Bitcoin algemeen kennisbank
Kennisbank

Kennisbank

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is een virtueel of fysiek opslagmedium waar je cryptocurrencies in kunt opslaan, versturen of ontvangen. Een crypto wallet heeft een adres en een privésleutel, die bewijst dat jij de eigenaar bent.

Uit de privésleutel wordt de publieke sleutel afgeleid, uit de publieke sleutel wordt het wallet adres afgeleid, waarover later meer.

Op het adres kunnen jij of anderen cryptocurrency storten. Dit adres mag iedereen weten en is dus noodzakelijk voor de opslag. Een privé- of geheime sleutel is noodzakelijk om te bewijzen dat je de eigenaar bent van de coins in je wallet. Elke wallet kan verbinding maken met de werkelijke plek waar alle munten staan: op de blockchain van deze cryptocurrency.

Met de seed phrase bewijs jij dat je de eigenaar van de hele wallet bent, met alle cryptocurrencies er in. Dit is dan ook het belangrijkste onderdeel van je wallet.

Een crypto wallet is heel belangrijk voor jouw reis in de cryptowereld. In dit artikel ontdek je welk type wallets er zijn en welke het beste bij jou past:

Navigeer snel naar…

    Waarom heb je een crypto wallet nodig?

    Alle munten van een afzonderlijke blockchain staan geregistreerd in de database, die wordt bijgehouden door nodes. Deze nodes vervullen de rol van nieuwe blokken maken en beoordelen of een blok correct is. Ook houden de nodes bij wie al die munten heeft.

    De nodes weten dus best hoeveel munten jij hebt, maar hoe moet je er zelf achter komen hoeveel je er hebt? Mensen zijn geen computers en gaan geen node opstarten om te kijken hoeveel munten er bij hun eigen private sleutel horen. Bovendien is het nogal lastig om munten te kopen en verkopen, als je private sleutels uit moet gaan wisselen.

    Computertaal vs mensentaal

    Dit doet denken aan de begindagen van computers. Je moest toen met MS DOS commando’s intypen om je computer wat te laten doen, zoals een bestand openen of een game starten. Als dit zo gebleven was, zou de PC nooit zo populair zijn geworden.

    Daarom verzon Microsoft hun Windows systeem. Ze vervingen opdrachten die je moet typen voor afbeeldingen die je moet klikken met je muis. Op de achtergrond werden dan door het klikken de commando’s uit MS DOS uitgevoerd, maar een logische afbeelding klikken is veel natuurlijker voor de gemiddelde persoon dan een commando typen.

    Precies daarom hebben we een crypto wallet. Een crypto wallet is een visuele representatie van een zeer complex systeem van nodes, blockchains en munten. De gemiddelde trader heeft weinig zin in veel poespas, daarom zijn wallets ook zo’n onmisbaar onderdeel bij de handel in crypto.

    Je hebt dus een crypto wallet nodig om de techniek te omzeilen en een voor gewone mensen leesbaar afschrift te zien van de hoeveelheid munten die je hebt. Als je gaat handelen in crypto is een wallet onmisbaar, omdat anders het handelsproces zeer lastig wordt.

    Crypto wallets waar veel geld op staat zul je met veel zorg en respect moeten behandelen.

    Zorg dat je goed weet hoe een crypto wallet werkt, zodat je met een veilig gevoel aan de slag kunt in de wereld van cryptocurrency.

    Hoe werkt zo’n wallet?

    Laten we bij het begin beginnen. Als je een crypto wallet maakt, wordt je al direct geconfronteerd met de belangrijkste handeling: het opschrijven van je seed phrase. Dit is een opsomming van allerlei korte woorden in je eigen taal of in het Engels. Je moet deze reeks goed leesbaar opschrijven in een offline locatie.

