Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
4 min. leestijd
Columns

Waarom bitcoin klaar is voor een nieuwe stijging (en altcoins achterblijven)

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Nederlands-goudplatform-doet-bitcoin-houders-aanbod-start-met-gratis-goud

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

De wereld van crypto lijkt soms ingewikkeld, vol met technische termen en grafieken. Maar als je even door die mist heen kijkt, draait het uiteindelijk vooral om één ding: geld. Waar stroomt het geld naartoe?

Belangrijker is: wat betekent dat voor de prijs van bitcoin (BTC) en altcoins? In deze column leg ik je op een eenvoudige manier uit wat de huidige geldstromen betekenen voor de komende maanden in de cryptomarkt.

Satoshi is jarig: Waarom Bitcoin’s grondlegger 5 april koos
Satoshi is jarig: Waarom Bitcoin's grondlegger 5 april koos

Bitcoin vertoont jarenlange correlatie met hoeveelheid geld in omloop

Eén van de belangrijkste dingen die de prijs van bitcoin beïnvloeden, is de hoeveel geld er in totaal beschikbaar is in de economie. Dat wordt ook wel de geldhoeveelheid genoemd, en daar bestaat een meetinstrument voor: M2.

Dat klinkt ingewikkeld, maar het is simpel gezegd de totale hoeveelheid contant geld én het geld dat mensen direct op hun bankrekeningen hebben staan. Als die geldhoeveelheid stijgt – bijvoorbeeld omdat centrale banken geld bijdrukken of omdat de economie groeit – dan merken we dat mensen vaker investeren in assets zoals bitcoin. Meer geld betekent vaak meer bereidheid tot investeren.

Sinds begin februari van dit jaar is die totale geldhoeveelheid (M2) weer aan het toenemen. Opvallend genoeg blijft de bitcoin-prijs daar nog een beetje bij achter.

Maar historisch gezien trekt bitcoin vaak snel bij zodra er meer geld in het systeem komt. Veel kenners verwachten dan ook dat bitcoin binnenkort weer opwaarts in beweging komt.

Altcoins hebben meer nodig dan alleen geldgroei

Voor altcoins ligt het wat ingewikkelder. Deze munten zijn meestal kleiner, minder bekend en risicovoller. Daardoor zijn ze afhankelijk van een ander soort geldstroom: de zogenoemde brede liquiditeit.

Dat gaat niet alleen over hoeveel geld mensen hebben, maar ook over hoe soepel het financiële systeem is. Zijn banken en overheden royaal met geld? Wordt er geld de markt in gepompt? Of juist niet? Op dit moment zien we dat overheden en centrale banken (zoals de Amerikaanse of Europese centrale bank) vrij voorzichtig zijn met geld uitgeven. Ze proberen juist hun balansen te verkleinen.

Dat betekent dat er minder geld richting beleggingen stroomt. En dat is slecht nieuws voor altcoins, want die hebben juist dat extra geld nodig om echt te kunnen stijgen.

Satoshi is jarig: Waarom Bitcoin’s grondlegger 5 april koos
Satoshi is jarig: Waarom Bitcoin's grondlegger 5 april koos

Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

Als we puur kijken naar de geldstromen, ziet het er voor bitcoin best goed uit. De hoeveelheid geld groeit weer, en dat is historisch gezien gunstig. In de onderstaande grafiek op de wekelijkse timeframe is duidelijk te zien hoe de bitcoin-prijs nauw samenhangt met de wereldwijde liquiditeit (gele lijn).

Opvallend is dat de liquiditeitslijn vaak iets voorloopt op de koersbewegingen van BTC. Op basis van deze correlatie lijkt er momenteel nog ruimte voor een verdere stijging van bitcoin in de komende weken.

Bitcoin vs global liquidity
Bitcoin (BTC) tegenover M2 money supply: TradingView

Voor altcoins is het voorlopig afwachten. Zolang overheden en centrale banken terughoudend blijven met geld uitgeven, blijft het moeilijk voor kleinere munten om écht te groeien. Naar mijn mening is de kans dan ook zeer groot dat bitcoin de komende weken goed zal presteren, en in elk geval beter dan veel altcoins.

De essentie is simpel: meer geld in omloop betekent vaak meer investeringen in bitcoin. Wie dus bezig is met crypto, doet er goed aan om in de gaten te houden waar het geld naartoe stroomt.

Om daarvan op de hoogte te blijven sluit je je gratis aan bij de BitKamp Community op WhatsApp om dagelijks waardevolle updates te ontvangen. Ik deel mijn insights over de meest trending coins, het laatste cryptonieuws, mijn marktanalyses en praktische tips.

Ja, Ik wil Gratis Crypto-Updates Ontvangen!

🔥  Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen?  Luister de podcast nu of sla ‘m op

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Meest gelezen
Het logo van Ripple (XRP) op een scherm.
Crypto Rewind: Groot XRP nieuws, Trump laat markt ontploffen
  • 13/04/2025
  • 3 min. leestijd
Hele stad valt voor crypto oplichting: 16.000 inwoners verliezen miljoenen
Hele stad valt voor crypto oplichting: 16.000 inwoners verliezen miljoenen
  • 12/04/2025
  • 5 min. leestijd
Een donkere en blurry candle chart van een crypto koers, die hard stijgt ten tijde van een rally
Koers van cryptomunt verdubbelt in één dag, schiet top 100 binnen
  • 12/04/2025
  • 3 min. leestijd
Paniekverkoop crypto wordt nachtmerrie, man loopt €23 miljoen winst mis
Bitcoin investeerder betaalt per ongeluk €70.000 uit paniek
  • 10/04/2025
  • 3 min. leestijd
Een afbeelding met een bitcoin munt en op de achtergrond een dalende koers met EMA's
Bitcoin: een zinkend schip of een koopkans? Dit zeggen analisten
  • 08/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.