Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Bitcoin (BTC) ‘difficulty’ ziet grootste aanpassing ooit, eindelijk weer rust voor de koers?

Timo’s take Bitcoin (BTC) difficulty ziet grootste aanpassing ooit, eindelijk weer rust voor de koers

Bitcoin (BTC) mining was de afgelopen maand een hot topic. China gooide miners de tent uit wat ervoor zorgde dat de rekenkracht van het netwerk instortte. De daaruit voortvloeiende paniek op de markt zorgde vervolgens voor een inzakkende bitcoin prijs. Vanochtend zagen we echter iets gebeuren dat een einde aan al deze heisa kan gaan maken; de difficulty adjustment.

Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie

De difficulty adjustment, dat klinkt moeilijk

Technische gezien is het inderdaad een complex mechanisme, net als de rest van het Bitcoin-protocol overigens. Maar in essentie is het eigenlijk best simpel en geniaal. De lezers die al weten hoe het werkt raad ik aan naar het volgende kopje te skippen. Voor lezers die niet zo bekend zijn met deze materie, hier een korte uitleg!

De Bitcoin blockchain bestaat uit datablokken met daarin transacties. Miners versleutelen deze gegevens en concurreren met elkaar om zo’n datablok aan de blockchain toe te voegen. Zij ontvangen hier bitcoins voor als beloning. Dit moet elke 10 minuten gebeuren om ervoor te zorgen om de kans op een hacker die deze gegevens aan wil passen, zo klein mogelijk te houden. En natuurlijk om de transactietijden acceptabel te houden.

Zodra er minder miners meedoen aan het gevecht om een blok toe te voegen aan de blockchain, zal deze 10 minuten langer worden. Kortom, het netwerk wordt onveiliger en trager. Gelukkig heeft de mysterieuze bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, hier wat op bedacht; de difficulty.

De difficulty is een parameter die automatisch wordt bepaald op basis van hoe lang het duurt om een block toe te voegen aan de blockchain. Is de gemiddelde bloktijd over 2.016 blocks langer dan 10 minuten, dan zal het netwerk de difficulty verlagen waardoor het makkelijker wordt om te minen. Dit zorgt ervoor dat de bloktijd weer richting de 10 minuten gaat. Ook zorgt het ervoor dat andere miners gestimuleerd worden om meer te gaan minen. Het is dus eigenlijk een soort evenwichtsorgaan van het Bitcoin-netwerk.

Advertentie

Mogelijke gevolgen difficulty adjustment

En dat evenwichtsorgaan mocht even flink aan de bak. Zoals je in mijn vorige column kon lezen is China druk bezig om miners in het land de tent uit te gooien. Dit zorgde voor een ongekende afname van het aantal miners en dus de rekenkracht van het netwerk. Het was de grootste afname van de rekenkracht ooit in absolute cijfers.

Uiteindelijk heeft dit geleid tot ook de grootste difficulty adjustment ooit; maar liefst 28%! Het is nu dus een stuk makkelijker om bitcoin te minen. Mijn verwachting is dat we de komende periode hierdoor weer een toename in de rekenkracht gaan zien, uiteraard van miners buiten China. En met de zorgen omtrent het verbruik van Bitcoin en klimaatverandering, zullen deze miners in bijvoorbeeld Europa en Noord-Amerika vaker gebruik gaan maken van groene stroom.

Alhoewel de situatie op dit moment chaotisch is, zijn het wat mij betreft alleen maar positieve ontwikkelingen. Minder mining in China (dus meer decentralisatie), meer miners die waarschijnlijk gebruik zullen gaan maken van groene stroom en over het algemeen meer rust op de markt. We kunnen de hele China situatie nu dus achter ons laten en weer vooruitkijken!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
Column
Tim Kamp
Columns 17/11/2024
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Column
Thom Derks
Columns 17/11/2024
Advertentie