De decentrale revolutie begon in 2009 met de lancering van de Bitcoin blockchain door Satoshi Nakamoto. Het duurde niet lang voordat de uitvinding van Nakamoto ook voor andere projecten werd ingezet. Ripple en de XRP token zijn daar een succesvol voorbeeld van. Waar Bitcoin een nieuwe decentraal geldsysteem is, probeert Ripple juist het ouderwetse bankensysteem van nieuw elan te voorzien. Het internationale betaalsysteem waar banken momenteel op opereren stamt uit de spreekwoordelijke prehistorie, is traag en zorgt voor relatief hoge transactiekosten. Ripple wil daar verandering in brengen en de XRP koers is het beste middel om hun succes te meten.
XRP is al jaren een vaste klant in de top 10 grootste cryptocurrencies op de markt. Op het moment van schrijven handelt de XRP koers op 0,71 dollar. Daarmee heeft het project een totale market cap van 37,1 miljard dollar. Niet slecht voor een project dat pas sinds 2012 bestaat. De voorlopige all-time high van de ripple koers ligt op 1,96 dollar. Op dat moment had Ripple een totale market cap van ongeveer 94 miljard dollar. Immense bedragen voor een bedrijf dat zich op de lange termijn nog moet bewijzen. Maar het laat ook zien hoeveel potentie er in theorie in de plannen van Ripple zit. Voor nu is het tijd om de glazen bol erbij te pakken en in de toekomst te kijken voor de ripple koers.
Verwachtingen voor de ripple koers
Wat de toekomst betreft is het altijd lastig om voorspellingen te doen in de cryptosector. De markt staat nog enorm in de kinderschoenen en niemand weet hoe het cryptolandschap er over 10 jaar uitziet. Verwachtingen uitspreken voor de Ripple koers is dan ook iets wat we niet graag doen. Voor de toekomst van Ripple hangt veel af van de mate waarin hun oplossing voor het interbancaire betaalsysteem gebruikt gaat worden.
Als de resultaten van het derde kwartaal van 2021 een goede voorspeller van de toekomst blijken, dan zit er nog veel in het vat voor de XRP koers. De transacties met On-Demand Liquidity (ODL) waren destijds verantwoordelijk voor 25 procent van het transactievolume op het volledige Ripple netwerk. Verder is het aantal transacties over RippleNet verdubbeld ten opzichte van het derde kwartaal van 2020; hetgeen laat zien dat alles in ieder geval nog de goede kant opgaat voor Ripple.
Verder richt Ripple zich momenteel ook op de nieuwste rage binnen de cryptowereld: NFTs. Waarmee het direct de concurrentie aangaat met blockchains als Ethereum, waarop de transacties van NFTs behoorlijk in de kosten kunnen lopen. Ripple onderscheidt zich van dergelijke blockchains door snelheid en lage transactiekosten. Al staat daar wel een andere infrastructuur tegenover. Het is nog maar de vraag hoe Ripple het in vergelijking met Ethereum doet op de lange termijn qua veiligheid. De mogelijkheden zijn in theorie eindeloos, maar de concurrentie ligt altijd op de loer in cryptoland. Winnaars en verliezers voorspeller bewijst al jaren een lastige opgave in deze industrie. Al moet gezegd worden dat Ripple zich ook al jaren staande weet te houden in de spreekwoordelijke top.
Ripple koers is voortdurend in beweging
Het bijzondere aan cryptocurrencies in vergelijking met normale financiële producten is dat de markt altijd open is. De ripple koers is continu in beweging. Aan de ene kant is dat een voordeel omdat je altijd kunt kopen en verkopen. Dat komt de liquiditeit van de markt ten goede. Vergelijk dat maar eens met aandelen die in principe alleen maar tijdens kantooruren gekocht en verkocht kunnen worden. Gebeurt er iets belangrijks of heb je geld nodig? Dan kun je met één druk op de knop je XRP tokens van de hand doen. Het nadeel van marken die 24 uur per dag en 7 dagen per week in beweging zijn is de stress. Vooral voor beginners kan het moeilijk zijn om te ontspannen en hun ogen even van de koers af te houden. Met name als er veel volatiliteit is en je vermogen binnen enkele minuten grote schommelingen kan maken.
Die volatiliteit is tot op de dag van vandaag ook inherent aan de ripple koers. Je moet er niet gek van opkijken als de XRP koers binnen enkele uren na je aankoop met 5 tot soms wel 10 procent is gestegen of gedaald. De markt voor cryptocurrencies is relatief klein en dat zorgt ervoor dat je met weinig vermogen grote koersschommelingen kunt veroorzaken. Wat we gelukkig wel zien is dat de volatiliteit met de jaren afneemt. Hoe groter de markt en de liquiditeit, hoe meer kapitaal er nodig is om de koers in beweging te krijgen. Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat dit argument tegen crypto van tafel is. Ergens kun je de volatiliteit ook zien als een zegen. Het betekent dat je er nog vroeg bij bent. Al die onzekerheid zorgt ervoor dat je op de korte termijn veel kunt verliezen, maar de munt kan ook de goede kant op vallen. Een groot risico betekent ook de kans op grote winsten. Als de cryptomarkt een zekerheidje zou zijn, dan was er waarschijnlijk niet zoveel in te verdienen.
Het belangrijkste is om goed je eigen onderzoek te doen en te onthouden dat resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst bieden. Koop alleen tokens van projecten als je echt begrijpt wat ze doen en overtuigd bent van de toegevoegde waarde van dat project voor de wereld.
De Ripple rechtszaak
Op dit moment hangt de lopende rechtszaak van de Amerikaanse financiële toezichthouder tegen Ripple als een zwaard van Damocles boven de XRP koers. De Securities and Exchange Commission (SEC) beticht Ripple ervan op illegale wijze effecten (soort aandelen) op de markt te hebben gebracht. Normaal gesproken moet je als bedrijf aan allerlei eisen voldoen voor een publieke effectenuitgifte. Waarbij je onder meer potentiële investeerders van voldoende informatie moet voorzien over de investering. Dat heeft Ripple niet gedaan en dat kan gevolgen hebben voor de XRP token. Als de rechter besluit dat XRP kwalificeert als een effect, dan is het mogelijk dat de token van de grote beurzen verdwijnt. Met als gevolg dat de XRP koers een klap krijgt. Als je de token bijna nergens meer kunt kopen of verkopen is het mogelijk dat mensen in paniek op het laatste moment hun tokens van de hand willen doen. Daarnaast is de rechtszaak belangrijk voor de rest van de industrie omdat de kwalificatie van XRP als effect betekent dat meer tokens risico lopen op een vergelijkbare behandeling.
Op het moment van schrijven staat Ripple er echter goed voor. William Hinman, de voormalig voorzitter van de SEC, heeft in 2018 uitspraken gedaan die in het voordeel zijn van Ripple. Het juridische team van Ripple heeft enkele tegenstrijdigheden weten te identificeren in de uitspraken van de SEC die inmiddels door de rechter erkend zijn. Zelfs Hester Pierce, die onderdeel uitmaakt van de SEC, verwacht dat de toezichthouder niet het resultaat krijgt waarop ze hopen. Het is nu wachten op de zogenaamde “Fair Notice” verdediging van Ripple, waarin ze moeten beargumenteren dat de SEC er niet in geslaagd is om voldoende duidelijkheid te scheppen omtrent het eerder beschreven vraagstuk. Een positieve uitkomst voor Ripple is niet alleen goed voor de XRP koers, maar ook voor de rest van de industrie. Bedrijven die met dezelfde problemen worstelen weten dan waar ze aan toe zijn en hoe te handelen.