Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Timo Bult Timo Bult Timo Bult
4 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Ripple (XRP) rechtszaak begint, wat kunnen we verwachten?

Timo’s take Ripple (XRP) rechtszaak begint, wat kunnen we verwachten

De langverwachte rechtszaak tegen Ripple en co. begint maandag. Het is een veel besproken onderwerp met wilde geruchten over wat de uitkomst zal zijn en wat dit met de XRP koers zal gaan doen. Maar wat staat er eigenlijk in die aanklacht, en wat gebeurt er mocht Ripple verliezen?

De aanklacht

Te beginnen met de aanklacht zelf. De aanklacht van de Securities and Exchange Commission (SEC) draait om meerdere zaken, waarvan de XRP verkopen door Ripple, CEO Brad Garlinghouse en voorzitter Chris Larsen de hoofzaken zijn. De SEC beschuldigt deze partijen ervan illegaal effecten te hebben verkocht in de vorm van 14,6 miljard XRP ter waarde van $1,38 miljard. Zij verkochten de XRP op een markt die weinig informatie had over Ripple en XRP aangezien Garlinghousen en Larsen zelf konden bepalen welke informatie zij naar buiten brachten.
Het grote probleem is dat XRP een investeringscontract is volgens de SEC. En die mogen niet zomaar zonder registratie verkocht worden. Al sinds 2013 verkochten de heren en Ripple XRP, ondanks het feit dat in 2012 al door hun eigen juridische team werd gewaarschuwd dat XRP als investeringscontract aangemerkt kon worden. Bovendien blijkt uit de aanklacht dat Ripple in 2017 de verkoop begon te versnellen aangezien het bedrijf zelf weinig winst wist te maken. De verkoop van XRP is dus een soort infuus voor Ripple.
Uit een recente aanpassing aan de aanklacht blijkt daarnaast ook nog eens dat de XRP prijs werd gemanipuleerd. Zo zou de CFO van Ripple Larsen en Garlinghouse hebben laten weten dat er “een voortzettende neerwaartse druk op de prijs van XRP bestaat” en dat de Market Maker wellicht “de XRP verkoop wat terug zou moeten schroeven voor een paar dagen om te zien of het de prijs stabiliseert.” Larsen en Garlinghouse gingen akkoord met dit voorstel. Foute boel dus!

Wat de SEC eist

Uiteraard gaat het 71 pagina tellende document nog een stuk dieper in op de zaak. Kijken we naar de eisen dan zien we dat deze niet bepaald mals zijn. In de aanklacht worden vier dingen geëist. 1. Ripple, Garlinghousen en Larsen mogen geen XRP meer verkopen of uitdelen. 2. Alle winsten en opbrengsten moeten worden afgedragen aan de SEC. 3. Ripple en co. mogen geen “digital asset securities” meer aanbieden. En 4, de gedaagden moeten fikse boetes betalen.
Mocht de rechter de SEC in het gelijkstellen dan zou XRP als effect worden aangemerkt. Dit zou betekenen dat Ripple zich moet registreren bij de SEC, mocht het de bovenstaande boetes überhaupt overleven. Vergeet niet dat het grootste deel van de operationele kosten van Ripple uit de XRP verkopen worden betaald. Mag Ripple geen XRP meer verkopen dan zou dit hoogstwaarschijnlijk de ondergang van het bedrijf betekenen. Maar hoe zit het met XRP zelf?

De mogelijke gevolgen voor XRP

Stel Ripple verliest de zaak dan kan het in principe weggaan uit de Verenigde Staten. Maar ook als Ripple ten onder gaat dan zou XRP gewoon blijven bestaan. Maar de grote vraag is in hoeverre het zijn oorspronkelijke doel dan nog kan dienen, het faciliteren van internationale overboekingen; een concurrent van het SWIFT netwerk. Als XRP niet meer verhandeld mag worden in de VS dan valt die markt weg. En dat is problematisch. Zo blijkt uit data van Statista dat de VS verreweg de grootste markt is voor internationale overboekingen. Valt die markt weg dan heeft XRP dus eigenlijk vrijwel geen nut meer als netwerk voor internationale overboekingen.
Uiteraard kan Ripple de zaak ook winnen. In dat geval is het mogelijk dat XRP en zijn netwerk alsnog uitgroeien tot een snelle en goedkope oplossing voor internationale overboekingen voor financiële bedrijven. Op dit moment zie ik een investering in XRP echter als al je fiches op rood of zwart inzetten; een grote gok dus. Zeker gezien de relatief hoge XRP prijs ondanks het feit dat Ripple dus in diepe problemen lijkt te zitten.
De rechtszaak begint aanstaande maandag, 22 februari. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er dan al duidelijkheid zal komen over de toekomst van XRP en Ripple. Een schikking tussen de SEC en Ripple lijkt er ook nog niet in te zitten. En komt die schikking er wel, dan is alsnog de vraag of XRP als effect wordt aangemerkt, wat ongeveer dezelfde uitkomst zou hebben als hierboven beschreven. Kortom, het is waarschijnlijk dat we nog maanden moeten wachten totdat er duidelijkheid komt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Ripple en SEC bereiken verrassende overeenstemming over geheime documenten
Ripple en SEC bereiken verrassende overeenstemming over geheime documenten
Advertentie
Advertentie