Bitcoin algemeen kennisbank
Kennisbank

Kennisbank

Wat is een crypto airdrop?

Een crypto airdrop is een manier om gratis cryptocurrency te verdelen over de wallets van gebruikers van een blockchain. Via een airdrop krijgen mensen coins en krijgen projecten meer bekendheid via het netwerk effect. Er zijn allerlei soorten airdrops en vele strategische redenen om dit te doen. 

Kun je echt gratis coins ontvangen? Vandaag gaan we dieper in op crypto airdrop, dus maak je parachute goed vast!

Navigeer snel naar…

    Waarom zijn er airdrops?

    De belangrijkste redenen voor een airdrop is het aantal wallets vermeerderen en de bekendheid van het project te vergroten. Gratis coins uitdelen kost een project niets, maar levert wel vrijwel kosteloze reclame op.

    In het verleden was het best lastig om jouw project op de kaart te zetten. Je moest investeerders trekken in een Initial Coin Offering (ICO) en daarna maar hopen dat je op een gegeven moment populair werd. Er waren ook heel veel scams bij, waardoor er veel meer regels kwamen voor een ICO. Op een gegeven moment werkte dit niet meer goed. De airdrop werd verzonnen.

    Er zijn meerdere redenen aan te wijzen voor een airdrop. We zullen een paar van deze redenen bespreken:

    1. Marketing. Als een blockchain project net gestart is, weet nog niemand van dat project. Een airdrop is dan de eenvoudigste manier om bekender te worden. Mensen houden van gratis, dat zijn de goedkoopste coins! Ze willen deze coins dus best ontvangen en vergroten zo onbewust het netwerk. Op deze manier kan een beginnende blockchain haar coins verdelen over heel veel wallets, waardoor de cryptocurrency verhandeld kan worden en de naam van het project bekend wordt.
    2. Trouwe gebruikers belonen. Sommige blockchains delen coins uit via een airdrop aan gebruikers die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt dan denken aan hoe lang je al meedoet, maar ook aan hoeveel je handelt in de cryptocurrency of op een beurs.
    3. Nieuwe gebruikers aantrekken. Hoe meer gebruikers, hoe beter het is voor een cryptocurrency. Daarom zie je ook vaak een statistiek over het aantal actieve wallets bij een project. Dit is essentieel voor de bekendheid van een project, maar ook voor de verhandelbaarheid en koers. Sommige blockchains geven tussendoor coins weg via een airdrop om meer gebruikers aan te trekken en om in het nieuws te komen.

    Foto: Shutterstock / Piotr Swat

    Hoe werkt een crypto airdrop?

    Bij een airdrop denk je al snel aan iets wat uit een vliegtuig wordt gegooid. Dat is feitelijk ook wat gebeurt. Het enige wat de mensen op de grond hoeven te doen is de coins die naar beneden dalen op te vangen. Gelukkig zijn het virtuele coins, anders zou een goede paraplu nodig zijn.

    Toch moet je altijd wel iets doen om ze te ontvangen. De meest voorkomende stappen in een airdrop werken als volgt:

    • Je krijgt de details van wat je moet doen om in aanmerking te komen voor de airdrop te horen op de officiële site van het project.
    • Er zijn allerlei kanalen waar je aankondigingen krijgt van de belangrijke airdrops in de komende tijd, zoals Airdrop.io.
    • Je moet je registreren voor de airdrop, waarbij je gevraagd wordt naar je wallet adres en eventueel aanvullende informatie, zoals je locatie, een soort Know Your Customer (KYC).
    • Soms kun je meer coins krijgen als je allerlei taken vervult.
    • Het team van het project kijkt na afloop van de airdrop wie in aanmerking komt en stort de gratis coins in de wallets van deelnemers op basis van de regels van de airdrop.
    • Gebruikers krijgen hun gratis coins en mogen deze meestal direct verkopen.

    Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor gratis coins?

    Bij een airdrop worden coins niet zomaar uitgedeeld onder mensen. Meestal moet je aan typische voorwaarden voldoen voordat de deadline verstrijkt om gratis coins te krijgen. Wat moet je dan doen?

    • De eenvoudigste airdrop verdeelt alle gratis coins uit over alle gebruikers die een wallet hebben waar deze coins naartoe gestuurd kunnen worden. Om bijvoorbeeld een Jupiter coin te ontvangen bij een Jupiter airdrop zul je een wallet moeten hebben dat een adres heeft waar Jupiter coins in gestort kunnen worden. Vaak krijg je meer gratis coins als je al veel coins van het project in bezit hebt.
    • Vaak wordt je gevraagd om social media content van het project te liken, bijvoorbeeld op X of LinkedIn. Er kan van alles gevraagd worden, zoals het schrijven van een post op X, lid worden van een Telegram groep van het project, TikTok berichten maken, enzovoorts. Hiervoor zul je dan bewijs moeten leveren op de pagina van de airdrop van het project. Je moet niet onderschatten hoeveel tijd dit kan kosten, dus het is een goed idee om in te schatten hoeveel deze gratis coins waard zijn of zullen worden.
    • Voor mensen met een website waar veel mensen komen, kunnen airdrops erg lucratief zijn als er ook met referrals gewerkt wordt. Ook als je een groot Telegram netwerk hebt kunnen referrals een grote rol spelen. Heb je een goed bezochte social media pagina op Facebook, X, TikTok, YouTube of waar dan ook? Moedig je volgers of leden aan om mee te doen als de coins die je krijgt bij de airdrop ook wat waard zijn. Mensen met een groot netwerk kunnen veel verdienen met een airdrop, zelfs als ze niet eens veel moeite doen voor de airdrop.
    • Wie regelmatig content schrijft voor een project kan extra beloond worden vanwege zijn trouw aan het project. Ook kun je coins krijgen als je veel discussieert over het project op fora van het project. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn en je deelt dit op sociale media, kun je hier ook voor beloond worden.
    • Wie helpt bij het opzetten van een project, door bijvoorbeeld mee te doen aan een testnet kan daar goed voor beloond worden met gratis coins. Je rapporteert dan bugs en discussieert over problemen en welke verbeteringen mogelijk zijn.
    • Eigenlijk is iedere airdrop anders en bestaan er eindeloze mogelijkheden om een project via een airdrop op de kaart te zetten. Het is dus onmogelijk om ze allemaal te benoemen, maar de belangrijkste mogelijkheden weet je nu wel.

    Welke soorten airdrops zijn er?

    • Standaard airdrop. Iedereen die geïnteresseerd is geeft zijn wallet adres op en krijgt coins. Dit is de eenvoudigste manier om zo veel mogelijk wallet adressen te genereren.
    • Airdrop aan houders. Wie een wallet heeft met een bepaald aantal coins, komt in aanmerking voor de crypto airdrop. Vaak krijg je meer coins als je deze coins langer in bezit hebt of naarmate je meer coins al in je wallet hebt. Een snapshot wordt gemaakt van je wallet om te bepalen hoeveel coins je op een bepaald moment had.
    • Specifieke airdrop. Hierbij worden deelnemers geselecteerd om coins te krijgen. Vaak gaat het dan om gebruikers met heel veel coins, traders die veel handelen of mensen die veel voor het project hebben betekend.
    • Bonus airdrop. Hierbij wordt aan de deelnemers gevraagd om allerlei taken uit te voeren. Hoe meer taken je uitvoert, hoe hoger het aantal coins dat je ontvangt.
    • Retro-actieve airdrop. Deze airdrop geeft coins aan gebruikers die in het verleden aan voorwaarden hebben voldaan, zoals de Uniswap airdrop.
    • On-chain airdrop. Je krijgt gratis coins als je stemt voor verbeteringen, interactie hebt met een smart contract, liquiditeit levert, aan staking doet, DeFi protocollen gebruikt, et cetera.
    • Testnet airdrop. Wie helpt om het testnet te verbeteren, krijgt gratis coins.
    • NFT airdrop. Wie een NFT netwerk gebruikt, kan extra coins of NFT’s krijgen.
    • Automatische airdrop. Dit is weliswaar geen echte airdrop, maar een hard fork. Je krijgt dan gratis coins als een blockchain zich afscheidt van de hoofdblokchain, zoals de hard fork tussen Bitcoin Cash en Bitcoin.
    • Ongevraagde airdrop. Stel je hebt opeens coins in je wallet en je weet niet waar ze vandaan komen. Dit zijn vaak coins die je proberen op te lichten. Het beste is het om te doen alsof ze er niet zijn.

    Geld verdienen met airdrops

    Over het algemeen kun je wel stellen dat dit niet het belangrijkste doel is van airdrops, want dat is marketing. Toch kun je aardig wat verdienen met airdrops. De voornaamste manier om geld te verdienen met airdrops is je gratis coins direct te verkopen of ze vast te houden tot ze meer waard zijn.

