Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Timo Bult Timo Bult Timo Bult
4 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Ethereum (ETH) miners in opstand, wat betekent dit voor het netwerk?

Timo’s take Ethereum (ETH) miners in opstand, wat betekent dit voor het netwerk

Ethereum (ETH) is de afgelopen week weer meerdere keren in het nieuws gekomen. Het ging om zowel positieve als negatieve berichten. Zo zal er een verbetering worden ingevoerd die de transactiekosten op het netwerk weer wat naar beneden moet brengen, wat natuurlijk positief is. Aan de andere kant horen we nu dat ethereum miners hier niet zo blij mee zijn. Wat is hier aan de hand, en wat kunnen we van dit gedonder verwachten?

Ethereum (ETH) zit midden in een echtscheiding met miners

Ethereum is het grootste smart contract-platform op de markt. Ontwikkelaars kunnen bovenop Ethereum allerlei handige gedecentraliseerde applicaties bouwen. Een deel van deze applicaties lijkt nu voor problemen te zorgen. Deze Decentralized Finance (DeFi) applicaties kwamen de afgelopen maanden als paddestoelen uit de grond en de populariteit hiervan steeg exponentieel. Het gevolg; een enorm druk Ethereum-netwerk met zeer veel te verwerken transacties.

Ethereum is een blockchain “van de oude garde.” Het draait op een proof-of-work (PoW) protocol, wat inhoudt dat miners transacties verwerken en hiervoor veel energie moeten verbruiken. Hoewel dit in de begindagen van crypto prima werkte, lijkt de toegenomen populariteit nu voor problemen te zorgen. PoW-protocollen zijn namelijk vaak niet goed in opschalen. Bovendien zorgt het transactiekostensysteem dat Ethereum nu hanteert voor enorm hoge kosten. Dat moet anders, vinden de kernontwikkelaars van het project.

De ontwikkelaars werken al langere tijd aan ETH 2.0. Dit is een nieuw netwerk dat niet langer op het PoW-protocol draait maar op een proof-of-stake (PoS)-protocol. Miners zijn dan niet langer meer nodig om transacties te verwerken. De implementatie hiervan kan echter nog aardig lang duren en in de tussentijd moet er dus een tijdelijke oplossing komen om het netwerk niet in te laten storten.

Een van deze tijdelijke oplossingen is EIP-1559, een soort wetsvoorstel om de transactiekosten weer betaalbaarder te maken. Wat dit voorstel precies inhoudt lees je hier. Sommige analisten verwachten dat dit voorstel het inkomen van miners maar liefst 50% omlaag kan brengen. Het is dus niet zo gek dat zij nu niet blij zijn. Hoe kunnen zij hun woede uiten?

Van symbolisch initiatief tot afsplitsing

Het eerste gedonder uit de hoek van de miners was in februari al te horen. Chinese miners zouden hun onvrede hebben geuit waarop Ethereum-oprichter Vitalik Buterin fel reageerde. Hij zei: “Als sommige Miners vertrekken, komen er nieuwe voor terug. Als de Miners een 51% aanval uitvoeren, zullen we zo snel mogelijk naar POS verhuizen.” Met dit laatste doelt Buterin op de mogelijkheid dat de miners het voorstel afwijzen en op eigen houtje doorgaan. Hiervoor is wel een meerderheid van de rekenkracht op het netwerk nodig, 51% dus.

Op dit moment lijkt het er echter op dat de miners nu eerst een symbolische actie op gang willen brengen. Op 1 april zullen ontevreden miners hun rekenkracht toewijzen aan een pool, wat je eigenlijk kan zien als machtsvertoon. Een hard fork, of splitsing wordt aannemelijker wanneer deze pool op 1 april inderdaad meer dan 50% van de rekenkracht weet te vergaren. Is dat dan het einde van Ethereum?

Nee, dat zou niet het einde van Ethereum zijn. Integendeel zelfs! De kernontwikkelaars hebben laten merken dat als dit zou gebeuren, de overstap naar ETH 2.0 versneld zal worden. In dat geval zou de onheil mogelijk een positief effect hebben op de snelheid waarmee de update wordt ingevoerd. De miners hebben in deze situatie dus niet heel veel meer te winnen, ETH 2.0 komt er hoe dan ook.

De ontwikkelingen die we nu zien op het Ethereum-netwerk horen in zekere mate bij de ontwikkelingen van een gedecentraliseerd netwerk. Net als in een democratie zien we dat nooit iedereen het altijd eens is met voorgestelde verbeteringen. Toch zijn er ook efficiëntere manieren om te doen wat Ethereum doet. Dat is dan ook waarom ik de situatie goed in de gaten houd en ook kijk naar Ethereum concurrenten als Cardano (ADA), Polkadot (DOT) en Binance Smart Chain!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie