Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Zal dit doorslaggevend zijn voor het succes van Solana (SOL), Cardano (ADA) en co?

Timo’s take Solana (SOL), Cardano (ADA) en co., is deze factor belangrijk voor hun succes

Vorige week schreef ik over mijn verwachtingen omtrent de verhoudingen tussen smart contract-platformen als Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Solana (SOL). Toen schreef ik dat samenwerken in de vorm van interoperabiliteit een logischere ontwikkeling zou zijn dan een slagveld tussen verschillende projecten. Ondanks dat deze platformen min of meer hetzelfde doel hebben, zijn er toch wel een aantal grote verschillen die men niet zomaar kan negeren. In Timo’s take van deze week kijk ik naar een van deze factoren.

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren

Concurreren maar niet uitroeien

Maar eerst benoem ik een aantal interessante uitspraken van Solana oprichter Anatoly Yakovenko die mooi aansluiten op mijn column van vorige week. Deze week sprak hij in een interview over de concurrentiestrijd tussen de verschillende netwerken. Zelf stelde hij dat zijn Solana absoluut geen “Ethereum killer” is, een label dat veel mensen (waaronder ikzelf) zo nu en dan maar al te graag op kleinere altcoins drukken.

Bij de verschillende crypto-projecten zijn grote groepen ontwikkelaars en andere personen actief die een grotere visie hebben voor de toekomst van crypto en de wereld. Terwijl de netwerken technologisch van elkaar verschillen, zijn ze “extreem veerkrachtig tegen iedereen – of dingen – die ze proberen te doden.” Aldus de oprichter.

“Veel mensen zijn gepassioneerd over beide benaderingen [Ethereum en Solana] en vinden het prima om te concurreren. Het maakt ons allebei alleen maar beter.”

Het zullen uiteindelijk de gebruikers zijn die bepalen welke netwerken voor hen het beste werken. En zoals gezegd geloof ik niet dat er een winner takes it all situatie zal zijn. Toch zijn er aspecten waar we niet omheen kunnen wanneer we de netwerken met elkaar vergelijken. Een daarvan werd deze week mooi blootgelegd door Messari onderzoeker Ryan Watkins.

Geloofwaardigheid en neutraliteit

Blockchain draait grotendeels om decentralisatie en neutraliteit. Dat dit ontzettend belangrijke factoren zijn blijkt alleen al uit het feit dat de bedenker(s) van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, onbekend is/zijn. Bitcoins oorsprong heeft hierdoor geen aanspreekpunt en dus is Bitcoin in principe van niemand en iedereen tegelijk.

Bij smart contract-platformen zitten er toch wel wat opvallende verschillen als het op decentralisatie en neutraliteit aankomt. Deze platformen hielden token sales om de lancering van het netwerk te realizeren middels bijvoorbeeld initial coin offerings (ICO). Maar de verdeling van deze tokens verschilt van project tot project. Watkins toonde deze week deze tweet:

Blauw markeert het percentage tokens dat tijdens publieke verkooprondes werd verkocht, rondes waaraan iedereen mee kon doen. Rood is het percentage tokens dat voor insiders (personen binnen een project) bestemd is. We zien een aantal netwerken met een mooi groot blauw vlak, wat betekent dat het overgrote deel van de tokens in deze netwerken tijdens publieke rondes zijn verkocht. Een goed teken met het oog op decentralisatie en neutraliteit.

Netwerken als Solana, Binance Chain, Flow en Terra hebben daarentegen grote rode vlakken. Insiders hebben hier een groot deel van de tokens in handen. Deze verdelingen zeggen natuurlijk niet alles. Wel is het iets om goed in gedachten te houden nu we een periode in lijken te gaan waarin deze netwerken sterker met elkaar zullen gaan concurreren.

Insiders zijn degenen die werken aan het project of op een andere manier bijdragen. Zij hebben er dus belang bij dat het netwerk zich goed ontwikkelt. En degenen met de meeste waarde in handen, hebben een zekere mate van macht. Bovendien kan men vaak met de tokens stemmen over ontwikkelingen binnen netwerken. Is dit een factor die een grote impact kan gaan hebben op de toekomst van de verschillende smart contract-platformen? De echte crypto en blockchain die hards zullen zeggen van wel.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Advertentie

Trending Columns nieuws

TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie