Foto: Nikolas Gregor/Shutterstock
Even tussendoor, als eindredacteur van Crypto Insiders probeer ik bovenop het crypto nieuws te zitten. Dit deel ik vaak zo snel mogelijk op mijn Twitter. Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg mij dan hier!
Deze week stond de discussie omtrent Bitcoins hoge transactiekosten centraal. De een vindt het een slechte ontwikkeling. Het zou Bitcoin namelijk belemmeren om zijn oorspronkelijke doel te dienen. Ik denk echter dat het met het oog op de toekomst juist een positieve ontwikkeling is voor het netwerk.
Negatieve kanten hoge Bitcoin transactiekosten
Mede door de komst van Ordinals en op Bitcoin gebaseerde meme-coins, staat het netwerk onder druk. De transactieblokken zitten vol en dus kost een plekje in zo’n blok nu relatief veel geld.
De sterk stijgende transactiekosten zijn overigens geen unicum. In april 2021, toen bitcoin de eerste van de twee pieken gedurende die bullmarkt bereikte, stegen de transactiekosten tevens hard. Dit kwam destijds door het feit dat er enorm veel transacties plaatsvonden. Waarschijnlijk met als doel winst te verzilveren.
Maar nu stijgen de kosten niet per se door een toename van transacties. De transactieblokken zitten nu vol door onder andere plaatjes van apen en andere digitale “kunstwerken.” De ‘normale’ simpele transacties, zoals het kopen van een kopje koffie, lijden hieronder.
Tegenstanders van het Ordinals fenomeen stellen dan ook dat de komst van Bitcoin NFT’s en meme-coins de adoptie van de crypto kan remmen. Wie wil er immers zulke hoge transactiekosten betalen wanneer je een kop koffie koopt?
Bitcoin is een levend organisme
Aan de andere kant zijn er ook een hoop voorstanders, waaronder ikzelf. Doordat de transactiekosten stijgen wordt het voor bitcoin miners rendabeler om te minen. Zij strijken namelijk de transactiekosten op als extra inkomsten. Deze week waren de inkomsten hieruit zelfs hoger dan de bloksubsidie, de BTC beloning die zij ontvangen als ze een blok succesvol minen. Dit is in het verleden maar enkele keren eerder gebeurd.
Op basis hiervan kan je twee dingen stellen; de volle transactieblokken en dus hoge transactiekosten zijn positief voor de beveiliging van het netwerk. Ook laat het zien dat Bitcoin in de toekomst, zodra er geen bitcoins meer gemined kunnen worden, kan blijven bestaan. Miners kunnen namelijk blijkbaar ook genoeg verdienen aan enkel de transactiekosten.
Daarnaast drijft het transacties die niet per se via de basislaag van Bitcoin gedaan hoeven worden naar zogenoemde layer 2-oplossingen. Kijk bijvoorbeeld naar Binance dat nu van plan is om gebruik te gaan maken van het Lightning Network. Daarmee komt er weer meer ruimte vrij voor andere transacties op de basislaag.
Op de vraag of Ordinals überhaupt op Bitcoin horen, kan geen antwoord op worden gegeven. Het is niet aan jou of mij om te bepalen of een transactie via Bitcoin acceptabel is of niet. Bitcoin is en blijft echter een levend organisme en zal zich ook hier weer uit kunnen ontwikkelen met naar mijn verwachting een net positief resultaat.