Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De week is weer voorbij en Bitcoin zit nog steeds in dezelfde range als vorige week. De box tussen $5.750 en $6.800 is nagenoeg ongeschonden, maar de charts zijn van gematigd bullish naar bearish veranderd. De momentum indicatoren zoals de stoch-rsi, Commodity-Channel-Index en MACD laten zien dat er potentieel nog meer daling in het vat zit, maar tegelijkertijd zien we opnieuw het bearish volume opdrogen rondom de $6.000 en blijft Bitcoin in haar box traden waar zij nu al een hele maand(!) in verblijft. Vorige week gaf ik al aan dat het in mijn optiek verstandig is om nu niet te traden, omdat de richting van Bitcoin onduidelijk is en de risk-reward verhouding te laag. Aangezien de situatie nagenoeg hetzelfde is gebleven blijft mijn mening onveranderd.
In afbeelding 1 is te zien hoe de chart van overwegend bullish naar bearish is veranderd waarbij vooral te zien is hoe de bullish-cross van de 10-dagen EMA ten opzichte van de 20-dagen EMA weer aan het omdraaien is. Even vond de prijs van Bitcoin nog support op de 20-dagen EMA (blauwe lijn) maar 3 dagen geleden brak de koers alsnog door dit support en vormt de 20-dagen EMA op dit moment een resistance. Echter, de lange schaduw van de omcirkelde candle laat zien dat de bears hun grip verliezen op de markt zodra de koers in de buurt van de $6.000 komt maar vooralsnog weten de bulls het stokje vervolgens (weer) niet over te nemen.
Afbeelding 1: Bitcoin verblijft al sinds 13 Juni in de zone van $5.750 – $6.850
Ondanks het negatieve sentiment op de charts – welke een weerspiegeling zijn van het momentum – ben ik bullish op de fundamenten. Terwijl Bitcoin zich nog even schuil houdt in haar trading-box wil ik deze week eens kijken naar de fundamenten, want terwijl de prijs van Bitcoin in een neerwaartse trend zit zijn de fundamenten naar mijn mening just verbeterd. Het zijn namelijk deze fundamenten die uiteindelijk de basis zullen vormen voor een nieuwe rally en naar verwachting ook nieuwe All-Time-High (ATH).
Bitcoin ETF’s komen waarschijnlijk eerder dan gedacht. Recent kwam het nieuws naar buiten dat de CBOE een aanvraag heeft ingediend bij de SEC voor het oprichten van een ETF. Een ETF zal naar mijn verwachting een zeer positief effect hebben op de prijs van Bitcoin en de crypto markt in het algemeen en zal naar verwachting zelfs een van de meest belangrijke drivers worden van de komende rally. Nu zijn er in het verleden vaker pogingen gedaan door financiële partijen voor het verkrijgen van een ETF vergunning maar dit keer lijkt de kans op succes groter te zijn omdat het landschap van cryptocurrencies is veranderd:
- Flowtraders – Europa’s grootste ETF trader – maakte afgelopen week bekend dat zij de markt van cryptovaluta gaan betreden. Hoewel Flowtraders nog geen ETF heeft opgericht zal dit naar verwachting wel gaan gebeuren de komende maanden. Degene die als eerste een ETF heeft maakt kans op grote winsten als gevolg van het first-mover advantage. De US wil deze kans mogelijk niet missen.
- Tevens maakte de SEC recentelijk bekend dat zij Bitcoin en Ethereum niet als een security beschouwen. Deze uitspraak zorgt ervoor dat er op dit moment minder onduidelijkheid is omtrent het juridisch kader voor het verschaffen van een ETF vergunning.
- De media-aandacht en interesse vanuit het grotere publiek zijn sterk toegenomen en er is een grote behoefte vanuit de markt voor dit soort instrumenten.
Naast de ontwikkelingen op het gebied van ETF’s zien we ook dat steeds meer institutionele beleggers hun entree maken in het crypto landschap of dit op zijn minsts overwegen. Andreessen Horowitz kondigde recentelijk de start van zijn fonds aan met een initiële omvang van $300 miljoen en de door Goldman-Sachs gefinancierde startup Circle Trade gaf aan dat de interesse van institutionele beleggers de afgelopen maanden met 30% is gestegen.
Een ander fundament die in mijn optiek van grote waarde zal blijken is dat overheden inzien dat cryptocurrencies op de langere termijn zullen blijven. Regulering is in dit geval iets positiefs omdat dit de basis zal vormen voor massa-adoptie.
De daling die we hebben meegemaakt vanaf de $10.000 wordt naar mijn mening voornamelijk geregeerd door angst en een laag vertrouwen. Het ‘slechte’ nieuws is beperkt en weinig vernieuwend en mede hierdoor zien we het verkoopvolume iedere keer snel opdrogen rond de $6.000. Er zijn op dat moment letterlijk geen verkopers meer te vinden in de markt. Betekent dit dat we nu dan een bodem hebben bereikt? Nee, helaas niet want er zijn natuurlijk altijd factoren die een nieuwe daling kunnen versterken. Een paniekverkoop zodra we de $5.750 breken is hierbij de meest voor de hand liggende, maar dat doet geen afbreuk aan het positieve karakter van de – in mijn optiek – steeds sterker worden fundamenten.
Hou er daarnaast rekening mee dat – ondanks de fundamenten van Bitcoin steeds sterker worden – de koers van Bitcoin zich nog steeds in een neerwaartse trend begeeft. Een neerwaartse break uit de huidige trading zone van $5750 – $6800 zal nieuwe dieptepunten verkennen. Aan de andere kant kan een opwaartse break uit deze zone de start vormen van een nieuwe en langere rally. Hoewel de fundamenten in mijn optiek zeer bullish zijn, zullen we geduld moeten hebben totdat de charts laten zien dat het neerwaartse momentum voldoende is opgedroogd. We willen een synergie zien tussen de technische en fundamentele factoren. Op de langere termijn ziet alles er zeer goed uit maar op de kortere termijn heb ik vooralsnog geduld en zijn mijn ogen gericht op hoe Bitcoin de huidige trading zone zal verlaten. Goed weekend!