Bitcoin en Ethereum, wellicht de twee bekendste cryptocurrencies, vertonen inhoudelijk vrij veel gelijkenissen. Hoewel beide digitale valuta al geruime tijd vaak in het nieuws zijn verschenen, zijn er alt coins die qua populariteit flink terrein aan het winnen zijn. Eén van deze altcoins, die in de basis sterk verschilt van bovenstaande cryptocurrencies, is de in 2002 geïntroduceerde Ripple (XRP).
Ripple werd in het leven geroepen in San Francisco als een centraal bestuurd betalingssysteem, met een technologie die vergelijkbaar is met die van Blockchain. Het systeem biedt een betalingsprotocol dat klanten in de financiële industrie in hun eigen systemen kunnen integreren.
Kenmerken van Ripple
Wat zijn nu de kenmerken van XRP? Hieronder worden er een aantal kort beschreven.
Financiële dienstverlening
Zoals hierboven al kort aangegeven is Ripple niet alleen een digitale valuta maar ook een betalingssysteem. Financiële transacties binnen het betalingssysteem vinden plaats op een netwerk wat de naam Ripple Transaction Protocol (RTXP) draagt. Hiermee is duidelijk dat het idee achter Ripple, een internationale en snelle betalingsinfrastructuur, meer gericht is op financiële dienstverleners zoals banken dan op consumenten zoals jij en ik. Waar Bitcoins gebruikt worden om, op een gedecentraliseerd netwerk, waarde vast te leggen en geldtransacties te voldoen, biedt Ripple een eigen gecentraliseerd betalingsnetwerk.
Centralisatie en vertrouwen
Veel cryptocurrencies worden in één adem genoemd met decentralisatie. Hoewel transacties met Ripple gedecentraliseerd verlopen wordt de technologie achter Ripple centraal beheerd. Ripple beoogt een brug te vormen tussen verschillende valuta met een toegekende waarde. Met deze visie heeft Ripple een flink draagvlak kunnen creëren dat bestaat uit verschillende banken. Dit in tegenstelling tot Bitcoin waarbij, door decentralisatie, banken (en overheden) buiten spel kunnen worden gezet. Er wordt gezegd dat de gedeeltelijke centralisatie mogelijk ook kan zorgen voor snellere technologische ontwikkeling omdat er makkelijker consensus wordt bereikt. Al met al, lijkt het Ripple te lukken om met bovenstaande aspecten het vertrouwen te winnen van externe partijen.
Transacties en kosten
De huidige internationale banktransacties kunnen soms dagen duren. Aangezien Ripple niet afhankelijk is van nationale grenzen kan ook een internationale Ripple transactie binnen seconden gebeuren. De transacties op het RTXP netwerk verlopen ook bijna kosteloos.
Technologie achter Ripple
Ripple wordt natuurlijk aangedreven door blockchain-technologie, maar welke technologie heeft Ripple ontwikkeld voor het netwerk van Ripple?
Ripple Consensus Ledger
Op het eigen netwerk van Ripple bevindt zich een ledger genaamd Ripple Consensus Ledger. In tegenstelling tot de ledger van Bitcoin, de Blockchain, is de Ripple Consensus Ledger zeer flexibel en op verschillende gebieden toepasbaar zonder hiervoor altcoins voor nodig te hebben. Zo ondersteunt het Ripple netwerk meerdere valuta’s en heeft het een currency exchange ingebouwd. Hierdoor is het mogelijk een bepaalde currency te ontvangen, deze direct om te zetten naar een andere valuta en er vervolgens iets mee te kopen. Denk hierbij aan een aankoop die je doet bij een Amerikaanse verkoper met Euro’s. Het Ripple netwerk draagt hierbij zorg voor de conversie van Euro’s naar USD.