Deze week zagen we weer een aantal voorbeelden van hoe de cryptomarkt soms irrationele bewegingen maakt. Bitcoin (BTC) investeerders struikelden over elkaar heen op weg naar de uitgang met het idee dat dit toch wel het einde zal zijn van de bullmarkt. Hoewel niemand dit laatste natuurlijk weet, zijn er tig voorbeelden van dergelijke correcties waar achteraf bleek dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand was.
Cardano (ADA) onderuit, een logische daling?
Beginnend met de correctie die cardano (ADA) deze week inzette. Het nieuws dat de altcoin voor Amerikanen van het handelsplatform eToro wordt verwijderd, zorgde voor een nieuwe versnelling naar beneden. Uiteraard zat cardano natuurlijk al in een neerwaartse trend, maar het nieuws omtrent eToro duwde cardano met ruim 12% verder naar beneden.
Was dit een logische versnelling naar beneden? Kijkend naar de feiten zou je eigenlijk denken van niet. eToro noemt zorgen omtrent regelgeving als een van de redenen om de altcoin van zijn platform te verwijderen. Echter heeft ADA vooralsnog nooit met dergelijke problemen te maken gehad, zoals wel het geval bij ripple (XRP). De reden die eToro noemt is dus onverwachts en wellicht ongegrond.
Ten tweede zou je kunnen stellen dat de daling niet logisch is omdat eToro een relatief kleine speler is. Zo lichtte de oprichter van Crypto Capital Venture uit dat eToro slechts $67 miljoen aan handelsvolume ziet. Dit terwijl Bitstamp $513 miljoen aan dagelijks handelsvolume heeft en cardano onlangs juist toevoegde aan zijn exchange!
Bitcoin (BTC) krijgt klap van coronavirus
Ook bitcoin kreeg deze week een klap. Een nieuwe mutatie van het coronavirus zorgde voor brede paniek, ook op de aandelenmarkten. Deze paniek drukte bitcoin door een aantal belangrijke support niveaus met een verdere versnelling tot gevolg.
Toen het virus voor het eerst uitbrak in 2020 zorgde dit op alle markten voor een enorme crash. Maar uiteindelijk pakte het juist voor bitcoin goed uit doordat centrale banken massaal geld bij begonnen te printen om de economie op de been te houden. De inflatie begon te stijgen en dus zoeken investeerders onder andere in bitcoin een beschermende investering. Zal dat ook nu weer het geval zijn?
Al met al komt het erop neer dat emotie een enorm grote rol speelt in het gedrag van investeerders en daarmee de bewegingen van de koersen. Zodra de paniek toeslaat zullen de beginneling en zelfs veel ervaren handelaren moeite hebben om de ‘sell’ knop niet in te drukken. Kun je je hiertegen wapenen? Zeker! Met een goed plan kom je een heel eind.
Meer leren over het handelen met crypto, de onderliggende technologie en laatste ontwikkelingen? Word Insider en krijg toegang tot onze gesloten Discord community waar analisten, crypto coaches en jij met elkaar in discussie kunnen gaan. Klik hier om 30 dagen gratis een kijkje te komen nemen.