    In het verleden zijn er airdrops geweest die je duizenden euro’s hadden opgeleverd op een bepaald moment. Misschien herken je sommige nog wel, zoals de airdrop van UniSwap. Alle traders die voor een bepaalde datum (september 2020) UniSwap gebruikt hadden, kregen 400 tokens. Deze waren op een gegeven moment meer dan $10,000 waard!

    Het is dus bepaald niet zo dat je er niks mee kunt verdienen. Maar meestal kun je een bescheiden bedrag verdienen met een airdrop, waarbij het promoten van het project voorop staat. Met een beetje geluk wordt dat project een groot succes en worden deze tokens nog wat waard ook!

    Meest lucratieve airdrops

    Twee soorten airdrops zijn het meest lucratief, maar ook het moeilijkste om aan mee te doen. De specifieke airdrop levert meestal veel meer coins op, omdat er maar heel weinig mensen in aanmerking komen.

    De andere lucratieve airdrop is de bonus airdrop. Maar dan moet je wel meedoen aan een airdrop waar referrals een rol spelen en je een groot netwerk hebt, bijvoorbeeld als je een website hebt met veel bezoekers, een pagina op Facebook of Telegram, of een X account met veel volgers. Hiermee kun je honderden tot wel duizenden euro’s verdienen als je genoeg referrals hebt.

    Risico bij een airdrop

    Normaal gesproken loop je erg weinig risico bij een airdrop. Toch zijn er wel wat valkuilen te benoemen als je ermee aan de slag gaat:

    • In de eerste plaats is een airdrop meestal geen goed nieuws voor de houders van een coin. Er komen veel coins bij en deze worden meestal direct gedumpt door de ontvangers, waardoor deze coin een flinke dip kan krijgen op de dag dat de coins van de airdrop vrijkomen.
    • Een airdrop kan ook een truc zijn. De maker van de coin kan een pump and dump voorbereiden, waarbij hij eerst een hoop fuzz en fear of missing out creëert, waarna hij al zijn coins ineens dumpt, zodat de rest van de coins waardeloos wordt.
    • Als je meedoet aan een airdrop is dat wel gratis, maar het kost je tijd. Tijd is geld, zoals ze zeggen. Misschien ben je dan ook wel geld kwijt! Het kan geen kwaad om alleen mee te doen aan airdrops van coins die direct wat waard zijn of dat kunnen worden.
    • Een blik op de website van het project kan vaak al voldoende zijn om in te schatten of het wat kan worden, zoals het team er achter, investeerders, roadmap en het ontwerp van de website. Ook maakt het veel uit wat de functie van een coin is. Zo zal een coin die gebruikt wordt op een decentrale exchange (DEX) meer kans maken om in koers te stijgen dan een onbekende memecoin.
    • Pas erg op welke informatie je geeft aan mensen. Bij een airdrop kunnen ze om je private keys of je seed phrase vragen, omdat er vaak mensen meedoen met weinig ervaring. Als je deze informatie deelt, kunnen ze je wallet leeghalen. Ook een kopie van je ID kan een risico inhouden op diefstal van je identiteit.
    • Als je meedoet aan een airdrop die op een dure blockchain zit, zoals Ethereum, dan kan het best zo zijn dat je coins verwerft die meer gas fees kosten om te verkopen dan ze zelf waard zijn. Dat is zonde van de moeite.
    • Gebruik nooit je gewone social media account voor airdrops. Voor je het weet krijg je elke seconde 25 meldingen van allerlei zaken die je niet (meer) interesseren.
    • Gebruik een afzonderlijke wallet om je gratis coins te claimen. Bij een airdrop kun je te maken krijgen met pogingen tot diefstal en dan kunnen ze alleen bij je gratis coins.
    • Klik geen verdachte links.
    • Verifieer dat je op de officiële site zit en let goed op het contract address van de coin.
    • Pas op voor mensen die doen alsof ze bij de organisatie horen.
    • Let op of je in jouw land mee mag doen.
    • Betaal niks, een airdrop is gratis.

    Bekende airdrops

    Bekende airdrops zijn niet compleet zonder de eerste airdrop te vermelden. Dit was de Auroracoin, die in 2014 werd uitgedeeld onder de bewoners van IJsland. Het was de bedoeling dat deze coin bruikbaar zou worden in hun economie, na de slechte ervaring die ze hadden met banken in 2008. De financiële crisis begon hier met de ondergang van hun belangrijkste banken.

    Een typisch geval van pump and dump volgde en de koers kelderde in korte tijd. Toch werd hiermee de airdrop op de kaart gezet.

    Andere belangrijke airdrops:

    • UniSwap 2020. Hier hebben we het al eerder over gehad. Gebruikers die in aanmerking kwamen, kregen 400 coins die op dat moment $1200 waard waren. Enige tijd later waren deze meer dan $15,000 waard.
    • Ethereum Name Service 2022. 25 procent van de totale supply ging naar gebruikers.
    • ApeCoin 2022. Wie bepaalde NFT’s had, zoals uit de Bored Ape of Mutant Ape serie, kon meer dan 10.000 coins krijgen die samen meer dan $50,000 waard waren!
    • Arbitrum 2023. Je kon 625 tot wel 10.250 coins krijgen, met een waarde van maximaal rond de $20,000.
    • BONK 2022. Sommige mensen kregen coins die in totaal wel $300 waard waren, nadat de prijs enorm was gestegen.
    • Optimism 2022. Gemiddeld kregen gebruikers ongeveer 200 coins, die op het hoogtepunt rond de $1000 waard waren.
    • Worldcoin 2023. Iedereen die zich registreerde door zijn iris te laten scannen kreeg 29 coins, die op hun top samen rond de $300 waard waren.
    • dYdX 2021. Iedereen kreeg minstens 300 coins als ze in aanmerking kwamen. Deze coins waren op hun hoogtepunt meer dan $7,000 waard.

    Airdrop Checker

    Via een airdrop checker kun je kijken welke airdrops er binnenkort uit het vliegtuig gegooid worden. Er zijn heel wat websites die bijhouden welke airdrops er gaan komen. We zullen er een aantal noemen:

    Wat je de laatste tijd veel ziet is een alternatieve manier van airdrops. Op allerlei blockchains, zoals Solana, kun je een presale houden. Dit is eigenlijk een combinatie van een ICO en een airdrop. Je kunt voor een minimale prijs aardig wat coins bij elkaar krijgen, door ze te kopen voordat ze op een exchange of DEX te koop zijn. De meeste daarvan worden op pump.fun gemaakt en verkocht.

    Wat zorgt voor een succesvolle airdrop?

    Het succes van airdrops wordt bepaald door een aantal belangrijke aspecten:

    • Airdrops in sterke communities presteren beter. Hoe meer fanatieke gebruikers, hoe beter. Dit was te zien bij ApeCoin en BONK.
    • Airdrops van tokens die een echte functie hebben binnen een ecosysteem houden hun waarde beter vast, zoals governance tokens of utility tokens. Deze worden dan ook niet gelijk gedumpt.
    • Duidelijke communicatie over de airdrop wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen meedoen, zoals bij ENS.
    • Timing is alles, zeggen ze wel. Een airdrop op het moment dat iets heel belangrijks gebeurt, zoals het uitrollen van het Mainnet, kan op veel enthousiasme rekenen, zoals Arbitrum en Optimism bewezen.
    • Genereus zijn zonder een implosie van de koers te creëren is een fijne balans. Als je te veel coins uitdeelt kan de koers inzakken. Als je te weinig coins uitdeelt interesseert het niemand en staan die coins daar over vijf jaar nog! UniSwap deed dat perfect.

    Conclusie

    Airdrops zijn interessant te noemen als je weet aan welke kansrijke projecten je mee moet doen. Als je zeeën van tijd hebt kun je wellicht aan veel ervan mee doen, waarbij je soms geluk kunt hebben. Voor mensen met een groot netwerk kunnen airdrops zeer lucratief zijn.

    Voor startende bedrijven zijn airdrops soms onmisbaar, omdat ze op deze manier zichzelf in de markt kunnen zetten tegen minimale kosten.

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon Lees ook
    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het Bitcoin Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Elke week €10 aan BNB kopen sinds 2023: het verrassende resultaat
    Nieuwe schenkingsregels 2025: zoveel mag je belastingvrij aan je kinderen geven
    Belastingdienst verhoogt drempel voor sparen
    Belastingdienst verhoogt vrijstelling: belastingvrij sparen in 2025
    Update: Man die 8000 bitcoin weggooide wil 450 miljoen van overheid
    €650 miljoen bitcoin-zoektocht op vuilnisbelt komt eindelijk ten einde
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Bitcoin crashte na één tweet van Musk: dit was Tesla’s geheime masterplan
    Advertentie