Elke crypto investeerder zal vroeg of laat de keuze moeten maken tussen een groot aantal verschillende exchanges. Een van de oudste en bekendste van deze exchanges is BitMEX. De exchange werd in 2014 opgericht en vandaag de dag staat CEO Alexander Hoeptner aan het roer.
Crypto Insiders had onlangs het privilege om Hoeptner aan de tand te voelen over BitMEX en de cryptocurrency industrie. Er werd onder meer gesproken over de persoonlijke ervaring van de BitMEX-CEO met de crypto industrie, maar uiteraard ging het ook uitvoerig over BitMEX en de huidige staat van de markt.
Waar staat BitMEX voor, wat zijn een aantal interessant plannen voor de toekomst, en waarom zou een crypto investeerder voor BitMEX als exchange moeten kiezen. Hebben we de bodem al gezien, en hoe gaat de crypto industrie zich de komende jaren ontwikkelen? Dit en nog veel meer lees je in het unieke en exclusieve interview met de CEO van BitMEX, Alexander Hoeptner.
Kun je ons wat vertellen over jouw achtergrond? Wat deed je bijvoorbeeld voordat je in de crypto industrie terecht kwam?
Ik heb vroeger operations management gestudeerd, Dat is heel erg toegespitst op bezorging en hoe je een grote warenhuis draaiende houdt. Dat heeft helemaal niets te maken met crypto en finance. Ik vond beurzen zelfs heel saai en wilde helemaal niet in de finance industrie werken.
Ik heb toen ook voor een consultancy bedrijf gewerkt, dat werd gekocht door Deutsche Börse en dat is hoe ik toch in de exchange industrie terecht kwam waar ik verschillende management posities heb vervuld. In 2013 had ik genoeg van de exchange industrie en alle politiek die hiermee gemoeid gaat. Ik wilde toen mijn eigen bedrijf beginnen, wat toentertijd in gaming was.
Dit bedrijf had de eerste gereguleerde markt voor het verhandelen van in-game spullen voor videospellen. En ook maakten we gebruik van tokenization. Nog geen crypto, maar het had wel te maken met de uniekheid van digitale assets en de mogelijkheden van blockchain. Vandaag zou je dit NFT’s noemen. Vroeger begreep niemand dat echter nog. Ook grote gaming bedrijven waar ik mee praatte snapte het nog niet.
Dat greep mijn aandacht, en ik zag ook de mogelijkheden van wat blockchain en tokenization kunnen bewerkstelligen. Dat het echte waarde had. Uiteindelijk faalde dit bedrijf wel, omdat het simpelweg nog te vroeg was.
Toen ging ik werken bij Börse Stuttgart. Ik zorgde er daar voor dat een klassieke, ouderwetse beurs, crypto volledig ging omarmen in Duitsland. We hebben de Duitse overheid geholpen bij het structuren van crypto custody-wetgeving en we waren de allereerste die een crypto trading app lanceerden in Duitsland die op de Duitse wetgeving was toegespitst..
In 2020 werd ik toen benaderd door BitMEX, omdat ze zagen dat ik een klassieke exchange had omgevormd naar crypto, en ze vroegen of ik eigenlijk het tegenovergestelde kon doen. Namelijk: Van crypto naar de klassieke gereguleerde wereld.
Arthur, Ben en Samuel (de oprichters van BitMEX) zijn natuurlijk iconen in de crypto industrie, dus een kans om met hen samen te werken moet je vanzelfsprekend aangrijpen. Dat deed ik toen en ik begon in 2021. Het was nogal een rit, we moesten heel erg veel doen. We zijn ook nog altijd niet klaar, maar ik geloof heilig in de potentie van crypto wereldwijd. Dat is ook waarom ik nooit meer de crypto industrie zal verlaten.
