Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Cardano (ADA) smart contracts, een festijn van FUD, hoge verwachtingen en grote beloften

Timo’s take Cardano (ADA) smart contracts, een festijn van FUD, hoge verwachtingen en grote beloften

Morgen is het zover; Cardano (ADA) lanceert Alonzo en daarmee smart contracts. Het zal vanaf dan mogelijk zijn om gedecentraliseerde applicaties op het netwerk te ontwikkelen en uit te voeren. Maar gaat Cardano meteen het gevecht aan met Ethereum (ETH)? In Timo’s take van deze week kijk ik naar deze aankomende update in de context van recent Cardano nieuws.

TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom

Cardano FUD

De crypto-sector is geweldig; nieuwe technologieën die de mensheid ook echt een stapje verder kunnen brengen en het huidige systeem kunnen revolutioneren. Maar deze sector wordt op veel vlakken ook getekend door het meest primitieve gedrag van mensen, namelijk tribalisme. En dat is niet zo gek. Stel jij hebt een flinke bag met ethereum. Dan zal je hoe dan ook willen dat Ethereum als netwerk goed presteert en zijn concurrenten voorblijft.

Tegelijkertijd hebben veel van deze concurrenten grootse beloftes; ‘Wij doen wat Ethereum doet, maar beter, goedkoper en sneller!’ En zodra deze beloftes niet meteen worden waargemaakt zullen ethereum-investeerders dit natuurlijk direct aangrijpen. Dit geldt overigens voor vrijwel elk smart contract-platform. Bij elk project zit er wel een groepje fanatiekelingen die negatief nieuws maar al te graag met de rest van de wereld deelt en uitvergroot.

Dit soort nieuws noemt men ook wel een fear, uncertainty, and doubt (FUD). Dit hoeven overigens niet meteen leugens te zijn. Soms is de kritiek terecht, maar soms is het enige doel ervan om een project af te schilderen als mislukking. Deze week zagen we van beide soorten wat voorbeelden voorbijkomen.

Smart contracts komen eraan, maar niet op volle toeren

Zo was er afgelopen zondag het nieuws dat een gedecentraliseerde exchange (DEX) op het Cardano testnet tegen problemen aanliep. Cardano werkt op een ander transactiemodel dan bijvoorbeeld Ethereum. Daardoor kon deze DEX niet meer dan enkele transacties per block verwerken. Een struikelblok, zeker voor een DEX die grote hoeveelheden transacties aan moet kunnen.

In de loop van de week werd duidelijk dat deze problemen uiteindelijk opgelost kunnen worden, of dat al zijn. Door het andere soort transactiemodel dan Ethereum dienen ontwikkelaars smart contract-ontwikkeling anders te benaderen. Niet gek dus dat hier en daar ontwikkelaars tegen problemen aanlopen. Met Cardano zelf is niets mis verzekerde de Cardano-oprichter deze week: “Er valt niets te fixen.”

Toch was het reden voor paniek. Want de grote belofte dat smart contract eraan komen lijkt niet aan de verwachtingen van veel investeerders te voldoen. Uiteindelijk komt het erop neer dat, ja er komen smart contracts op Cardano, maar deze zullen er niet direct voor zorgen dat Ethereum grote concurrentie gaat ondervinden. Ontwikkelaars zullen er eerst aan moeten wennen en Cardano zelf is na Alonzo ook niet af.

Voor Cardano is het een enorm belangrijke stap. Maar voor de gemiddelde crypto-investeerder voelt het wellicht niet zo spectaculair. Toch is het weer een stap vooruit en de concurrentiestrijd tussen de verschillende projecten blijft door dit soort ontwikkelingen geweldig. Gaan we een alleenheerser zien in de toekomst, of zullen de projecten ‘vreedzaam’ naast elkaar bestaan en elkaar helpen? Ik hoop het laatste.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Advertentie

Trending Columns nieuws

TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie