Redactie Redactie
3 min. leestijd

Met de persoonlijke of zakelijke bankrekening investeren in crypto?

icon-featured
Featured

Dit artikel is een ingezonden stuk, geen financieel advies en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. Om gratis nieuws mogelijk te maken bevatten sommige uitingen affiliate hyperlinks. Dit kost jou als lezer niets.

Steeds meer mensen en bedrijven lijken interesse te hebben in het investeren van crypto. Niet louter uiterst speculatief of vanwege FOMO-fenomenen, maar echt als een weldoordacht aspect van hun beleggingsstrategie. Het is altijd slim om hier goed over na te denken. Voor wie een eigen onderneming heeft, is het ook belangrijk om na te denken over hoe men deze investering zal doen: privé – dus nadat het geld uit de onderneming is gehaald – of zakelijk. Vooral praktische en fiscale criteria zullen bepalen wat de beste keuze is.

Eenvoud versus structuur

Voor particuliere beleggers zonder onderneming is de keuze natuurlijk eenvoudig: je koppelt een persoonlijke bankrekening aan een crypto-exchange en begint meteen te investeren. Veel platforms maken het mogelijk om snel geld te storten via de traditionele en bekende betaalmethodes, waarna je de digitale activa kunt kopen. Je hebt daarbij de keuze tussen diverse cryptomunten, gaande van Bitcoin tot Etherium en Dogecoin. De ene munt is daarbij al risicovoller dan de andere. Voor beginners is dit in ieder geval de meest toegankelijke optie.

Wie een eigen onderneming heeft, kan ervoor kiezen om via zijn of haar zakelijke bankrekening in crypto te beleggen. Houd er wel rekening mee dat banken een beleid moeten voeren dat fraude en het witwassen van geld moet tegengaan. Hierdoor kunnen banken vragen stellen bij crypto-gerelateerde transacties op professionele rekeningen. Vooraf even met de bankier overleggen, is dus geen slecht idee. Soms hebben exchanges ook extra verificaties nodig bij zakelijke klanten. Er komt dus wat meer bij kijken, maar onmogelijk is het allesbehalve. Bovendien biedt een professionele aanpak ook veel voordelen. Dankzij de automatische verwerking van bankgegevens in de boekhoudsoftware heb je bijvoorbeeld meer overzicht op alle financiële transacties.

Fiscale overwegingen: privévermogen versus bedrijfsactiva

Het verschil tussen een persoonlijke en een zakelijke aanpak is vooral fiscaal belangrijk. Wie als privépersoon belegt, wordt anders belast dan een onderneming die crypto op de balans zet. In Nederland maakt crypto ook gewoon deel uit van het belastbaar privévermogen. In België is normaal vermogensbeheer in principe onbelast, maar wat al dan niet normaal is, is wel voer voor discussie. Over het algemeen wordt aangenomen dat cryptowinsten die persoonlijk worden gerealiseerd fiscaal interessanter zijn dan zakelijk gerealiseerde cryptowinsten. Ook op het gebied van rapportageverplichtingen zijn er uiteraard grote verschillen. De eisen die aan een professionele boekhouding worden gesteld, zijn namelijk groot. Bespreek dit met je boekhouder als je hier meer informatie over wenst.

Bitcoin-ETF’s als toegankelijke tussenoplossing

Bitcoin-ETF’s zijn beursgenoteerde fondsen die de koers van Bitcoin volgen en die net als aandelen worden verhandeld op de gereguleerde markten. Je hoeft er dus geen account bij een crypto-exchange voor aan te maken en je hoeft je ook geen zorgen te maken over het bewaren van cryptomunten en het beveiligen van je wallet. Deze ETF’s kunnen zowel door particulieren als door bedrijven worden aangekocht via klassieke effectenrekeningen, gekoppeld aan een persoonlijke of zakelijke bankrekening.

Een interessant voorbeeld hiervan is de iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT), een product van BlackRock. Deze ETF biedt een gereguleerde toegang tot Bitcoin. Opvallend is dat ook grote instellingen interesse tonen in dergelijke producten. Zo heeft BNP Paribas ook reeds geïnvesteerd in IBIT, zij het wel zeer bescheiden. Volgens Nasdaq.com ging het om 40.000 dollar. Ten opzichte van een asset pool van enkele honderden miljarden is dat natuurlijk maar klein water, maar het toont wel aan dat dergelijke investeringen steeds meer gemeengoed worden. Men ziet het wellicht vooral als een meer risicovol onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille met een evenwichtige mix van meer en minder risicovolle activa. En dat is zoals eerder aangehaald een goede aanpak.

🔥  Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen?  Luister de podcast nu of sla ‘m op

Deel dit artikel

Net binnen
Meest gelezen
Cryptomarkt knalt omhoog: Nederlanders laten robots voor hen handelen
Cryptomarkt knalt omhoog: Nederlanders laten robots voor hen handelen
  • 17/04/2025
  • 3 min. leestijd
Een-fors-dalende-koers-van-een-onbekende-cryptomunt-gevisualiseerd-als-een-candle-chart
Altcoin crasht met 7% na verbod in Duitsland, wat betekent dit?
  • 16/04/2025
  • 3 min. leestijd
Een afbeelding van een XRP munt, met op de achtergrond een dalende en daarna hard stijgende koers
XRP stijgt 13,7%: is er een rally op komst? Dit zeggen analisten
  • 15/04/2025
  • 2 min. leestijd
Bitcoin transactie via mobiele wallet
Bank grijpt in bij bitcoin aankoop: klant krijgt excuses na ‘absurd’ gesprek
  • 21/04/2025
  • 3 min. leestijd
Candle chart grafiek met een zijwaarts gaande bitcoin koers met het handelspaar BTC_USD en technische indicatoren
Bitcoin halving amper een jaar geleden, data laat nu al stroomversnelling zien
  • 21/04/2025
  • 2 min. leestijd
Advertentie
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.