Bitcoin- en aandelenmarkt vangen harde klap – maar waarom?
Foto: Nattakorn_Maneerat/Shutterstock
Bitcoin (BTC) en andere financiële markten hebben deze week een flinke klap gekregen, en dat volgde na uitspraken van de Amerikaanse centrale bank. Laten we deze rechtse hoek van de Federal Reserve voor de markten eens nader ontleden.
Ten eerste verkeerde de markt voorafgaand aan het rentebesluit van afgelopen woensdag nog in een euforische stemming. Het voelde alsof het slechts een kwestie van tijd was voordat een zogenaamde kerstmis-rally zou beginnen. Het vertrouwen in een verdere stijging was groot.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 3.500 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Snelle koersstijgingen maken bitcoin zwakker
De snelle koersstijgingen van de afgelopen tijd zijn op zichzelf niet voldoende om een marktcrash te veroorzaken. Ook in een situatie van oververhitte markten kunnen de koersen namelijk nog lang blijven stijgen.
Desondanks is de markt op dit soort momenten extra kwetsbaar. Bij het geringste stukje tegenwind kan een deel van de recente stijgingen snel worden ingeleverd.
Beleggers die massaal op een stijging inzetten via zogenaamde longposities, kunnen worden geliquideerd, wat een forse daling in gang kan zetten. Precies dat gebeurde deze week.
Het stukje tegenwind volgde nadat de Amerikaanse centrale bank aangaf minder renteverlagingen volgend jaar door te voeren dan voorheen verwacht werd. De verwachting zagen er eerst als volgt uit:
Bron: Fejau/XEn
De verwachtingen zien er nu als volgt uit:
De blauwe bollen staan voor de rentes die de Amerikaanse centrale bank voorziet. En voor eind 2025 schoten we van een beleidsrente 3,40% naar 3,90%. Met andere woorden: sinds september zijn er twee renteverlagingen van 25 basispunten weggesmolten.
Dat heeft alles te maken met de inflatie die we zagen stagneren de laatste drie maanden. Ten opzichte van september is men binnen de Amerikaanse centrale bank een stuk onzekerder geworden over de inflatie, en is men bang voor stijgingen.
Wat moeten we met deze boodschap?
De Federal Reserve gebruikt renteverwachtingen niet alleen als beleid, maar ook als instrument om de markten te beïnvloeden. Ze weten precies wat het delen van dit soort prognoses teweegbrengt, zeker in een periode waarin de stemming euforisch is. Dat hebben we de afgelopen week gezien.
Het optimisme in de markt over een eindejaarsrally, met veel beleggers die zwaar inzetten op een verdere stijging, is omgeslagen. Deze overoptimistische longposities zorgden ervoor dat de markten extra kwetsbaar werden voor tegenwind. Nu de centrale bank minder renteverlagingen voorziet dan eerder gedacht, hebben we een scherpe correctie gezien.
Toch blijf ik ervan overtuigd dat de bullmarkt uiteindelijk zal doorgaan. Zoals ze op Wall Street zeggen: “Bullmarkten beklimmen muren van angst.” De huidige negatieve sfeer kan op de korte termijn pijn doen, maar biedt juist ook kansen. Wat wel zorgen baart, is dat inflatie weer lijkt op te lopen door de sterke economie.
Als de inflatie volgens plan afzwakt in het eerste kwartaal van 2025, verwacht ik dat de markten verder herstellen en de economie een zachte landing maakt. Maar voor nu blijven de komende weken waarschijnlijk volatiel.
Interessant is dat de inflatieverwachtingen voor de komende jaren alweer naar beneden beginnen te wijzen. Dat is precies wat we (en de Amerikaanse centrale bank) willen zien.
Daarbij moeten we niet vergeten dat een bitcoin koers van $95.000 nog niet het moment is om in paniek te raken. Als de situatie echt uit de hand loopt, biedt het 50-weeks gemiddelde van de bitcoinprijs, dat momenteel rond de $70.000 ligt, mogelijk nog een sterk ondersteuningsniveau. Ik verwacht echter niet dat we die binnenkort al nodig hebben.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 3.500 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600eu per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: “Dit is pas het begin”... Luister nu de podcast