    Een wallet maken – good practice

    Het handigste om je seed phrase in op te schrijven is een schrift dat je alleen gebruikt voor al je wachtwoorden en seed phrases voor je avontuur in cryptoland. Niets zo vervelend om naar zoiets belangrijks het hele huis af te zoeken en je af te vragen of wellicht al je coins verloren zijn gegaan! Bewaar al deze belangrijke informatie niet op je computer, want als je gehackt wordt kunnen hackers je wallets leeghalen.

    Denk niet dat je hem nooit nodig hebt, want een crash van je computer kan al genoeg zijn. Zie de seed phrase als je laatste strohalm. Als niks meer werkt kun je alles opnieuw installeren en dan bewijst de seed phrase dat jij de eigenaar van die wallet bent. Bij een exchange wallet krijg je meestal geen seed phrase, maar kun je wel extra beveiligingsstappen aanzetten, naast two factor authentication (2FA).

    Je zult ook wel willen weten wat een seed phrase nou eigenlijk precies is. Een seed phrase is het bewijs dat jij de eigenaar bent van de hele wallet. Het is het equivalent van een private key. Alleen gebruik je een private key voor een enkele cryptocurrency en je seed phrase voor alle cryptocurrencies in je hele wallet. Een private key wordt eigenlijk zelden gebruikt, omdat de blockchain automatisch alle transacties bijhoudt, net zoals commando’s in Windows vrijwel nooit meer gebruikt worden.

    Private en publieke sleutels

    Als de seed phrase, gebruikersnaam en wachtwoord veilig in je schrift staan, ben je klaar voor de volgende stap. Je maakt immers een wallet om cryptocurrency in op te slaan. Elke wallet heeft private en publieke sleutels. Deze worden vanzelf aangemaakt, zodra je cryptocurrency naar een wallet stuurt. De wallet zelf heeft vaak ook een eigen publiek adres. Naar dat adres kun je dan alle coins sturen die in de wallet passen.

    Wallet adressen en blockchains

    Vrijwel alle wallets werken met een bepaalde blockchain. Zo kun je geen coins uit het Ethereum netwerk opslaan in een Solana wallet. Exchange wallets daarentegen werken met een aanbod aan coins. Daarom kun je cryptocurrencies uit verschillende blockchain netwerken opslaan in een exchange wallet, maar het aanbod is beperkt tot de coins die een exchange aanbiedt.

    We zullen deze materie later wat uitgebreider aan bod komen. Wat je moet onthouden is dat bij het versturen van coins je ze over het juiste netwerk moet sturen. Zo kun je geen coins van de Solana blockchain sturen naar een Ethereum adres. Doe je dit wel dan ben je in de meeste gevallen alle coins kwijt die je verstuurd hebt.

    Als je dus crypto gaat versturen van het ene naar het andere wallet adres, is het een goed idee om eerst een kleine hoeveelheid te sturen. Als dat tientje in crypto aankomt, zal dat miljoen ook wel aankomen. Het is zo gemakkelijk om een foutje te maken bij het versturen van crypto. Je bent moe, afgeleid of wat dan ook, vult een verkeerd adres in en boem! Alles kwijt. Zo vaak stuur je geen grote bedragen, dus gebruik deze truc vooral.

    Als je zorgen hebt over de transactiekosten van een duur netwerk, zoals Bitcoin of Ethereum, dan kun je eventueel nog deze crypto eerst inwisselen voor coins die goedkoper te versturen zijn, zoals XRP of Solana.

    Als je de crypto wallet gebruikt voor het kopen en verkopen van crypto zullen er dus allerlei processen op de achtergrond gebeuren waar je gelukkig niets van af hoeft te weten. De blockchain en de nodes doen al het lastige werk, jij ziet alleen hoeveelheden veranderen in je wallet. Je kunt precies zoveel uitgeven als er onder je private sleutels staat geregistreerd. Blockchain is dan ook een heel slim systeem.

    Om het allemaal wat gemakkelijker te maken is er nog een verschil tussen een publieke sleutel en een wallet adres. Hiervoor zullen we heel kort aantonen hoe dit werkt. Een publieke sleutel wordt afgeleid van een private sleutel, maar nooit omgekeerd. Vanuit de publieke sleutel kun je een wallet adres aanmaken met hashing.

    Hoe werkt het maken van een adres?

    Op de site van GitHub hebben ze een eenvoudige SHA256 pagina gemaakt, waar je zelf een potje kunt gaan hashen. Het gaat hier om het invullen van cijfers en letters, waarna er automatisch een hash van wordt gemaakt. SHA256 staat voor Secure Hash Algorithm met een 256 bits output. Dit wordt gebruikt bij Bitcoin (BTC).

    Als we invullen “Wat eten we vandaag?” krijgen we de volgende uitkomst:

    Ff25736ead5eccd2a9057292f318a545083d5b2d9e557dfb60efe7646238c889

    Als we onze publieke sleutel gaan omzetten naar een wallet adres zal in plaats van onze leesbare zin de publieke sleutel ingevuld worden en dan is via ons publieke adres een 256 bits wallet adres gemaakt. Dit gaat allemaal automatisch, we noemen het slechts voor de volledigheid.

    Je kunt meerdere wallet adressen maken per coin als je privacy hoog in het vaandel hebt staan. Een blockchain is immers openbaar in te zien en als je hetzelfde adres de hele tijd gebruikt, kunnen mensen precies nagaan hoeveel je hebt.

    Welke soorten crypto wallets zijn er?

    Er zijn grofweg twee hoofdsoorten bij crypto wallets aan te wijzen. Je hebt de manier van opslag en je hebt het type wallet. Laten we bij de opslag beginnen, daar zijn we snel doorheen:

    1. Manier van opslag

    Er zijn hier maar een paar soorten van. Je hebt namelijk een hot wallet, een cold wallet, een custodial wallet en een non-custodial wallet.

    • Hot wallet
      Een hot wallet is verbonden met het internet. Dit betekent dat iemand die door jouw beveiligingsmaatregelen heen komt toegang heeft tot je coins. Daarom moet een hot wallet extra beveiligd worden, door het aanzetten van 2FA of andere beveiligingsmaatregelen. Kan dat niet, dan is het niet raadzaam om grote bedragen op een hot wallet te laten staan. Een hot wallet wordt vooral gebruikt door handelaren die veel handelen en gebruik willen maken van opties als een stop loss zetten, hetgeen niet kan als je coins offline staan.
    • Cold wallet
      Een cold wallet is niet verbonden met het internet. Daarom kan niemand bij je cryptocurrency komen. Als je morgen opstaat weet je zeker dat je al je crypto nog hebt. Dit is dan ook de veiligste optie. Als je de HODL (Hold On for Dear Life) strategie gebruikt is dit de beste optie, omdat je simpelweg vrijwel nooit verkoopt. Waarom dan risico lopen met een hot wallet? Je moet wel goed opletten als je connectie maakt met het internet als je de coins gaat verkopen of er meer op zet.
    • Custodial wallet
      Dit is een wallet waarvan je zelf niet de eigenaar bent van de private sleutels. Technisch gesproken ben je dan ook niet de eigenaar van de coins. “Not your keys, not your coins.” Dit is de situatie die je op gecentraliseerde exchanges ziet, zoals Kraken of Coinbase. Sommige andere wallets werken ook met deze vorm
    • Non-custodial wallet
      Dit is een wallet waarbij je zelf de eigenaar bent van de private sleutels, zoals bij hardware wallets of papieren wallets.

    2. Type wallets

    Er zijn flink wat type wallets aan te wijzen. We gaan ze een voor een behandelen.

    Exchange wallet
    Dit is het meest gebruikte type wallet. Als je net begint met crypto is dit de favoriet. Logisch, want ze maken het je zo gemakkelijk mogelijk om op een gecentraliseerde exchange te handelen. De interface is zo intuïtief mogelijk. Alle lastige zaken wat betreft cryptocurrency en blockchain worden zo veel mogelijk verborgen, zodat traden een eitje wordt.

    Bij de keuze voor een exchange wallet zul je een aantal vragen voor jezelf moeten beantwoorden. Zo wil je weten hoeveel je betaalt aan transactiekosten voor iedere trade. Ook is de reputatie van een exchange erg belangrijk, al is het FTX fiasco hier wel een smet op. De grootste exchanges zullen niet zo snel omvallen, maar kleinere exchanges kunnen zowel omvallen als corrupt zijn.

    Kies je voor een exchange wallet, doe dat dan bij de grootste en meest reputabele exchanges, zoals Bitvavo of OKX. Zet je 2FA aan om je coins te beschermen. Ben je van plan om bepaalde coins heel lang te houden, dan is een hardware wallet een goede keuze. Het aantal coins dat aangeboden wordt op een exchange is ook bepalend voor je keuze.

    Als de taal een barrière vormt, kun je kiezen voor een exchange uit je eigen land of een die alles in jouw taal weergeeft. De grotere exchanges hebben vaak ook uitgebreide veiligheidsprotocollen en verzekeringen, waar kleinere exchanges minder aan uitgeven omdat ze een kleiner team en minder inkomsten hebben. Het is een goed idee om eens te gaan kijken op jouw exchange hoe ze omgaan met security breaches. Draait de klant hiervoor op of de exchange?

    De exchange wallet is geschikt voor mensen die veel handelen en die gebruik maken van speciale opties, zoals stop loss zetten, take profit, limit trade, enzovoorts.

    Bitvavo is een voorbeeld van een exchange. Foto: Bitvavo

    Decentrale exchange wallet
    Als je wilt handelen op een gedecentraliseerde exchange (DEX), heb je een speciaal soort crypto wallet nodig. De bekendste hiervan zijn MetaMask, Trust Wallet en Binance Smart Chain Wallet, maar er zijn er tegenwoordig veel meer.

    Veel van deze wallet apps zijn extensies die je installeert in je browser. Deze worden ook wel DeFi wallets genoemd. Deze wallets zijn meestal slechts beschermd tegen diefstal door een wachtwoord. Als iemand je wachtwoord weet te raden, hoe dan ook, dan kan hij je wallet leegroven. Je wachtwoord moet dan ook zeer sterk zijn.

    De handelskosten op een DEX zijn meestal hoog, vooral voor exchanges die werken op Ethereum. Er zijn bekende sites van oplichters die er precies uitzien als de originele DEX. Oppassen dus. Het is een goede praktijk om de officiële site van een DEX waar je vaak op handelt bij je favorieten te zetten, zodat je je niet kunt vergissen.

    Als je op een DEX handelt, moet je veel meer weten dan bij de handel op een centrale exchange. We gaan niet alles precies uitleggen, maar stippen wat problemen aan. Zo moet je weten hoe je een contractadres van een cryptocurrency moet kopiëren en plakken om in de juiste coin te handelen, want ook daarmee kun je sjoemelen.

    Als je bepaalde transactiekosten te hoog vindt, zul je gebruik moeten maken van bridges, of de dure DEX ontwijken. Bij het sturen van coins moet je je bewust zijn van het juiste netwerk, zodat je coins niet verloren gaan. Ons advies is om eerst te handelen op een DEX met kleine bedragen, totdat je je als een vis in het water voelt. Je kunt gewoon te gemakkelijk allerlei dure fouten maken op een DEX. Bovendien stikt het daar van de oplichters!

    Desktop wallet
    Dit zijn software wallets die je downloadt en installeert op je desktop computer. Normaal gesproken ben je in het bezit van de private sleutels en staan je coins veilig, zolang je de beveiliging van je PC op orde hebt. Schrijf je seed phrase hiervan op een veilige plek, want je bent zelf verantwoordelijk voor de toegang tot je coins.

    De meeste desktop wallets zijn gratis te downloaden, zoals de Exodus Wallet.

    Web wallet
    Web wallets kun je gebruiken door middel van een browser. Ze zijn heel erg toegankelijk en gemakkelijk bij het gebruik, maar zijn een stuk minder veilig dan andere soorten wallets. Ook zijn de private sleutels in handen van derden.

    Een web wallet kun je gebruiken in elke locatie die verbinding heeft met het internet. Omdat ze zo handig zijn, wordt nogal eens het risico onderschat. Zo kan het best zijn dat je gebruik maakt van Wifi en dat de lijn onbeveiligd is. Dan kunnen anderen meekijken wat je allemaal doet en bijvoorbeeld je logingegevens oppikken.

    Aanbieders als Coinbase, OKX of Binance kunnen met web wallets meer omzet draaien, omdat je op ieder moment van de dag kunt traden.

    Mobiele wallet
    Een mobiele wallet is een speciaal ontworpen app voor smartphones en tablets. Iedereen heeft die dingen tegenwoordig op zak, dus het is logisch dat ze er zijn. Hoewel ze heel gemakkelijk in het gebruik zijn, zijn ze kwetsbaar voor aanvallen. Je kunt ze gewoon downloaden in een app store.

    Een PC is tegenwoordig enorm goed beveiligd tegen allerlei gespuis, maar in welke mate durf jij je telefoon te gebruiken voor de handel in crypto? Welke garanties heb jij dat de beveiliging even sterk is? Om deze reden is het niet erg aan te bevelen om met een mobiele wallet grote bedragen te gaan verhandelen. Dit kun je beter doen met wallets die sterk beveiligd zijn.

    Papieren wallet
    Een papieren wallet is een wallet die alleen op papier bestaat. Je kunt een papieren wallet genereren met een paper wallet generator, zoals WalletGenerator.com. Je krijgt dan een publiek en een privaat adres. Een papieren wallet is te vergelijken met een hardware wallet, omdat je de volledige controle hebt over al je coins. Ze kosten ook niks om te maken en zijn milieuvriendelijk.

    Er zijn wel logische bezwaren. Zo is papier erg vatbaar voor water, vuur en vervaging van de opdruk, dit is gedeeltelijk te verhelpen door plastificeren van het papier. Als je nog van plan bent te gaan handelen, heeft dit heel wat voeten in aarde. Als je de papieren wallet verliest ben je alles wat er op stond kwijt. Dit laatste kun je wel voorkomen door kopieën te maken van je papieren wallet, maar dan moet je je weer zorgen maken over de veilige opslag van al die wallets. Paper wallets zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor de erg lange opslag (HODL).

    Hardware wallet
    Als de veiligheid van je coins voorop staat, moet je voor de hardware wallet kiezen. Je munten worden dan offline opgeslagen op hardware die wel lijkt op een USB stick. Een hardware wallet is bestand tegen de meeste bedreigingen en zelfs bij verlies of diefstal kun je jouw coins nog terughalen.

    Een hardware wallet moet je altijd nieuw kopen. Bij een tweedehandse wallet kan de vorige eigenaar de seed phrase gebruiken om je wallet leeg te halen. Bij prijzen variërend van ongeveer 50 tot 200 euro is dit dan ook geen onoverkomelijke horde. Koop een hardware wallet altijd bij de fabrikant of officiële dealer.

    Bij de setup van een hardware wallet moet je direct je secret key of seed phrase opschrijven in een schrift, dat je veilig bewaart. Deze seed phrase kun je gebruiken om in het geval van diefstal of verlies een nieuwe hardware wallet te kopen, waar je deze secret key invoert, waarna je weer toegang hebt tot al je coins. Je kunt ook 2FA aanzetten, dit heet bij hardware wallets U2F (Universal 2nd Factor), omdat het gemaakt is voor smartcards en een stuk veiliger is.

    Je krijgt ook de vraag om een pincode te maken, die toegang geeft tot je wallet. Sommige hardware wallets kunnen je pincode verbergen voor hackers, door andere tekens te genereren dan je intypt. Als je PC gehackt is, weten ze dus nog niks. Slim apparaat, hoor! Een ander trucje waar ze mee werken is het hebben van twee pincodes. Op de ene pincode zet je een beetje crypto, op de andere de grote bedragen. Zo kun je bedriegers bedriegen, bijvoorbeeld als ze proberen je te dwingen de pincode te geven.

