Litecoin staat in de cryptowereld bekend als het kleine broertje van Bitcoin. Deze relatie is gebaseerd op de bimetaal-standaard die we kunnen uit de monetaire geschiedenis. Zowel goud als zilver vertegenwoordigden geld. Goud werd vooral gebruikt voor grote transacties en spaarpotten, terwijl zilver handiger was voor alledaagse transacties. Met het idee van deze verhouding is ook Litecoin ontstaan. Waar bitcoin het goud van de cryptowereld vertegenwoordigt is Litecoin het zilver. Momenteel staat de litecoin koers op 95 dollar en heeft het project een market cap van iets meer dan 7 miljard dollar. Daarmee is het project momenteel ver verwijderd van de all-time high van 412,96 dollar die de litecoin koers aantikte in mei 2021. Het absolute dieptepunt van de litecoin koers werd met 1,11 dollar op 14 januari 2015 neergezet. Het is onwaarschijnlijk dat we ooit nog naar dat niveau teruggaan. De enige manier waarop de litecoin koers zoveel kan kelderen is als iedereen het project opgeeft.
De volatiliteit van de litecoin koers
Net als de rest van de cryptomarkt is de litecoin koers extreem volatiel. Dat kunnen we alleen al zien door de all-time high van mei 2021 erbij te pakken. Op dat moment bereikte het project een koers van bijna 413 dollar, terwijl we momenteel op een koers van ongeveer 100 dollar staan. Daarmee is de litecoin in iets minder dan één jaar tijd gedeeld door vier gegaan. Andersom is het ook waar dat litecoin door de jaren heen enorme sprongen omhoog heeft gemaakt. Vooral voor beginners kan die volatiliteit indrukwekkend en zelfs angstaanjagend zijn.
Het is natuurlijk niet leuk om je zuurverdiende spaarcenten op de eerste dag na je investering met 10 procent in waarde te zien dalen. Je moet je echter goed beseffen dat dit binnen de cryptomarkt tot de mogelijkheden behoort. Het beste is dan ook om voor jezelf vooraf een goede strategie te bepalen. Wil je litecoin kopen? Stel dan een specifieke litecoin koers vast waarop je jouw kooporders zet. Daarnaast is het handig om daarna een plan voor de verkoop op te stellen. Daarmee zorg je ervoor dat je niet in paniek raakt als de litecoin koers ineens gekke bewegingen maakt.
De volatiliteit van de litecoin koers en de rest van de markt wordt door veel buitenstaanders gezien als een vloek. Terwijl de slimme handelaren het juist zien als een zegen. Onzekerheid over de toekomst van litecoin en andere munten is de reden dat de markt zo volatiel is. Daarbij is de markt nog enorm klein, waardoor relatief kleine hoeveelheden kapitaal de koers behoorlijk in beweging kunnen brengen. Neem bijvoorbeeld de goudmarkt die een factor 5 groter is dan de cryptomarkt. Dat betekent dat iedere procent die goud op- of neerwaarts beweegt voor de cryptomarkt een beweging van 5 procent zou zijn.
Het is de kunst om je emoties niet de overhand te geven op momenten van volatiliteit, rustig te blijven en er juist van te profiteren. Als er geen risico in de markt was en de cryptokoersen amper bewogen, dan was er waarschijnlijk niet veel te verdienen. De volatiliteit leert ons dat de cryptomarkt nog altijd in de kinderschoenen staat en dat er daarom een hoop te winnen- en verliezen valt.
Oprichter Charlie Lee en de dump van 2017
Charlie Lee was in 2011 de oprichter van Litecoin en wat de litecoin koers betreft is er één verhaal waar we niet omheen kunnen. De bedenker van Litecoin verkocht tijdens de piek van december 2017 namelijk al zijn munten. Destijds bereikte de munt een koers van 375,29 dollar en noteerde het in 2017 een stijging van meer dan 7.000 procent. Volgens Lee zelf zorgde zijn verkooporders niet voor een crash, aangezien het slechts om een klein percentage van het totale handelsvolume op de beurs GDAX ging.
Veel Litecoiners waren in ieder geval niet heel erg blij met het nieuws dat hun grote leider had besloten om al zijn litecoin van de hand te doen. Lee zelf gaf destijds vanwege zijn grote invloed aan liever niet over de litecoin koers te praten. “Vraag me alsjeblieft niet hoeveel munten ik verkocht heb of tegen welke koers. Ik kan je vertellen dat de hoeveelheid munten slechts een klein percentage van het dagelijkse handelsvolume van GDAX was en dat mijn orders de markt niet deden crashen”, aldus Lee op Reddit.
De reacties van de litecoin-gemeenschap waren veelzeggend. “Wat? Niemand voelt zich hier comfortabel bij. Het is normaal dat een CEO aandelen in het bedrijf heeft waar hij of zij leiding aan geeft en dat is hier niet anders. Daarbij denk ik dat je slim genoeg bent om dit te weten. Dus echt, ‘what the hell’?” Aldus Redditor Digitallifeworks in reactie op de publicatie van Charlie Lee over de verkoop van zijn litecoin.
Litecoin koers is continu in beweging
De cryptomarkt staat nooit stil en de litecoin koers is daarop geen uitzondering. 24 uur per dag en 7 dagen per week zijn de markten open voor handelaren. Dat in tegenstelling tot de traditionele financiële markten die enkel tijdens de normale werkuren open zijn. Het voordeel daarvan is dat je jouw cryptovermogen altijd kunt liquideren als je geld nodig hebt. Het nadeel is dat de koers altijd in beweging is en dat kan stress opleveren. Wederom is het belangrijk om een plan te hebben en vooral niet teveel naar de koers te kijken. Als dat lukt dan is de continue beweging van de litecoin koers juist een zegen. Probeer bijvoorbeeld je huis maar eens te verkopen als dat echt nodig is. In een goede huizenmarkt lukt dat nog relatief snel, maar als er een crisis uitbreekt en niemand meer interesse heeft, dan kan de liquiditeit behoorlijk tegenvallen.
De begindagen van Litecoin
Litecoin ging live in april 2013 en was een fork van de Bitcoin software. Met de release werd litecoin gewaardeerd op 4,30 dollar per munt. Uiteindelijk dipte de koers tot 1,50 dollar voordat de bullrun, onder leiding van bitcoin, van start ging. Litecoin volgde bitcoin hierin en bereikte een hoogte van 44 dollar voor het begin van 2014 om daarna weer te crashen. Het zijn koersen die we ons vandaag de dag amper meer kunnen voorstellen. Uiteindelijk viel litecoin in 2014 zelfs terug naar minder dan 10 dollar.
Uiteindelijk duurde het tot de bullrun van 2017 voordat litecoin weer begon te vlammen als het zilver ten opzichte van bitcoin’s goud. De bullrun van 2017 was zo goed voor de industrie dat je praktisch met een dartpijl op CoinMarketCap had kunnen gooien en je geld over 3 munten kunnen verdelen om vervolgens stinkend rijk te worden. Hetzelfde gold voor litecoin dat van ongeveer 4 dollar per munt doorschoot naar een hoogtepunt van 375 dollar in december 2017. Momenteel staat de litecoin koers op ongeveer 100 dollar en heeft het project het moeilijk, wat mede komt door de ontwikkeling van het Bitcoin Lightning Netwerk.