarsten en nog geen 10 maanden later zit al maar liefst $100 miljard aan crypto in DeFi-producten.
Ethereum concurrenten
Ook andere blockchain-netwerken willen een graantje meepikken van deze opkomende markt. Zo heeft de crypto-beurs Binance de Binance Smart Chain (BSC) eind 2020 gelanceerd, die snel aan populariteit wint. Daarnaast wordt Polkadot gezien als een van de grootste concurrenten van Ethereum met het gebruik van zogeheten parachains, die het schalingsprobleem en de enorme transactiekosten op concurrent Ethereum moet oplossen. DeFi zou ook op Ethereum weer een boost kunnen krijgen wanneer ETH 2.0 en sharding worden geïntroduceerd. Cardano is van plan om smart contracts te introduceren op de blockchain en zal daarmee ook DeFi brengen naar het netwerk. Ook op het Tron-netwerk zijn al enkele DeFi-projecten gelanceerd.
Voorzichtigheid geboden
Alhoewel DeFi door veel marktdeelnemers als de toekomst van financiën wordt gezien, is DeFi in zijn huidige vorm nog niet geschikt voor iedereen. Het is nog een hele nieuw wereld en daarom ook zeer riskant voor beginnende investeerders. Meerdere DeFi-projecten hebben nog fouten staan in hun programmering, en deze zijn al vaker misbruikt om fondsen uit de platformen te roven. Wees dus voorzichtig als je je hieraan waagt!