    Hardware wallets zijn steeds eenvoudiger geworden in het gebruik. Er is veel aandacht besteed aan het uiterlijk en de werking van deze apparaten, waardoor het voor handelaren met weinig ervaring toch eenvoudig gehouden is, zodat ze er snel mee kunnen werken. Heb je alles ingesteld, dan kun je beginnen met de aanmaak van bijvoorbeeld een Bitcoin wallet. Iedere keer dat je inlogt, kun je weer connectie maken met alle coins die op je hardware wallet staan.

    • De Ledger Nano S Plus
      Dit is een van de bekendste hardware wallets en ook een van de meest gebruikte. Hij is gemakkelijk te gebruiken en is intuïtief eenvoudig. Hij is erg veilig en de installatie van de Ledger Live App gaat soepel. Je volgt een voor een de instructies en hebt dat de Ledger in korte tijd aan het draaien. Je kunt hier ongeveer 6 cryptocurrencies op kwijt en hebt een opslagcapaciteit van slechts 1 GB. Je koopt dus een Ledger Nano S als je van plan bent in een klein aantal munten te investeren. Deze hardware wallet ondersteunt wel meer dan 5500 verschillende coins. Je kunt met dit apparaat ook crypto staken van bekende munten.
    • Ledger Nano X
      Dit is het grote broertje van de Nano S. Je kunt er rond de 100 verschillende crypto’s op kwijt. De Ledger Nano X heeft Bluetooth, dus je kunt er eventueel ook mee werken via je mobiel. Deze wallet heeft net wat meer functionaliteit en opties, waardoor hij vooral geschikt is voor de gevorderde trader die vaak wat meer fondsen heeft en ze ultra veilig op wil slaan. Ook met deze wallet kun je duizenden verschillende cryptocurrencies opslaan. Hij heeft veel meer opslagruimte en een display met een hogere resolutie, waardoor de leesbaarheid hoger is. Doordat hij kan werken met Bluetooth en Near Field Communication (NFC) hoef je dus niet alleen met een desktop te werken, maar kun je op meerdere manieren connectie ermee maken, zoals op je werk of in de trein.
    • Trezor modellen
      Trezor heeft 3 modellen in de aanbieding die variëren in prijs van 50 tot 170 euro. De goedkoopste, Trezor Model One, kan duizenden coins bevatten. De 2 goedkoopste modellen kunnen geen XRP, Solana, Cardano of Monero bevatten. De duurste variant kan dat wel. Je kunt ook coins staken met deze apparaten. Door het eenvoudige design is het heel gemakkelijk om de goedkopere modellen te gebruiken. Ze hebben slechts twee knoppen en een schermpje. Je kunt je coins beheren vanuit de Trezor Suite app. De Trezor Safe 5 is de duurste en werkt met een touchscreen. Ook deze kan duizenden coins aankopen en opslaan. Hij heeft een super-safe chip, die bestand zou moeten zijn tegen elke vorm van bedreiging online en offline. Uitzonderlijk is de mogelijkheid dat dit model je kan vertellen of iemand wat dan ook geprobeerd heeft met je wallet. Het is duidelijk de veiligste optie van de drie, maar hij kost dan ook bijna 200 euro.

    Je crypto wallet beschermen

    De belangrijkste zaken als het gaat om het beschermen van je crypto wallet weet je nu. We zullen ze even de revue laten passeren:

    • Je schrijft je seed phrase offline op, zodat je altijd een back-up hebt voor onvoorziene omstandigheden, zoals geen toegang tot je wallet of verlies.
    • Je deelt je private sleutels en seed phrase met niemand.
    • Maak nooit connectie met een WiFi netwerk als je gaat handelen, omdat anderen mee zouden kunnen kijken.
    • Zet 2FA of U2F aan als dat kan.
    • Zorg dat niemand toegang heeft tot je schrift met al je wachtwoorden en seed phrases.
    • Gebruik eventueel een VPN voor meer privacy en veiligheid.
    • Tegenwoordig kun je ook je vingerafdruk of irisscan gebruiken voor nog meer precisie in je veiligheid.
    • Gebruik sterke wachtwoorden en gebruik ze maar 1 keer. Je kunt daarbovenop nog een wachtwoordbeheerder app gebruiken en af en toe je wachtwoorden vervangen.
    • Zet niet alles op 1 wallet. Verdeel ze over meerdere wallets, zodat je niet totaal afhankelijk bent van die ene opslagplaats. Zo kun je een wallet hebben voor HODL en een andere voor transacties, naast een wallet voor airdrops.
    • Voorkom phishing en pas op voor URL spoofing.
    • Vertel niemand online over je investeringen, dit trekt scammers aan.
    • De werking van wallet adressen moet volledig duidelijk zijn, zodat je geen fouten maakt. Bij versturen van veel waarde eerst een klein bedrag overmaken en kijken of het aankomt.
    • Installeer updates van al je software, liefst automatisch.
    • Ga af en toe kijken in je wallet en kom in actie als er een probleem is.
    • Zorg dat je beschermd bent tegen virussen en je firewall aanstaat.
    • Vergeet niet dat jij verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je coins.

    Welke wallet is het beste voor mij?

    Nu je zowat alles weet over crypto wallets is de tijd gekomen om een keuze te maken uit het enorme aanbod aan wallets. Waar je naar gaat kijken is het persoonlijke gebruik. Als je bijvoorbeeld enorm veel handelt, is een hardware wallet wellicht niet het handigste voor je. Als je heel veel geld tot je beschikking hebt, is de kwestie veiligheid waarschijnlijk veel belangrijker voor je en is de keuze voor een duurder model hardware wallet heel logisch.

    In het kort komt deze overweging op het volgende neer: hoeveel beveiliging ben je bereid in te leveren voor meer gebruiksgemak?

    We gaan een lijst tonen met dingen waar je bij stil kunt staan:

    • De veiligheid is de belangrijkste overweging als het om wallets gaat. Grote bedragen bescherm je met meer veiligheid dan pak hem beet een wallet met wat goedkope NFT’s er in.
    • Gemak is ook een heel belangrijke functie van een wallet. Bij het gebruik van een wallet moet je precies begrijpen wat je aan het doen bent.
    • Het aantal verschillende cryptocurrencies die je in een wallet kunt opslaan is zeker een factor om rekening mee te houden.
    • De kosten van gebruik of onderhoud kunnen een factor zijn, zoals dure netwerken waar een wallet mee werkt.
    • Als je wil dat de coins echt van jou zijn, moet je gaan voor de non-custodial wallet.
    • Wil je coins lang bewaren (HODL), dan is het slim om ze op een hardware wallet te zetten.
    • Bij daytraden of heel veel traden is het handig om snel toegang te hebben tot je coins. Uiteraard kun je iedere dag al je coins weer op je hardware wallet zetten, maar dat is een gedoe en het versturen kost geld.
    • Wil je cryptocurrency kopen die net op de markt is, dan is een DEX wallet te prefereren.

    Veel succes bij de keuze van je wallet!

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon Lees ook
    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het Bitcoin Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Elke week €10 aan BNB kopen sinds 2023: het verrassende resultaat
    Nieuwe schenkingsregels 2025: zoveel mag je belastingvrij aan je kinderen geven
    Belastingdienst verhoogt drempel voor sparen
    Belastingdienst verhoogt vrijstelling: belastingvrij sparen in 2025
    Update: Man die 8000 bitcoin weggooide wil 450 miljoen van overheid
    €650 miljoen bitcoin-zoektocht op vuilnisbelt komt eindelijk ten einde
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Advertentie