Cryoto-scams op populaire berichtendienst stijgen ruim 2.000%
Foto: BigTunaOnline/Shutterstock
Steeds meer cybercriminelen maken de overstap naar Telegram. De hoeveelheid malware-oplichting op de gratis berichtendienst is sinds november 2024 met tweeduizend procent toegenomen.
Scam Sniffer, een Web3-oplossing die verdachte cryptoactiviteiten opspoort, roept investeerders op om voorzichtig te zijn.
Steeds meer crypto-malware via nep-verificatiebots
Geavanceerde beveiligingsmethoden, zoals gezichtsverificatie en biometrische identificatie, zijn steeds prominenter aanwezig in de cryptowereld. Ondertussen blijven cybercriminelen actief en ontwikkelen zij nieuwe strategieën om cryptobeleggers te misleiden. Zo worden traditionele phishingmethoden steeds vaker vervangen door malware via nep-verificatiebots.
Tot voor kort gebruikten oplichters een eenvoudige methode om cryptovaluta van beleggers te ontvreemden: ze wisten gebruikers te verleiden hun wallet te koppelen aan een nepwebsite of frauduleus platform. Hierdoor kregen zij directe toegang tot de cryptofondsen van gebruikers. Dergelijke vormen van diefstal komen steeds minder vaak voor, omdat gebruikers voorzichtiger zijn geworden. Tegelijkertijd detecteert Scam Sniffer op Telegram echter een toename van malware in airdropgroepen en handelsgroepen.
Crypto-scammers vaker actief op Telegram
Wie zoekt naar cryptoberichten op ‘X’ komt ze steeds vaker tegen: nep-accounts. Iemand doet zich voor als een ‘crypto-influencer’ en belooft gouden bergen. Bij deze vorm van oplichterij worden gebruikers ook uitgenodigd voor Telegram-groepen met ‘investeringstips’ en ‘succesvolle handelsstrategieën’. In werkelijkheid probeert een oplichter de fondsen van investeerders te stelen.
Scam Sniffer waarschuwt dat crypto-oplichters inmiddels ook bekende bedrijven en projecten nabootsen. In naam van gerenommeerde organisaties versturen zij uitnodigingen voor Telegram-groepen. Het platform schrijft er het volgende over:
“Deze nieuwe strategie laat zien dat oplichters zich aanpassen aan de gebruikers die zich bewuster zijn van phishing-links. Daarom maken ze gebruik van meer geavanceerde social engineering via Telegram-bots.”
Nep-verificatiebots
Wie eenmaal in een Telegram-groep zit, krijgt een verzoek tot verificatie. Dit verzoek wordt gedaan door een nep-verificatiebot die malware op computersystemen installeert. De gevolgen zijn groot, want de bot steelt privésleutels en maakt crypto-wallets leeg. Gelukkig zijn er enkele manieren om te voorkomen dat cryptomalware via Telegram wordt gedownload.
Een andere methode waar je voor op moet passen is een nep Cloudflare-verificatiepagina. Gebruikers krijgen het verzoek om een verificatietekst te kopiëren en plakken. Veel gebruikers realiseren zich niet dat er ongemerkt malware op hun apparaat wordt geïnstalleerd.
Afgelopen december sloeg Scam Sniffer al alarm over bovenstaande oplichtingspraktijken. Het platform benadrukt om nooit verificatiesoftware te installeren of een bepaalde code uit te voeren: “Dan kunnen ze toegang krijgen tot wachtwoorden en je wallet bestanden scannen”.
“Verliezen door malware-aanvallen zijn zeer lastig te meten. Maar de opvallende verschuiving in de tactieken van oplichters laat ons zien dat het werkt”, concludeert Scam Sniffer.
Het blijft oppassen geblazen: Scam Sniffer waarschuwt ook voor malafide links via Google
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast