Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Kan Bitcoin (BTC) verboden worden in Nederland?

Timo’s take Kan Bitcoin (BTC) verboden worden

“Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen,” dat waren de grote woorden van Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau. Hasekamp heeft in zijn stuk geen goed woord over voor Bitcoin (BTC). Hij noemt de ultieme stap “een totaalverbod op productie, handel en zelfs bezit van cryptovaluta.” Maar kan je Bitcoin überhaupt verbieden?

Decentralisatie

Ten eerste moeten we naar de technische aspecten van Bitcoin kijken. Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk dat een grootboek bijhoudt. Dit grootboek, met daarin alle BTC transacties die ooit hebben plaatsgevonden, staat niet op een enkele harde schijf ergens in een datacentrum opgeslagen. Nee, het grootboek van Bitcoin wordt bijgehouden door een enorm web van computers wereldwijd. Iedereen met een computer en internetverbinding kan zich bij het Bitcoin-netwerk voegen en miljoenen, zo niet honderdenmiljoenen mensen wereldwijd deden dit al.

Dus Hasekamp, waar moeten we beginnen? Stel we verbieden iedereen in Nederland om de Bitcoin blockchain te downloaden en op te slaan, dan draait het netwerk gewoon door. Bitcoin heeft veel tegenslagen gehad in het verleden. Maar door het gedecentraliseerde karakter en het feit dat geen enkele partij invloed heeft op de gang van zaken binnen het Bitcoin-netwerk, geeft Bitcoin geen fuck. Het bestaat nog steeds en draait rustig door. Gelukkig erkent Minister Hoekstra dit ook naar aanleiding van het artikel van Hasekamp.

Hasekamp wil Chinese maatregelen

In andere woorden, het verbieden van het Bitcoin-netwerk zelf is onmogelijk, net zoals het verbieden van het internet onmogelijk is. Het is namelijk overal. Dat wil niet zeggen dat de Nederlandse overheid geen andere middelen heeft. Zo kan de handel en productie van bitcoin verboden worden. Maar daarmee drijf je zeer succesvolle crypto-bedrijven weg uit Nederland die op dit moment bijdragen aan innovatie van de financiële sector. Zij zullen simpelweg verhuizen naar een land dat hen wel accepteert. Crypto-bedrijven zijn namelijk zeer mobiel. Zij hebben enkel een internetverbinding nodig om te kunnen opereren. Een verbod hierop zou dus een schot in eigen voet zijn voor Nederland dat verder geen effect heeft.

Desalniettemin pleit de directeur van het Nederlandse Centraal Planbureau voor strenge maatregelen en haalt het social media verbod van China aan. Denkt Hasekamp nu echt dat het een goed idee is om de politie, of wie dan ook, social media af te laten struinen en daar alles wat met Bitcoin te maken heeft te verwijderen? Wil hij echt China achterna door Nederlanders actief te gaan censureren?

Ook zou er volgens hem een verbod op het bezit van bitcoin moeten komen. Ook hier rijst de vraag, hoe ga je dit handhaven? Wat mensen vaak niet weten is dat wanneer je bitcoin bezit, je niet echt digitale bitcoin munten bezit. Het enige dat je zelf bezit is de private key. Deze sleutel geeft jou toegang tot de balans die in de Bitcoin blockchain staat opgeslagen en bij jouw public key hoort. De private key kan je op een papiertje schrijven en verstoppen, op een hardware wallet zetten of wat je ook maar wilt. Ziet Hasekamp voor zich dat de politie bij huizen aanklopt op zoek naar private keys? Succes!

Bitcoin verbod: onmogelijk

Kortom, nee; een verbod op Bitcoin is technologisch gezien onmogelijk en de cryptohype de kop indrukken is al helemaal een onbegonnen zaak. Het zou daarnaast de innovatie in Nederland stilleggen, succesvolle bedrijven wegdrijven en we zouden met zijn allen brede censuur moeten goedkeuren. Allemaal dingen waar Hasekamp waarschijnlijk niet aan gedacht heeft toen hij zijn stuk schreef. Ik denk dat Hasekamp de kracht van decentralisatie heeft onderschat.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Hierom kan de bitcoin-bullmarkt nog heel lang duren
Column
Thom Derks
Columns 19/01/2025
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
TRUMP memecoin is een grote teleurstelling, dit is waarom
Column
Timo Bult
Columns 20/01/2025
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Trump en crypto op dag 1: Dit kun je verwachten
Column
Indy Rottier
Columns 20/01/2025
Advertentie