Foto: Relight Motion/Shutterstock
Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne krijgt de Russische bevolking een keiharde les over het belang van decentralisatie. Daarmee doel ik op decentralisatie in het kader van financiële assets, niet als het gaat om decentralisatie van macht in het algemeen, waar Rusland ook baat bij zouden hebben. Coinbase heeft als reactie op de invasie in Oekraïne 25.000 Russische accounts geblokkeerd en ook OpenSea en Metamask hebben Russen van hun dienstverlening afgesloten.
Voor veel mensen kwam dit nieuws waarschijnlijk als een donderslag bij heldere hemel. Coinbase, OpenSea en Metamask zijn toch handelsplatformen voor decentrale assets? Alles wat hier gebeurt is toch buiten bereik van de lange arme van de overheid? Decentralisatie is een woord dat in de hype rondom cryptocurrency’s, Decentralized Finance (DeFi) en Non-Fungible Tokens (NFTs) overal wordt opgeplakt. Wat het betekent weet vrijwel niemand meer, maar alles wat het label crypto heeft is volgens de meeste mensen ook gedecentraliseerd.
Altcoins hebben niets met decentralisatie te maken
Decentralisatie is iets wat tegenwoordig overal opgeplakt wordt, waardoor het langzaam maar zeker zijn betekenis verliest. Decentralisatie betekent simpel gezegd iets wat geen centrum heeft. Als er iets van een centrum aan te wijzen is voor een project dan kun je ervan uitgaan dat het allesbehalve gedecentraliseerd is. Neem bijvoorbeeld Ethereum (ETH) dat hard fork na hard fork heeft doorgemaakt en hier zelfs een roadmap voor heeft. In theorie is het een decentraal project, maar in de praktijk blijkt daar helemaal niets van.
De enige munt op de markt waar naar mijn idee nog een pure ethos van decentralisatie heerst is nog altijd bitcoin (BTC). Vraag de gemiddelde Ethereum-supporter of hij een full node draait en het antwoord is waarschijnlijk nee. Stel dezelfde vraag aan een bitcoin maximalist en de kans is groot dat je een ja te horen krijgt.
De meeste altcoiners bewaren hun assets bij exchanges of gebruiken Metamask of OpenSea om hun ‘decentrale’ vermogen te ‘beschermen’. Dit is ook precies de reden waarom ik ervan overtuigd ben dat Ethereum en de rest van de altcoins gedoemd zijn te mislukken. Mensen zitten er alleen in voor het geld en hebben geen idee wat decentralisatie echt betekent en waarom het belangrijk is. Vrijwel alle mensen die dat begrijpen hebben het grootste deel van hun vermogen in bitcoin en gokken misschien een beetje met altcoins.
Wat maakt Bitcoin bijzonder?
De enige reden dat bitcoin een kans van slagen heeft in de financiële wereld is omdat het daadwerkelijk decentraal is. Bitcoin is de enige munt op aarde waarvan je weet dat 1 bitcoin altijd 1/21.000.000e van de totale supply vormt. Het mooie is dat je hiervoor niemand hoeft te vertrouwen. Zolang jij een eigen full node draait met de regels waar jij mee akkoord bent, dan kan niemand iets aan bitcoin veranderen.
Dat is anders bij een Ethereum waar het gros van de mensen hun assets bij gecentraliseerde partijen bewaart. Ze hebben geen flauw idee wat er op de blockchain gebeurt en hopen erop dat Vitalik en zijn vrienden alles regelen. In principe zijn Ethereum en de rest van de altcoin-industrie niets meer dan bedrijven die proberen ‘decentrale’ financiële producten te promoten.
De toepassingen waar iedereen op dit moment iedereen lyrisch over is, zijn DeFi en NFTs. Met de meest populaire DeFi-toepassingen kun je nu met crypto als onderpand andere crypto-tokens lenen, je vermogen uitlenen en digitale tokens tegen elkaar uitwisselen. Niets in de DeFi wereld raakt de echte wereld. Voor het verhandelen van aandelen heb je altijd een gecentraliseerde partij nodig die bepaalde stukken aanwijst als zijnde aandelen. NFTs zijn in mijn ogen pure speculatie, vrijwel niemand koopt die ‘kunst’ om het daadwerkelijk te bezitten. Winst is hierbij de enige drijfveer.
Dat is het grote verschil tussen Bitcoin en de rest. Bitcoin bouwt daadwerkelijk een decentraal systeem, terwijl het bij altcoins alleen maar over winst gaat. Het grappige is dat die winst uiteindelijk allemaal bij bitcoin terecht gaat komen, zo is mijn persoonlijke overtuiging.