Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Michael Eisink Michael Eisink Michael Eisink
4 min. leestijd
Columns

Van ééncellige tot Bitcoin belegger: waarom we gevoelig zijn voor impulsiviteit

Foto: Shutterstock/Thapana_Studio

Michael Eisink is 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


Geef een kind de keuze tussen direct één lollie krijgen of over vijftien minuten tien lollies. De kans is zeer groot dat er onmiddellijk één lollie wordt geaccepteerd. Hoewel het verstandelijk gezien veel beter is om even te wachten, beheersen kinderen deze vaardigheid nog niet goed. Nu zul je je wellicht afvragen wat dat met jou te maken heeft. Meer dan je denkt zoals je in dit artikel kunt lezen. 

Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten

De geschiedenis van het menselijk handelen

Zeker in deze saaie en donkere crypto winter, waarin het koud en guur is en de meesten van ons fors onder water staan, hebben beleggers het moeilijk en ervaren ze pijn. Zoals je eerder hebt kunnen lezen in mijn columns, zijn wij mensen niet goed in het verdragen van mentale pijn en proberen we dit te vermijden. Het ervaren van onlust is evolutionair gezien gunstig voor onze overleving. Stel je maar eens voor wat er gebeurt als je drie dagen geen honger meer hebt na het eten van één broodje kaas… impulsieve handelingen hebben onze overlevingskansen in de oertijd voordeel gegeven. Het is dus volstrekt logisch dat we korte termijn gedreven wezens zijn. 

Beleggen bestond 250.000 jaar geleden nog niet. De moderne mens evenmin, die ontstond naar schatting ergens tussen 250.000 en 150.000 jaar geleden. De aarde is zo’n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, ongeveer tegelijk met onze zon. De oudste aanwijzingen voor fossiel leven zijn 3,5 miljard jaar oud. 600 miljoen jaar geleden ontstond er een meer complexe vorm van leven in de vorm van meercellige organismen. Bedenk even dat de evolutie van eencelligen tot aan het stadium waar wij vandaag staan dus 600 miljoen jaar heeft geduurd! 

Wat onderscheidt mens zijn van andere dieren? Het belangrijkste aspect is het beschikken over executieve functies. Dat zijn functies zoals reactie-inhibitie, emotieregulatie, doorzettingsvermogen, plannen en metacognitie (denken over je eigen denken). Het heeft ons het vermogen tot taal gegeven. Executieve functies zetelen in de prefrontale cortex, het gebied van je brein boven je ogen/voorhoofd. Deze hersenstructuur is evolutionair bezien het laatste stukje ontwikkeling van de mens en is pas volledig tot wasdom gekomen op ons 25e levensjaar. 

Als je het bovenstaande leest, zul je je beseffen dat het remmen van reacties en het tonen van doorzettingsvermogen eigenlijk tegennatuurlijke en zeer moeilijke functies zijn die veel oefening vergen om te ontwikkelen. Het is daarom geen wonder dat beleggers zo vaak de fout ingaan en kiezen voor kortetermijnfijn.

Allemaal heel interessant wellicht maar hoe zorgen we ervoor dat we onze executieve functies sterker maken zodat we meer doorzettingsvermogen en een betere rem van ‘onverstandige’ acties ontwikkelen zoals panic-sellen, het meedoen aan pump and dumps en andere emotie-gedreven strategieën?

Lees verder na onderstaand invulformulier.

Hoe voorkom je onverstandige impuls-acties?

Wetenschappers Dawson en Guare (2019) omschrijven reactie-inhibitie als volgt:

“Het vermogen om na te denken voor we iets doen, waardoor we de tijd krijgen om een situatie te beoordelen en na te gaan hoe ons gedrag deze beïnvloedt.” 

Het belangrijkste is dus dat je jezelf tijd geeft om in je helikopter te stappen en een probleem van alle kanten bekijkt voordat je een keuze maakt. Je zult je moeten inhouden en wachten, jezelf de vraag moeten stellen of je later met meer succes kunt reageren, niet op emoties te handelen maar te bedenken wat je wilt bereiken en een plan bedenken wat je daarvoor moet doen.  

Vertaald in praktische interventies kun je gaan onderzoeken wanneer je tè impulsief hebt gehandeld en wat je tegen jezelf hebt gezegd om deze handeling aan te sturen. Neem je voor om deze gedachte te wijzigen om deze in overeenstemming te brengen met het uitstellen van impulsief gedrag. 

Oefen met het remmen van je gedrag met behulp van spellen (schaken, stratego, etc.), schrijf je impuls op papier en lees het tien keer hardop (mag ook in jezelf als je dat lullig vindt). Bekijk wellicht ook letterlijk de gedachte van twee meter afstand en van verschillende kanten en associeer vrijelijk op de gedachte om er wat los van te komen. Je kunt ook naar een andere plek lopen en even wat anders gaan doen om wat afstand te krijgen. Bedenk een aantal alternatieve acties voor je impulsieve gedrag! Zoals je leest, je probeert vertraging in te bouwen en jezelf meer tijd te geven door bovenstaande acties. 

Wellicht heb je tijdens het lezen van deze column een zak snoep of een chips naast je liggen. Bedenk eens een strategie om snoepen en snacken onder je bewust controle te gaan brengen. Als je dat eenmaal kunt, ben je klaar voor next het volgende niveau. Succes!

Deel dit artikel
Michael Eisink

Michael is een ervaren psycholoog en coach met 20 jaar ervaring. Sinds hij in 2017 de wereld van cryptocurrency ontdekte, is hij gepassioneerd geraakt door deze dynamische sector. Hij vindt het fascinerend om de psychologische aspecten binnen de crypto space te analyseren en deelt zijn inzichten wekelijks in een column.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie