Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Karlo Hering Karlo Hering Karlo Hering
4 min. leestijd
Columns

Wat deze oorlogstijd betekent voor crypto

crypto_in_oorlog

Yalcin Sonat / Shutterstock

De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk. Elke dag gaat mijn medeleven uit naar de slachtoffers. De oorlog verandert de wereld sneller dan ooit, op zoveel gebieden tegelijk. Het is niet te bevatten – laat staan te voorspellen. In deze column neem ik met je door wat dit betekent voor cryptocurrencies.

TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom

De bitcoin koers

Het eerste waar je in crypto vaak aan denkt bij een crisis is de koers van bijvoorbeeld Bitcoin. Deze ging begin 2020 hard onderuit door de pandemie. Ik had zelf verwacht dat door de oorlog de bitcoin koers ook zou crashen, maar er gebeurde weinig. Op 27 februari schroefde de EU de sancties tegen Rusland flink op. Een groot aantal Russische banken werd uit het SWIFT-systeem gegooid. De bitcoin koers steeg flink, vanwege het idee dat Russen Bitcoin gingen kopen om aan de instortende roebel te ontkomen. Sinds de oorlog is de Bitcoin koers wel volatieler geworden, maar beweegt zijwaarts rond de $40.000. Voor nu nog geen flinke dip of crash. Het marktvolume blijf laag.

Sancties

Nu de harde sancties zijn ingegaan zijn velen bang dat Rusland ze met cryptocurrencies kan omzeilen. Dat is gelukkig niet het geval, want daar zijn een aantal gegronde redenen voor. Ten eerste is de cryptomarkt nog veel te klein om miljarden aan sancties te omzeilen. Ten tweede, Rusland is niet helemaal afgesloten van de financiële wereld. Er zijn nog alternatieven, bijvoorbeeld het Chinese CIPS-systeem. Poetin werkt tenslotte al jaren aan het sanctieresistent maken van Rusland. Crypto is daar geen onderdeel van.

TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom

Regelgeving

In mijn vorige column ‘Is dit nieuwe internet de sleutel tot massa-adoptie van crypto?‘ was mijn conclusie “juist door de combinatie van centrale regulatie en de potentie van het decentrale Web 3.0 denk ik dat de massa-adoptie goed op gang komt.” En 2022 word zeker een spannend jaar, helaas door die trieste oorlog. Door de angst voor het omzeilen van de sancties is de regulering plots versneld. De president van de ECB, Christine Lagarde, gaat de crypto-industrie snel en doortastend reguleren. “Het Markets in Crypto Assets-regulatiepakket (MiCA) moet zo snel mogelijk worden doorgezet voor een Europees regelgevend kader,” aldus Lagarde. Op 14 maart stemt het Europese parlement over MiCa. Een lastige kwestie was het verbod op Proof-of-Work. Deze passage is snel geschrapt. Wellicht onder tijdsdruk? Bitcoiners zijn opgelucht.

Op 9 maart gaf Janet Yellen, minister van Financiën van de Verenigde Staten, een verklaring waarin zij het recente uitvoeringsbevel van president Joe Biden onderschrijft. Een compleet pad tot deze regulering wordt uitgezet: van stablecoin regulering tot effectenwetten en belastingen. Janet Yellen was vrij sceptisch over crypto, maar nu lijkt zij ook overstag. De markt reageert erg positief op dit nieuws. Er komt nu duidelijkheid over de wettelijke kaders voor crypto in de VS.

Stagflatie

Door de combinatie van hard oplopende inflatie, 0% rente en de kans op een recessie krijg je stagflatie. De centrale banken kunnen de rente niet verder verlagen om de economie te stimuleren. Het monetaire stelsel gaat knarsen en kragen, ons geld gaat stuk. Dit biedt kansen voor Bitcoin, een geheel nieuw geldsysteem. Bitcoin kan zich steeds meer en meer gaan bewijzen als een alternatief. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich ontwikkelt.

Donaties

Op 8 maart schreef ik een bijdrage op LinkedIn. “Doneer crypto aan Oekraïne! Heb je een leuk rendement gehaald met crypto, of kun je gewoon wat crypto missen? Doneer crypto dan rechtstreeks aan de Oekraïense regering.”

De afgelopen weken ontving Oekraïne meer dan $100 miljoen aan donaties in Bitcoin en andere crypto. “Een deel van dit geld is alweer gebruikt”, vertelt het ministerie van Digitale Transformatie. “Er is onder andere brandstof, voedsel en kogelbestendige vesten aangeschaft met de gedoneerde crypto.” Nog een mooi voorbeeld van donatie: de exchange Kraken gaat elke Oekraïense gebruiker van het platform $1.000 aan Bitcoin schenken. In totaal zal het om een bedrag van zo’n $10 miljoen gaan.

Crypto in oorlogstijd, wat nu?

De vreselijke oorlog heeft een enorme impact op de cryptomarkt. Vooralsnog houdt de koers stand en worden lastige kwesties zoals regulering versneld. Sancties worden gelukkig niet omzeild met crypto. De cryptogemeenschap leeft enorm mee en doneert royaal. Ik zie dat deze oorlog juist kansen biedt voor de ontwikkeling van crypto. Een lichtpuntje in alle leed en ellende.

Deel dit artikel
Karlo Hering

Karlo Hering is sinds 2017 actief in de blockchain- en cryptowereld. Hij is eigenaar van [email protected] en werkt als technisch schrijver, trainer en adviseur. Hij is voorzitter van de Normcommissie Blockchain bij het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) en werkt aan internationale projecten op het gebied van smart contracts, privacy, digitale identiteit en interoperabiliteit. Daarnaast is hij lid van de Human Capital Agenda werkgroep van de Dutch Blockchain Coalition (DBC). Karlo analyseert nieuwe cryptocurrencies om te investeren en te traden, en schrijft regelmatig over blockchain-toepassingen zoals DeFi, NFT, DAO, GameFi en Web3.0.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie