Elke bitcoin-investeerder gaat met de Travel Rule te maken hebben
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Op 30 december 2024 gaat de Travel Rule in, en vanaf dan geldt deze regel voor iedereen die gebruikmaakt van een Europese cryptobeurs. De officiële benaming van deze regelgeving is Transfer of Funds Regulation en heeft betrekking op crypto transacties. Maar wat moet jij doen? Dat heb ik voor je uitgezocht in dit artikel.
Bovendien maak je ook deze week weer kans op een prijs! Wegens een groot succes is de prijsvraag actie verlengd! Vul de prijsvraag in en win een exclusieve Crypto Insiders-goodiebag! Deze prijs zit boordevol leuke cryptomerchandise die je zeker goed kunt gebruiken. Mis het niet en doe mee!
Wat is de Travel Rule?
De Travel Rule is een wettelijke vereiste, die cryptobeurzen verplichten om transactiegegevens te delen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. De regel is opgezet door de Financial Action Task Force (FATF).
Waar eerst de Travel Rule ontworpen was voor traditionele banken, heeft het nu ook zijn weg gevonden naar de wereld van cryptocurrencies. Bovendien stelt deze regel stevige eisen aan bedrijven die betrokken zijn bij transacties.
Krijg ik te maken met de Travel Rule op Bitvavo?
Op 30 december 2024 gaat de Travel Rule in voor Europa, en dat geldt ook voor Europese cryptobeurzen. Dat betekent ook dat Bitvavo de Travel Rule zal implementeren vanaf 2025. Dit betekent dat er veranderingen zullen zijn in hoe je cryptocurrencies stort en opneemt, vooral voor transacties boven de €1.000.
Vanaf dit bedrag, wanneer je cryptotransacties naar of van een zelf-gehoste (persoonlijke) wallet stuurt, is Bitvavo verplicht om te verifiëren dat jij het wallet-adres bezit. Als het adres nog niet geverifieerd is, zul je deze dus moeten verifiëren.
Krijg ik te maken met de Travel Rule op OKX?
Voor OKX gebruikers zal de Travel Rule ook het een en ander veranderen. De Travel Rule gaat daar in op 30 december 2024. Vanaf dat moment zul je bij een transactie meer informatie moeten vermelden dan je eerder gewend was.
Transfers naar of van een ongehoste wallet die niet van jouw is, kunnen tijdelijk niet uitgevoerd worden. Als jij zelf een ongehoste wallet bezit waarmee je een transfer uitvoert, kan het zijn dat je een verificatieproces moet doorlopen.
Prijsvraag:
Welke informatie moet ik opgeven?
Nu je weet dat het verplicht gaat worden om bepaalde informatie te verstrekken, ben je vast benieuwd welke informatie je moet opgeven. We zetten eerst de informatie over de verzender op een rijtje:
- Volledige naam: de officiële naam van de persoon of entiteit die de transactie uitvoert
- Adres of ander identificatiemiddel: fysiek adres of een nationaal identiteitsnummer, paspoortnummer of burgerservicenummer (BSN)
- Wallet- of rekeningnummer: het unieke identificatienummer van de wallet of bankrekening waar de fondsen vandaan komen
- Gegevens over de transactie: zoals het bedrag en de datum
Bovendien moet er ook nog informatie verstrekt worden over de ontvanger:
- Volledige naam: de officiële naam van de persoon of entiteit die de fondsen ontvangt
- Wallet-of rekeningnummer: het unieke identificatienummer van de wallet of bankrekening waar de fondsen naartoe gaan.
Wat is het doel van deze regel?
Het doel van deze maatregel is eigenlijk vrij simpel: meer transparantie. En daar zijn veel crypto-investeerders waarschijnlijk niet heel blij mee. Cryptocurrencies zijn aantrekkelijk vanwege hun wereldwijde bereik en pseudonieme karakter. Hierdoor kun je snelle en anonieme betalingen doen, maar is het dus ook zeer gevoelig voor misbruik onder criminelen.
Met de Travel Rule probeert de FATF dit tegen te gaan. Zo willen ze voorkomen dat crypto een toevlucht wordt tot illegale activiteiten. Hoewel de regel zeker niet alle illegale activiteiten zal stoppen, is het wel een vervelende hindernis voor criminelen die hun naam maar al te graag anoniem willen houden.
Madelon Vos reageert
Madelon Vos liet op X van zich horen over dit onderwerp. Ze vindt, met het oog op privacy en veiligheid, dat dit echt te ver gaat. Daarbij liet ze in het bericht een foto zien welke informatie er allemaal gevraagd zou worden.
Per 30 december 2024 treedt de travel rule in werking voor alle Europese partijen die bitcoin- en cryptotransacties verrichten.
Ben ik de enige die dit – met het oog op privacy én veiligheid – echt te ver vind gaan? pic.twitter.com/CzIe5gSzI8
— Madelon Vos (@MadelonVos__) December 17, 2024
Met de komst van de Travel Rule en de terugkeer van de walletverificatie, wordt het er voor de eindgebruiker niet eenvoudiger of leuker op. Bovendien is eenvoud en gebruiksgemak cruciaal voor verdere adoptie van onder andere bitcoin (BTC).
Vergeet je niet de prijsvraag in te vullen, als je dat nog niet gedaan had!
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast