Het SBAN Studentenpanel buigt zich over de Amerikaanse verkiezingen
Foto: Tada Images/Shutterstock
Over het SBAN Studentenpanel:
Het SBAN Studentenpanel is een samenwerking van Crypto Insiders met SBAN, de studentenorganisatie die zich sinds 2023 inzet om blockchain educatie onder studenten te bevorderen. Studenten reageren op een stelling die betrekking heeft op het nieuws, de opinieredactie van SBAN maakt daaruit een selectie.
De Amerikaanse verkiezingen zijn in volle gang en zorgen wereldwijd voor spanning. Niet alleen politiek gezien, maar ook op financieel vlak heeft de uitslag grote gevolgen, waaronder voor de cryptomarkt.
Terwijl kandidaten de ene dag spreken over strengere reguleringen en de volgende dag juist over innovatie en vrijheid, blijft de vraag: wie zal uiteindelijk de koers bepalen? Trump, met zijn uitgesproken standpunten? Of Kamala Harris, met een focus op toezicht en hervorming? De komende maanden beloven veel onzekerheid voor crypto-investeerders. De vraag rijst: “Hoe groot is de invloed van de Amerikaanse verkiezingen op de wereldwijde cryptomarkt?”
Bull run it is
Hoewel de Amerikaanse presidentsverkiezingen invloed kunnen hebben op de cryptomarkt, is hun impact mogelijk minder significant dan bredere economische factoren zoals het beleid van centrale banken. De meest indicatieve factor die de huidige bull-cyclus in cryptocurrencies aanjaagt, zijn de verwachte renteverlagingen door centrale banken.
Lagere rentetarieven maken traditionele besparingen doorgaans minder aantrekkelijk, waardoor reguliere investeerders op zoek gaan naar hogere rendementen in alternatieve activa zoals crypto. Deze verschuiving kan substantieel kapitaal in de cryptomarkt injecteren, wat de groei stimuleert.
Als Donald Trump de verkiezingen wint en pro-cryptobeleid invoert, kan dit de bull run versnellen en nog explosiever maken dan verwacht. Zijn regering zou deregulering kunnen bevorderen en een omgeving kunnen creëren die innovatie in de cryptosector aanmoedigt. Aan de andere kant, als Kamala Harris president wordt en haar regering een voorzichtige benadering van cryptocurrencies hanteert, kan er op korte termijn een terugval in de markt zijn.
Echter, gezien de sterke onderliggende factoren—zoals renteverlagingen en significante investeringen van grote bedrijven zoals Microsoft en groeiende interesse van wereldeconomieën—is het waarschijnlijk dat de markt zich zal herstellen en de bull run zal doorgaan.
Kortom, hoewel de uitkomsten van de presidentsverkiezingen de marktsentimenten tijdelijk kunnen beïnvloeden, zijn de meest cruciale drijfveren voor de cryptosector het monetaire beleid van centrale banken en substantiële institutionele investeringen. Deze elementen spelen een bepalende rol in de richting van de markt en kunnen de invloed van verkiezingsresultaten overschaduwen.
Collins Ejiofor studeert Artificial Intelligence aan Tilburg University
Hoop en optimisme
De cryptomarkt houdt de adem in nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen. Donald Trumps optreden op Bitcoin 2024 in Texas heeft daarbij de aandacht van crypto-enthousiastelingen getrokken, die hem zien als een potentiële voorvechter van de cryptosector in Amerika. Velen speculeren dat zijn mogelijke verkiezing de katalysator zou kunnen zijn voor nieuwe recordhoogtes in de cryptokoersen.
Echter, terwijl het initiële gedachtegoed van Bitcoin bestond uit het fundamentele recht op privacy, zelfbeschikking en cryptografie, is het hedendaags in een staat beland waarin het steeds prominenter wordt omarmd door institutionele partijen. Zij zijn het idee van Bitcoin als schaars goed of digitaal goud, als wapen tegen de aanhoudende inflatie, onder een nog breder publiek gaan uitgedragen.
Deze verdere volwassenwording van Bitcoin, maar ook de cryptomarkt als geheel, leidt tot een steeds verdere integratie met de traditionele financiële sector, die bol staat van politieke inmenging. De verkiezing kan alleen al om die reden niet los worden gezien van de cryptomarkt.
Daarbij is het nog maar te bezien in hoeverre de beloftes van Trump zullen worden waargemaakt. Maar mocht Trump worden uitverkozen, dan is het zeer aannemelijk dat de cryptomarkt met optimisme en hoop zal reageren.
In hoeverre het effect daarvan op de koers wordt gedreven door de emotie van de cryptobelegger of vanwege de werkelijke daadkracht van de mogelijk toekomstige president, is iets wat de toekomst zal moeten uitwijzen.
Jordy den Toom studeert Financial Economics aan de Radboud Universiteit
Lange crypto-winter of zomer op komst?
De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben een blijvende invloed op de wereldwijde cryptomarkt. Waar de Democraten, met Harris als frontrunner, voorzichtigheid prediken en strikte regelgeving toepassen, staan de Republikeinen er recht tegenover, met een laissez-faire-benadering in de hoop om de VS het middelpunt van crypto-innovatie te maken.
Deze benaderingen hebben aanzienlijke invloeden op de cryptomarkt. Zo zagen we in de periode 2019-2020 de cryptomarkt bloeien door een gebrek aan regulering onder Trump, die crypto zag als een economisch potentieel en daarmee ook weer wereldwijde investeringen stimuleerde.
De Democratische Biden-administratie greep daarentegen stevig in: rechtszaken tegen de grote exchanges als Binance en Coinbase door de SEC hebben Europese en Aziatische toezichthouders ertoe aangezet hun exchanges strenger te reguleren en hebben zo ook de markt wederom beperkt.
Met Harris als mogelijke opvolger blijft de koers waarschijnlijk gericht op strenge regelgeving, wat mogelijk kan leiden tot een lange crypto-winter. Een Republikeinse winst, die waarschijnlijk op minder regulering en meer innovatie zal focussen, zou daarentegen eerder de internationale markt stimuleren. De uitslag van deze verkiezingen zet de toon voor hoe landen wereldwijd crypto benaderen: als financieel risico bij strikte Democratische regulering of als kans op een ruimere markt onder de Republikeinen.
Kortom, de Amerikaanse verkiezingen hebben een invloed op de internationale markt die niet achterwege te laten is. De uitslag van deze verkiezingen zal een wereld van verschil maken in beleidsvorming, investeringen en de komende innovaties. We wachten het geduldig af
Arschan Ziar Ziarian studeert Cognitive Science en Artificial Intelligence aan Tilburg University
Betwiste uitslag?
De Amerikaanse presidentsverkiezingen beloven grote gevolgen te hebben voor de wereldwijde cryptomarkt. Trump profileert zich als “crypto-kandidaat” met ambitieuze plannen zoals het ontslaan van SEC-voorzitter Gary Gensler en het aanleggen van een nationale Bitcoin-reserve.
Een overwinning voor Trump zou direct een golf van vertrouwen kunnen veroorzaken in de cryptomarkt. Minder strikte regulering in de Verenigde Staten zou de weg vrijmaken voor meer investeringen en Bitcoin zou steeds serieuzer genomen kunnen worden in traditionele financiële portefeuilles.
Kamala Harris neemt een gematigder standpunt in. Haar focus ligt op consumentenbescherming en duidelijke regels voor de sector. Dit zou kunnen betekenen dat de snelle groei van crypto wat wordt afgeremd, maar het kan ook de basis leggen voor bredere acceptatie en stabiliteit. Haar aanpak zal waarschijnlijk de cryptomarkt temperen, maar kan ervoor zorgen dat crypto als betrouwbaar financieel instrument wordt gezien.
Als de verkiezingsuitslag wordt betwist, kunnen we flinke schommelingen in de markt verwachten. Bitcoin, gekend om zijn prijsbewegingen, zou in tijden van onzekerheid een toevluchtsoord voor speculanten kunnen worden, wat leidt tot hoge handelsvolumes en scherpe schommelingen.
Deze verkiezingen bepalen niet alleen de Amerikaanse politiek; ze vormen een beslissend moment voor crypto wereldwijd. De koers die de VS kiest, zal de toekomst van crypto in de wereldeconomie vormgeven – of als mainstream beleggingsoptie of als zwaar gereguleerd financieel instrument.
Mithat Ozgun studeert Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Gevolgen voor regulatie
Naarmate de Amerikaanse verkiezingen van 2024 dichterbij komen, volgen crypto-enthousiastelingen nauwlettend de verschillende benaderingen die Trump en Harris voorstellen voor digitale activa.
Trump, ooit een scepticus, is nu een voorstander van cryptocurrency en promoot een “America First”-beleid dat de Verenigde Staten wil positioneren als wereldleider in digitale activa. Hij heeft openlijk zijn steun voor Bitcoin uitgesproken, pleit voor Amerikaanse crypto-hubs zoals Florida en bekritiseert het crypto beleid van de huidige regering.
Trump steunt gedecentraliseerde netwerken, met name Bitcoin-mining, en is tegen centrale bank digitale valuta (CBDC’s). Zijn betrokkenheid bij NFT’s en de acceptatie van cryptocurrency-donaties weerspiegelen zijn bredere steun voor digitale valuta.
Harris, hoewel terughoudender, lijkt open te staan voor een aanpassing van Bidens positie ten aanzien van crypto. Volgens rapporten heeft haar team contact gehad met grote crypto-bedrijven zoals Coinbase en Ripple, wat wijst op een mogelijke verschuiving naar crypto-vriendelijke regelgeving. Volgens enkele adviseurs zou een pro-crypto houding gematigde Republikeinen kunnen aantrekken.
De uitkomst van deze verkiezing kan een grote invloed hebben op de Amerikaanse crypto regulatie. Pro-crypto kiezers voelen zich aangetrokken tot Trumps standvastige houding, terwijl Harris’ voorzichtige benadering de mogelijkheid van democratische tolerantie verhoogt. Investeerders bereiden zich voor op de potentiële veranderingen in regelgeving die digitale activa in de Verenigde Staten kunnen beïnvloeden.
Raizion Sneek studeert International Business aan The Hague University of Applied Sciences