Foto: nito/Shutterstock
In het laatste crypto nieuws komen geregeld artikelen voorbij met titels als “LUNA koers stijgt opeens met 300% in mogelijke FOMO kettingreactie” of “Bitcoin prijs bij belangrijke support, keert retail FOMO eindelijk terug?”
FOMO, of Fear Of Missing Out, speelt vooral op tijdens een bullmarkt. Het is mogelijk een kwestie van tijd totdat de markt weer van de bulls is. Bereid je door middel van het lezen van deze column alvast voor op deze periode wanneer je gevoelig bent voor FOMO!
Groepsdruk
Mensen zijn van nature groepsdieren en zijn vanuit evolutionair gezichtspunt voor hun overleving afhankelijk van groepsleden. Sommige behoeften zijn moeilijk in je eentje bereikbaar. Probeer maar eens een stevige hut van takken, stro en leem in je eentje te bouwen. Niet zo eenvoudig! Om succesvol te kunnen samenwerken, zal je respect voor elkaar moeten hebben en houden.
Bij onvoldoende respect vanuit de groep riskeert een individu verstoting uit de groep met daardoor een grotere kans op overlijden en een kleinere kans op het doorgeven van DNA. Deze noodzaak van respect is op deze manier diep ingebakken in ons DNA en zal ook in het hier en nu regelmatig getriggerd worden.
Sociale netwerken
In het leven vandaag de dag zijn meer sociale triggers aanwezig dan ooit tevoren. Er komt continu nieuws binnen op onze smartphone, vrienden delen allerlei al dan niet interessante maar positieve informatie via sociale netwerken. We vragen ons af hoe het komt dat ons leven minder succesvol is dan dat van de ander en voelen een toename van de behoefte om positief nieuws te delen met de groep. Men moet immers wel een positieve indruk van ons krijgen.
Dit betekent dat er een spiraal ontstaat waarbij meer en meer nadruk komt te liggen op “succesvol en gelukkig” zijn. Hierdoor ontstaat er inflatie van de begrippen “succes” en “geluk” (deze begrippen worden uitgehold en oppervlakkig). Ook neemt de kracht voor het verdragen van fouten en nare gevoelens af. Grofweg kan gezegd worden dat we als mens steeds gevoeliger worden voor schaamte. We gaan denken dat succes een keuze is en dat als je niet rijk of gelukkig bent, je een loser bent en nog veel belangrijker: je vreest als loser gezien te worden.
Wat is FOMO?
Als mens zijn we vanuit bovenstaande principes allemaal control freaks. We vergelijken ons continu met anderen en proberen te voorkomen dat we teveel afwijken van het gemiddelde. Afwijken roept een gevoel van gevaar op.
Er is teveel informatie om bij te houden en we ervaren vaak een gebrek aan controle. Dit levert een toename van angst op. Deze angst noemen we de Fear Of Missing Out. Om te compenseren voor angst, checken we continu onze WhatsApp, Facebook, favoriete nieuwspagina’s en koersen.
FOMO bij bitcoin-beleggers
Omdat je deze column aan het lezen bent, gaan we ervan uit dat jij jezelf vergelijkt met de gemiddelde crypto-belegger en is de kans groot dat jij veel met anderen praat over crypto. Ook in deze groep worden vooral de successen gedeeld en neemt de druk om zelf ook successen te delen toe. Het kan toch niet zo zijn dat jij als enige minder dan gemiddeld winst boekt of te weinig coins met grote potentie in je portfolio hebt?!
Ook al ben je het je waarschijnlijk niet bewust, het stuurt je gedrag aan. Voordat je het weet, zit je weer met je neus diep begraven in je smartphone in een poging je winst te vergroten, dwangmatig coins te stacken of probeer je kennis uit een expert los te peuteren.
Hoe verminder je nervositeit door FOMO?
Het meest belangrijk is dat jij je gaat realiseren dat jij, net als ieder ander met FOMO, diep van binnen angst ervaart om onvoldoende succesvol te zijn. Als je eenmaal weet dat je je angstig voelt, heb je een keuze: je kunt er voor kiezen toe te geven aan de angst (jezelf blijven vergelijken met anderen, blijven zoeken naar die ene fantastische coin om ook indruk te kunnen maken op je vrienden) maar natuurlijk hopen wij dat je ervoor kiest om te accepteren dat de beste strategie vooral is dat je je realiseert dat de mate van succes van een ander vaak in realiteit een stuk minder groot is dan het lijkt en je het zelf beter doet dan je denkt.
Let eens op wat je al hebt bereikt en durf trots op jezelf te zijn. Durf af te wijken van de massa waarbij je klassieke beurswijsheden zoals “be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” gebruikt. Succesvolle beleggers doen vaak precies het omgekeerde van het gemiddelde. Draai je denkwijze om en denk: “ik ben uniek en juist daarom doe ik het goed!”