Foto: shevtsovy/Shutterstock
De populaire Nederlandse analist PlanB verwacht een hoop van bitcoin. In 2024 verwacht hij dat we een bitcoin (BTC) koers van 100.000 mogen verwelkomen, terwijl we in 2025 boven de 300.000 uitschieten. Dat zijn koersen die op dit moment ongelooflijk lijken, maar die zijn natuurlijk gebaseerd op zijn beroemde Stock-to-Flow model.
IMO this bitcoin halving will NOT be different:
– All bitcoin price increase will again be around the halving
– Buying 6m before the halving and selling 18m after the halving (green line) will outperform buy&hold
– BTC > $100k in 2024
– BTC top > $300k in 2025 pic.twitter.com/lCZjnuoYMO— PlanB (@100trillionUSD) April 17, 2024
Wanneer bereikt bitcoin zijn top?
Volgens het model van PlanB bereikt bitcoin gemiddeld 18 maanden na de halving zijn koerstop. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we precies anderhalf jaar na deze halving de nieuwe all-time high zien voor bitcoin, maar dat het volgens de Nederlandse analist “ongeveer” het moment is om te verkopen.
Maar waarom is de halving eigenlijk zo bullish? Dat weet Michael Saylor interessant op te schrijven op socialmediaplatform X:
“Wat als een investeerder met een onbeperkte hoeveelheid kapitaal zou aankondigen dat hij de komende vier jaar 450 bitcoin per dag wil kopen om deze voor altijd vast te houden? Wat als de investeerder in kwestie die aankopen in 2028 ophoogt naar 675 bitcoin per dag en in 2032 naar 787,5 bitcoin per dag?”
Dat vat het effect van de halving goed samen. Op de korte termijn maakt die 450 bitcoin per dag geen enorm verschil. Tegen de huidige koersen gaat het om ~29 miljoen dollar per dag.
Op jaarbasis levert dat echter een bedrag van ~10,5 miljard dollar op en dat is natuurlijk wel significant. Ieder jaar koopt deze “investeerder” voor ruim 10 miljard dollar aan bitcoin op uit de markt.
Stijgt bitcoin wel dankzij de halving?
Er zijn ook theorieën dat de halving helemaal niet zo belangrijk is en dat iets anders zorgt voor de vierjaarlijkse cyclussen van bitcoin.
Het gaat dan over de zogenaamde wereldwijde liquiditeit, die ook in cyclussen van 4-5 jaar beweegt. Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien vertonen de bitcoin koers en de wereldwijde liquiditeit en behoorlijke sterke correlatie.
Ergens is dat logisch, want de wereldwijde liquiditeit geeft heel plat gezegd aan hoeveel kapitaal er in het financiële systeem zit. Hoe meer kapitaal, hoe meer er uiteindelijk bij bitcoin terecht kan komen.
Overigens geldt deze relatie niet alleen voor bitcoin, maar ook voor aandelen. Dat zien we bijvoorbeeld aan deze grafiek met de MSCI World aandelenindex versus de wereldwijde liquiditeit.
Natuurlijk speelt de halving een belangrijke rol, maar ik durf te beweren dat de wereldwijde liquiditeit op dit moment zwaarder meetelt voor het koersverloop van bitcoin.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.000 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.