Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Thom Derks Thom Derks Thom Derks
5 min. leestijd
Columns

Bitcoin omhoog, banken onderuit: Wat is er gaande?

Foto: Shutterstock Generate

Het is je vast niet ontgaan dat Silicon Valley Bank afgelopen weekeinde is omgevallen. Silicon Valley Bank was de op 17 na grootste bank van de Verenigde Staten en een bank met een focus op venture capital partijen en tech-startups. In totaal beheerde de bank ruim 200 miljard dollar aan tegoeden. Dit weekend besloten de Federal Reserve, FDIC en het Amerikaanse ministerie van financiën samen dat deze bank te belangrijk is om te falen.

Dat betekent in dit geval niet dat ze de bank zelf overeind houden, maar dat ze alle tegoeden van de klanten van Silicon Valley Bank garanderen. Vanaf vandaag kon iedereen ‘gewoon’ bij zijn geld, zodat ze lonen, leveranciers en andere zaken door konden betalen. Hiermee voorkomen de Amerikaanse autoriteiten een domino-effect, maar er gebeurde ook iets bijzonders.

De bitcoin koers en die van andere risico-assets schoten omhoog. Hoe kan het dat investeerders feest vieren op het moment dat een gigantische Amerikaanse bank dreigt om te vallen?

Wat is er aan de hand?

Het jaar 2022 stond nog volop in het teken van de inflatie en de renteverhogingen van de Federal Reserve om die te bevechten. Met een kerninflatie (consumentenprijsindex minus voedsel- en energieprijzen) van nog altijd 5,6 procent, is de Federal Reserve er nog niet in geslaagd om de inflatie richting de doelstelling van 2,0 procent te krijgen.

Wat dat betreft heeft de belangrijkste centrale weg op het eerste gezicht nog wat werk te verzetten. Tot voor het omvallen van Silicon Valley Bank had ook de markt het idee dat de Federal Reserve nog een aantal keer streng uit de hoek zou komen met renteverhogingen. Ook dat idee is volledig van tafel nadat bekend werd dat de Amerikaanse overheid garant staat voor de tegoeden bij Silicon Valley Bank.

rentevergadering_22_maart_federal_reserve
Afbeelding 1: Wat men op dit moment verwacht van de rentevergadering van 22 maart

De bovenstaande afbeelding laat zien wat de markt op dit moment verwacht van de rentevergadering van 22 maart van de Federal Reserve. Waar de kans op een renteverhoging van 0,50 procent vorige week nog even rond de 80 procent was, is deze kans inmiddels afgenomen naar nul.

De markt verwacht nu voor 65,7 procent een renteverhoging van 0,25 procent en voor 34,3 procent een neutraal rentebesluit. Dat zou betekenen dat de rente niet omhoog gaat en dus dat de Federal Reserve zijn eerste pauze inlast tijdens deze verkrappingscyclus.

Kortom, de markt gelooft de Federal Reserve niet meer. Federal Reserve voorzitter Jerome Powell en zijn kompanen riepen lange tijd dat ze er “alles aan willen doen” om de inflatie terug naar 2,0 procent te krijgen. De markt ziet dit echter als het moment waarop de Federal Reserve breekt en dat maakt dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de Amerikaanse centrale bank even zoek is.

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell heeft nu tot 22 maart om een verhaal te verzinnen en de boel op orde te krijgen. De markt denkt echter dat de cyclus van renteverhogingen nu bijna voorbij is, wat we ook meteen terugzien in de koersen van risico-assetss als Bitcoin.

Bitcoin stijgt met 15,20 procent

Op het moment van schrijven tikt Bitcoin binnen op een koers van 24.385 dollar per stuk en daarmee staat het voor de afgelopen 24 uur op een plus van 15,20 procent. In de praktijk betekent de beslissing van de Amerikaanse overheid om redding te bieden bij het drama rondom Silicon Valley Bank dat de geldprinters weer aangaan. Dat is natuurlijk vreemd op een moment dat je eigenlijk de inflatie moet bevechten.

De markt lijkt dit moment dan ook te beoordelen als de capitulatie van de Federal Reserve. Persoonlijk moet ik het overigens nog maar zien. Het is mogelijk dat de Federal Reserve vanaf dit moment daadwerkelijk buigt en dat de rente in maart wellicht al omlaag moet. Maar de kans bestaat ook dat de Amerikaanse overheid enkel garant staat voor de tegoeden bij Silicon Valley Bank en dat het probleem daarmee ‘opgelost’ is.

Het kan zijn dat de Federal Reserve na het oplossen van de problemen bij Silicon Valley Bank nog net zo lang doorgaat met het verhogen van de rente totdat er wederom iets breekt in het financiële systeem. Wat dat betreft moeten we nog niet te vroeg juichen.

Op de lange termijn verwacht ik dat de Amerikaanse overheid steeds vaker en met steeds meer geld moet ingrijpen. We zien nu dat de Federal Reserve de rente niet eens meer richting de 5,0 procent kan verhogen of het financiële systeem begint al te piepen en te kraken.

Capitulatie van de Federal Reserve

De voornaamste reden voor de stijgingen van risico-assets als Bitcoin lijkt dus te zitten in de ‘capitulatie’ van de Federal Reserve. We zien de verwachting dat de rente mogelijk op korte termijn zal dalen ook duidelijk terug in de rentes op Amerikaanse staatsobligaties op de markt. Die staan vandaag ook allemaal behoorlijk in het rood.

US_treasury
Afbeelding 2: Rentes op Amerikaanse staatsobligaties

Als de op 17 na grootste bank al niet meer kan omvallen zonder dat de overheid inspringt, dan is het einde natuurlijk zoek. We weten inmiddels ook dat alle persconferenties en uitspraken van de Federal Reserve vooral marketing is. Vrijwel alles wat ze sinds het opkomen van de inflatie riepen is niet uitgekomen.

Eerst zou de inflatie een tijdelijk fenomeen zijn, daarna zouden ze de inflatie wel even terugbrengen naar 2,0 procent, vervolgens werd er gesproken over een zachte landing voor de economie en alles lijkt niet uit te komen. Het vertrouwen in de Amerikaanse centrale bank sijpelt langzaam weg. De Federal Reserve heeft gebluft en de hele markt ziet nu dat ze slechte kaarten in hun handen hebben.

Wat dat betreft wordt 22 maart een heel interessant moment. Dan moet de Federal Reserve namelijk zijn volgende rentebesluit maken en klimt voorzitter Jerome Powell weer achter zijn spreekgestoelte. Als de Federal Reserve daadwerkelijk besluit om de rente niet te verhogen, dan kan dat weleens de volgende tik voor de Amerikaanse dollar en een positieve ontwikkeling voor Bitcoin betekenen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
‘Amerikaanse Bitcoin-reserve VS zal ingrijpende effecten hebben’
‘Amerikaanse Bitcoin-reserve VS zal ingrijpende effecten hebben’
Advertentie
Advertentie