Simon Bosch Simon Bosch Simon Bosch
5 min. leestijd
Columns

Waarom kampt Europa met inflatie en hoelang gaat het duren?

Waarom kampt Europa met inflatie en hoelang gaat het duren?

Foto: Rido/Shutterstock

Als je mensen tien jaar geleden had verteld dat we over een paar jaar gigantische inflatie zouden gaan zien, dan hadden de meeste mensen je helemaal gek verklaard. Nu is het de realiteit, en toch denken mensen dat het allemaal wel meevalt. Ik denk dat mensen de situatie snel verkeerd inschatten. Om een goed in te kunnen schatten wat we kunnen verwachten moeten we eerst een goed beeld hebben van de situatie.

Dit zijn de meest kansloze cryptohypes, gaat AI ze opvolgen?
Dit zijn de meest kansloze cryptohypes, gaat AI ze opvolgen?

Nog steeds inflatie?

Om te beginnen moeten we ons afvragen waar de inflatie precies vandaan komt. Het verhaaltje uit de media is duidelijk: de inflatie komt door de oorlog in Oekraïne en door de sancties tegen Rusland die het gevolg hiervan waren. Ook kan de pandemie nog steeds een factor zijn: goederen in ons dagelijks leven spelen nog steeds een iets andere rol dan voorheen. Twee jaar geleden kwamen veel bevoorradingsketens stil te liggen, en sommige moesten verplaatst worden.

Vaak zijn dat bronnen voor inflatie voor op de lange termijn. Inflatie is vaak ‘plakkerig’, het verdwijnt niet altijd zomaar en het kan jaren doorgaan. De inflatie in de jaren ‘70 duurde namelijk ongeveer tien jaar, zoals we uitgebreid in een Deep Dive van begin dit jaar hebben besproken.

Het is belangrijk om na te gaan wat de daling van de euro precies inhoudt. Soms kun je namelijk beter de dollar kopen dan inflatie-hedges. Dat komt doordat een te hard stijgende dollar ook voor inflatie kan zorgen. Dat zag je begin dit jaar goed in Sri Lanka. Toen het land niet genoeg dollars meer had om zijn schuld af te kunnen betalen. Daar had je meer aan de USD dan aan commodities en cryptocurrencies. Want als een cryptocurrency daalt in een vreemde valuta terwijl de dollar stijgt, dan bestaat er een kans dat de dollar alsnog aantrekkelijker is dan cryptocurrencies. Europa mag dan wel een ontwikkeld land zijn, maar ongeveer hetzelfde zou in Europa kunnen gebeuren.

Advertentie

Gevecht tussen noord en zuid

We hebben het al vaker gehad over de enorme schuldenberg waar Europa net als veel andere landen op zit. Dit is volgens onder andere marktlegende Ray Dalio dé drijvende factor van inflatie.

Een ander aspect waar veel te weinig over gepraat wordt is het enorme verschil tussen West-Europa en de rest van Europa. We zijn één van de rijkste continenten ter wereld, maar de Europese economie valt of staat bij schuld. En daar zit hem de crux. Met name Zuid-Europa is belangrijk in dit verhaal. Het zuiden heeft namelijk fors meer schuld ten opzichte van de rest, maar tegelijkertijd zijn deze economieën beduidend zwakker dan die van West-Europa.

Maar de schuld ligt niet bij zomaar iemand, een flink deel is namelijk van investeerders. Zij waren voorheen bereid om Italiaanse en Griekse overheidsobligaties te kopen tegen een bepaalde rente, maar dat zijn ze nu niet meer. Deze obligaties dalen nu hard in waarde, terwijl de rentes ervan stijgen.

De enorme schulden betaalt de overheid af door nog meer schuld uit te geven, net zoals eigenlijk elke overheid tegenwoordig. Als de rentes te hard stijgen, dan is dit niet meer mogelijk. De overheid heeft dan simpelweg het geld niet meer. Maar landen als Nederland, Duitsland en Finland staan er financieel veel sterker voor. Zij kunnen tegen veel lagere rentes lenen, hoewel ook voor deze landen de rentes hard stijgen. In de Europese schuldencrisis van vorig decennium kregen de zuidelijke staten veel geld van de ECB. Eigenlijk zijn het dan de noordelijke staten die de zuidelijke staten een bailout geven. Dat zal vroeg of laat weer moeten gebeuren, als we een verenigd Europa willen behouden.

Of dit voor inflatie zal zorgen kun je je afvragen. Dat was in de Europese schuldencrisis niet het geval, maar toen waren de omstandigheden anders. Het zou kunnen dat het sentiment nu zó veranderd is dat het gedrag van consumenten en investeerders een langdurige inflatie in de hand werkt. We hebben al hoge inflatie, dus waarom zouden we niet langer in dat regime kunnen blijven steken?

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek

Energieoorlog

Maar de geschillen tussen Noord- en Zuid-Europa is niet de enige aandachtspunten. Er is namelijk een complete oorlog gaande tussen verschillende geopolitieke spelers. Een stabiele, betaalbare en tegenwoordig ook milieuvriendelijke energievoorziening speelt daarin een centrale rol. Want zonder energie is een modern land niet stabiel.

De Verenigde Staten, China en Rusland spelen daarin de belangrijkste rollen. De Verenigde Staten zijn momenteel de grootste olieproducent, Rusland volgt op de voet en China is de (energievretende) fabriek van de wereld. Maar Europa moeten we hierin niet onderschatten. Het overgrote deel van Europa’s energiebehoefte importeert het, en een groot deel zelfs uit Rusland. Dat deel valt nu mogelijk volledig weg.

Volgens Visual Capitalist importeert Nederland maar liefst  68,1% van zijn energiebronnen uit Rusland. Daar moeten nu andere bronnen voor gevonden worden, en het kan jaren duren voordat die contracten getekend zijn en de infrastructuur er ligt. Als er geen pijpleiding gelegd kan worden, dan moeten havens aan worden gepast zodat Europa vloeibare gas uit bijvoorbeeld de VS kan ontvangen.

De inflatie is nog niet voorbij

Eigenlijk gaat het niet alleen om energie, alle grondstoffen spelen namelijk een rol. Daarover lees je de komende tijd meer. In een volgend artikel gaan we het hebben over wat we kunnen verwachten van de inflatie van de komende maanden en jaren.

Zolang Europa zijn problemen rondom schulden en energievoorziening nog niet heeft opgelost ligt het voor de hand dat de inflatie hoog blijft. Riemen vast, dus.

Praat mee over crypto, de economie en meer!

Wil jij meer leren en meepraten over crypto, de bredere economie en vragen stellen aan analisten en crypto coaches? Word lid van Crypto Insiders Premium en voeg je bij onze fanatieke besloten community. Daar leer je over hoe je je het beste kan beschermen in deze economische barre tijden, hoe je met bitcoin (BTC) kan handelen en nog veel meer. De eerste 30 dagen mag je helemaal gratis rond komen kijken. Tot daar!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
Column
Tim Kamp
Columns 17/11/2024
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Column
Thom Derks
Columns 17/11/2024
Advertentie