EOS is een cryptocurrency die in 2017 in het leven geroepen werd. In eerste instantie om het probleem van schaalbaarheid te tackelen waar de bekende coins zoals Bitcoin en Ethereum mee kampen. Hoewel Ethereum nog altijd sneller werkt dan Bitcoin, is het netwerk veel trager dan menig creditcard transactie. EOS werkt op moment van schrijven nog op het Ethereum netwerk, maar heeft voor ogen later in 2018 een eigen netwerk te lanceren. Op dit netwerk moet een aangepaste versie van de Ethereum blockchain draaien.
De belangrijkste aanpassingen zullen zorgen voor verhoogde schaalbaarheid en een gebruiksvriendelijk platform voor ontwikkelaars. Hoewel het voor ontwikkelaars al mogelijk is om te programmeren op het Ethereum netwerk, vergt dit kennis van de specifieke programmeertaal Solidity. EOS moet het bouwen van apps in verschillende programmeertalen op een decentraal netwerk makkelijk maken. Ook worden er geen transactiekosten gerekend op het EOS netwerk. Verder zal EOS een verificatieprotocol voor blocks gebruiken dat lijkt op het Proof-of-Stake (PoS) protocol. Met het protocol van EOS, Delegated Proof Of Stake (DPoS) wordt middels een stemsysteem een selectie van gebruikers gemaakt die voor block verificatie zorgen. Zowel PoS als DPoS zijn een stuk energiezuiniger dan het Proof-of-Work (PoW) alternatief van Bitcoin.
Het potentieel van EOS klinkt als muziek in de oren indien alle beloftes worden ingelost. Vooral de schaalbaarheid en toegankelijkheid kunnen ervoor zorgen dat EOS zich kan onderscheiden en kan uitgroeien tot een waardevolle cryptomunt. Reken hierbij dat transacties geen geld kosten en dat EOS wellicht een investering waard is.
EOS specificaties | |
---|---|
Protocol | Delegated proof of stake |
Algoritme | |
Totaal aantal |
Een doorgewinterd team met een ervaren kartrekker werken aan het snelle, kosteloze en schaalbare EOS.
Het EOS project en de cryptocurrency EOS werden ontwikkeld door softwarebedrijf Block.one. Één van de twee CEO’s van Block.one, Dan Larimer heeft in het verleden naam gemaakt als ontwikkelaar van de populaire en succesvolle blockchaintechnologieën achter BitShares en Steem. In mei 2017 kondigde Larimer hoogstpersoonlijk het EOS project aan.
EOS is van plan een netwerk uit te rollen dat horizontaal te schalen is. Hiermee wordt bedoeld dat het netwerk meer dan alleen de lineaire groei van een klassieke blockchain kent. Mocht EOS dit kunnen verwezenlijken dan zullen transacties niet alleen heel snel kunnen verlopen maar ook parallel aan elkaar. Uiteraard moet nog blijken of deze aanpak kan worden gerealiseerd en of het de beoogde snelheidswinst behaalt.
Horizontaal schalen zou dus zorgen voor snelle, parallel lopende transacties. Naast dat EOS transacties snel zijn, zijn ze ook kosteloos. Dit is mogelijk doordat het oplossen van blocks wordt beloond met EOS die door de EOS software zelf aangemaakt worden en niet uit de wallet van een andere gebruiker komen. Dit betekent wel dat de totale hoeveelheid EOS toe neemt en wel met een maximale groei van 5% per jaar.
EOS heeft gekozen voor een block verificatieprotocol genaamd Delegaten Proof of Stake dat een sterk staaltje democratische technologie is.
Gebruikers in het EOS netwerk kunnen stemmen voor zogeheten witnesses die het netwerk veilig houden. Het stemgewicht van een gebruiker is afhankelijk van hoeveel EOS tokens er in bezit zijn. Hoe meer tokens je hebt, des te zwaarder je stem telt. De top 100 van verkozen witnesses wordt betaald voor de dienst die ze leveren. Deze dienst bestaat uit het verifiëren van blocks in het netwerk. Het idee is dat door groei van de EOS community het lastiger wordt om een betaalde witness te blijven. Deze competitie creëert druk om te presteren en dus waardevol voor de veiligheid van het netwerk te zijn.
Volg ervaren analisten. Dagelijks delen we eigen analyses van verschillende crypto’s. Handel net als duizenden anderen met meer kennis.