Arthur, Ben en Samuel (de oprichters van BitMEX) zijn natuurlijk iconen in de crypto industrie, dus een kans om met hen samen te werken moet je vanzelfsprekend aangrijpen. Dat deed ik toen en ik begon in 2021. Het was nogal een rit, we moesten heel erg veel doen. We zijn ook nog altijd niet klaar, maar ik geloof heilig in de potentie van crypto wereldwijd. Dat is ook waarom ik nooit meer de crypto industrie zal verlaten.
Voor degenen die BitMEX wellicht nog niet kennen. Kun je BitMEX kort introduceren?
BitMEX was een van de allereerste crypto exchanges. Vroeger was het ook echt een derivaten exchange. Het is een van de uitvinders van, naar mijn mening, een van de grootste financiële uitvindingen van het laatste decennium: De perpetual swap.
Dit is een future waar je kunt “wedden” op de ontwikkeling van de onderliggende activa, bijvoorbeeld bitcoin. Maar zonder dat je hoeft te leven met de last van een normale future. Het verhandelt vergelijkbaar met een spot product, maar het geeft je de mogelijkheid tot leverage. BitMEX was de uitvinder van dat product en dit product is wereldwijd nog steeds het meest verhandelde crypto-product op alle exchanges.
Vroeger kon je op BitMEX alleen futures en perpetual swaps verhandelen. Wij hebben echter vorig jaar besloten om uit te breiden naar het aanbieden van spot producten. Daarmee veranderde we BitMEX in een meer traditionele crypto exchange.
Voorheen waren jullie dus alleen een derivaten exchange, maar ondertussen bieden jullie eigenlijk alles aan. Wat was de reden voor deze uitbreiding? Zagen jullie duidelijk dat er vraag was vanuit de klanten?
Ja. Ongeveer vier jaar geleden, toen BitMEX nog op nummer 1 stond, was de marktstructuur totaal anders. Er waren maar een paar exchanges die alle mogelijkheden boden. Dus futures en spot. Je kon je toen nog focussen op slechts 1 product. De spelers in de crypto industrie veranderden langzaam echter in one-stop-shops, waar je eigenlijk alles kon krijgen in de crypto markt. Vanaf dat moment werd het steeds moeilijker om je als exchange alleen nog in een niche te bevinden.
Daarnaast is het extra rompslomp voor klanten. Dit omdat klanten, om te profiteren van al het aanbod, gebruik moeten maken van meerdere exchanges. Dat is vanzelfsprekend niet efficiënt en dat zorgt vervolgens weer voor kosten. Er bestond dus zeker de vraag vanuit de klanten die op een enkele plek toegang wilden krijgen tot alle soorten crypto producten.
Elke crypto investeerder moet op een gegeven moment een exchange kiezen. Veel mensen kiezen voor namen zoals Binance en Coinbase, of zelfs het Nederlandse Bitvavo. Waarom zou iemand echter voor BitMEX moeten kiezen? Wat zijn de sterkste kanten van BitMEX?
BitMEX is een van de weinige exchanges die nog nooit is gehackt, en nog nooit een breach heeft gehad. De exchange is extreem veilig en extreem stabiel. We zijn ook een van de enige exchanges, misschien wel de enigste zelfs, die ook bekend maakt welke cryptocurrencies er in het verzekeringsfonds zitten. We zijn heel transparant over onze reserves. Iedereen kan dit inzien.
Daarnaast hebben we in verhouding tot het handelsvolume het allergrootste verzekeringsfonds in de hele markt. Op die manier, in tegenstelling tot wat je misschien op Google tegenkomt met betrekking tot de geschiedenis, is BitMEX een van de meest technologisch veilige exchange platforms.
Uiteindelijk zul je pas als de echte volatiliteit de markt raakt zien hoe betrouwbaar je partner is. Als je niet in staat bent om een trade uit te voeren, of niet in staat bent om toegang te krijgen tot het platform, dat is het moment dat je betaalt voor inefficiënties. BitMEX blinkt hier echt uit. Niet alleen in het verleden, maar nu nog steeds.
Uiteindelijk zul je pas als de echte volatiliteit de markt raakt zien hoe betrouwbaar je partner is. Als je niet in staat bent om een trade uit te voeren, of niet in staat bent om toegang te krijgen tot het platform, dat is het moment dat je betaalt voor inefficiënties. BitMEX blinkt hier echt uit. Niet alleen in het verleden, maar nu nog steeds.
Er zijn aan de andere kant ook een heleboel exchanges die je, excuses voor mijn taalgebruik, duizenden ‘shitcoins’ aanbieden. Wij doen daar niet aan mee. Wij focussen ons op de meest verhandelde producten. Als je echt de meest exotische dingen wil verhandelen, ga je gang, maar wij focussen ons op andere dingen.
Wij zijn ook extreem institutional heavy. Dat wil zeggen dat 70% van onze klanten institutionele investeerders zijn. De overige 30% particuliere investeerders zijn over het algemeen ook grote investeerders.
We zijn daarom echt een veilige haven voor professionele handelaars en semi-professionele handelaars die toegang nodig hebben onder elke marktomstandigheid. Als je je handelen naar het volgende niveau wil tillen, dan is er waarschijnlijk geen betere plek om te zijn.
Hoe is BitMEX van plan om de regulatie in Europa aan te grijpen. We zien dat Europese regulatoren steeds harder beginnen op te treden. De centrale bank in Nederland gaat bijvoorbeeld achter exchanges aan zonder licentie. Hoe is BitMEX van plan om om te gaan met deze snel veranderende regulatoire situatie?
Ik denk dat er meerdere aspecten zijn aan deze vraag. Allereerst, je moet contact opnemen met regulatoren. De regulatoren kunnen het eigenlijk nooit goed doen. Zij zitten in een moeilijke situatie. Als je te hard optreedt krijg je kritiek, maar als je te weinig doet ook. De enigen die de regulatoren kunnen helpen is de crypto industrie. Wij doen gezamenlijk op dit moment niet genoeg om alles uit te leggen.
Ten tweede, het is eigenlijk niet zo moeilijk om je in te denken wat de regulatoren willen en wat ze nodig hebben. Zij geven om stabiliteit en integriteit op de markt en willen dat investeerders beschermd worden. Dit weten we vanuit de klassieke finance industrie. Dit is geen verborgen geheim.
Uiteindelijk, als je je diensten wilt aanbieden, dan zul je een licentie moeten krijgen. Regulatoren geven er niets om of jij blockchain gebruikt of niet, als jij bepaalde diensten levert dan moet je gewoon een licentie verkrijgen.
Wat betreft onze reis door de regelgeving bij BitMEX, zijn we druk bezig om bepaalde zaken af te ronden en zodra dit klaar is zullen we licenties aanvragen in de relevante rechtsgebieden. Europa is daar zeker één van. Ik heb het eerder gedaan. Ik zou niet zeggen dat het gemakkelijk is, maar het is gewoon hard werken.
BXM Link AG -die BitMEX Link, onze brokerage-dienst, heeft net goedkeuring gekregen voor het lidmaatschap van de Zwitserse Vereniging voor Financiële Dienstverlening (VQF), een zelfregulerende organisatie (SRO) die officieel is erkend door FINMA. Dit is belangrijk omdat het valideert dat we werken in overeenstemming met de Zwitserse antiwitwas-vereisten en een belangrijke stap is in ons streven naar regulering in belangrijke rechtsgebieden over de hele wereld.
De crypto gemeenschap is de afgelopen tijd in de ban van de ‘bodem’. Sommigen stellen dat we de bodem al hebben gezien, anderen geloven dat we eerst nog een stuk verder zullen zakken. Wat denk jij, is het waarschijnlijk dat de markt eerst nog een stapje terug zal doen?
Dat betwijfel ik. Voor mij is dit hoe dan ook geen ‘bearmarkt’ of ‘crypto winter’. Dit is een correctie. Daarvoor zag je een periode van alleen maar plezier, geen risico, dubbele cijfers winst op alles. Het was belachelijk.
Er bestaat geen wereld waar je rendementen van dubbele cijfers krijgt zonder enig risico. De crypto markt is niet zonder risico.
Er bestaat geen wereld waar je rendementen van dubbele cijfers krijgt zonder enig risico. De crypto markt is niet zonder risico.
Neem bijvoorbeeld Terra LUNA. Lees de papieren. Alle risico’s stonden gewoon opgeschreven en voor iedereen in te zien.
Om de zoveel tijd komt er daarom een correctie. Je kunt niet eindeloos blijven stijgen en er zijn altijd risico’s. Af en toe een correctie is daarom voor mij een volkomen normaal fenomeen. Bestaat er de mogelijkheid dat de prijzen van individuele cryptocurrencies verder zullen dalen. Ja. Denk ik dat we de bodem hebben gezien? Misschien niet, maar ik denk niet dat we nog eens 50% zullen crashen. Zeker niet.
Zelfs als de prijs nog verder daalt. Ik ken geen enkele bank die niet over crypto praat. Ze praten allemaal over crypto. Ze werken allemaal aan manieren om crypto diensten aan hun klanten aan te bieden. Ik ken geen enkel hedgefonds dat niet eraan denkt. Ze praten er misschien niet allemaal openlijk over, maar iedereen beweegt langzaam de markt in.
Institutioneel geld wordt niet tegenhouden door de huidige situatie in de markt. Wij zien net inflow vanuit particuliere investeerders en een handvol gigantische institutionele spelers die aan het instappen zijn bij ons. Zelfs als bitcoin nog $5.000 zakt, de drijvende kracht achter crypto is niet vertraagd.
Denk ik dat het aan het einde van het jaar terug zal zijn gegaan naar $60.000, $80.000 of zelfs $100.000. Ik denk het niet, omdat het psychologische sentiment een blokkade is. Maar aan de hand van de fundamentele data denk ik niet dat we nog een behoorlijke dip gaan zien.
Denk ik dat het aan het einde van het jaar terug zal zijn gegaan naar $60.000, $80.000 of zelfs $100.000. Ik denk het niet, omdat het psychologische sentiment een blokkade is. Maar aan de hand van de fundamentele data denk ik niet dat we nog een behoorlijke dip gaan zien.
Veel investeerders wachten op dit moment met smart op het moment dat echte massa-adoptie van start gaat. Wat zijn volgens jou nog obstakels die overwonnen moeten worden voordat deze massa-adoptie echt kan beginnen?
We kunnen de volumes die we nu al hebben vieren, maar als je het vergelijkt met de klassieke finance industrie is het minuscuul. Echte massa-adoptie is er nog niet. Zodra de grijsharige mannen bij de banken met pensioen gaan, dan zal dit pas echt veranderen.
De discussies die je nu hebt met het middle management zijn allemaal lovend over crypto. Als je met de top praat, dan kijken zij nog naar het moment dat ze met pensioen gaan, zien dat dit nog twee tot drie jaar duurt en denken: “Laten we nog maar even wachten.” Dit is de allerbelangrijkste blokkade op dit moment nog.
Hoeveel van de grootste beurzen hebben crypto volledig omarmd? Nul. Als ze deze boot missen dan kunnen ze uit de markt geconcurreerd worden. Ze zitten in de perfecte positie om een leidende rol aan te nemen. Waarom doen ze dat niet?
Kijk naar de leeftijd van de CEO’s, en daar heb je je antwoord. Voor mij is het simpelweg een kwestie van tijd.
Kijk naar de leeftijd van de CEO’s, en daar heb je je antwoord. Voor mij is het simpelweg een kwestie van tijd.