Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Is het altcoin seizoen gestart? Waarom Stellar (XLM) zo hard kon stijgen

Timo's take Is het altcoin seizoen gestart Waarom Stellar (XLM) zo hard kon stijgen

Op dit moment zijn de meeste ogen gericht op bitcoin (BTC), en dat is ook niet zo gek gezien de recente prijsactie. Bitcoin bereikte onder andere een nieuwe all-time high (ATH) ver boven de $30.000. Daarnaast ziet de moeder der aller cryptocurrencies natuurlijk een enorme versnelling in de adoptie door grote investeerders. Maar de cryptomarkt is zoveel meer dan alleen bitcoin. In dit artikel wil ik het kort hebben over de recente ontwikkelingen omtrent Stellar (XLM). Want zoals je weet is de XLM koers enorm hard gestegen!

Bitcoin (BTC) dominantie krijgt voor het eerst in weken een klap

Maar eerst, is het altcoin seizoen al begonnen? Veel investeerders kijken vaak naar de verhouding tussen bitcoin en altcoins op de markt. De bitcoin dominantie is een indicator die aangeeft hoe groot het aandeel is van bitcoin in de gehele cryptomarkt. Wanneer we de prijs van 1 BTC vermenigvuldigen met het aantal bitcoins dat op dit moment in circulatie is, krijgen we de marktkapitalisatie van bitcoin.
Sinds november is de bitcoin prijs eigenlijk alleen maar gestegen. Dit terwijl altcoins zoals ethereum (ETH), cardano (ADA) en ripple (XRP) relatief gezien achterbleven. Het resultaat was dat bitcoins marktkapitalisatie ten opzichte van de totale altcoin kapitalisatie harder steeg, en dus steeg de bitcoin dominantie. De dominantie steeg sinds september tot een hoogtepunt van 73,6%, een niveau dat voor het laatst in juli 2017 (!) werd gezien.
Kortom, slecht nieuws voor de altcoins zou je denken. Maar de recente koersontwikkelingen laten zien dat de altcoins nu voor het eerst sinds november 2020 weer wat terrein kunnen winnen. Eén altcoin valt hierin op.

Stellar (XLM) explodeert, ten koste van?

De use case van Stellar zal voor velen wellicht bekend in de oren klinken. Het is namelijk een gedecentraliseerd betalingsnetwerk waarop gebruikers in veel verschillende valuta via het internet geld kunnen versturen. Niet langer hoef je via een bank middels een soms ingewikkeld proces, tegen dure wisselkoersen geld te versturen naar het buitenland. Het doen van internationale transacties via de traditionele weg kost daarnaast ook nog eens heel veel tijd.
Dat klinkt bekend! Ripple, het bedrijf achter XRP (XRP) heeft namelijk hetzelfde doel; snel geld wereldwijd verzenden via een gedecentraliseerd netwerk. Maar voor wie het nieuws in de cryptowereld een beetje gevolgd heeft zal al wel bekend zijn dat Ripple diep in de problemen is. De Securities and Exchange Commission (SEC), de grote financiële toezichthouder in de Verenigde Staten, vindt namelijk dat XRP een effect is, waarmee Ripple illegaal effecten heeft verkocht.
Het is dan ook niet gek dat de XRP koers onderuit is gegaan, al lijkt die nu weer een kleine sprong te kunnen maken. De ontwikkelingen omtrent Ripple lijken nu positief uit te pakken voor Stellar. Maar er zijn nog twee berichten die mogelijk hebben bijgedragen aan het meerjaarlijkse hoogtepunt van XLM. Zo zou Oekraïne een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta willen gaan uitbrengen die gebaseerd is op de technologie van Stellar. Al is het niet duidelijk of XLM hierin een rol gaat spelen.
Een belangrijkere ontwikkeling voor Stellar is dat nationale banken in de VS nu officieel gebruik mogen gaan maken van blockchains en stablecoins voor het doen van transacties. Terwijl je met bitcoin natuurlijk ook transacties uit kan voeren, biedt Bitcoin niet de mogelijkheid om snel en goedkoop kleine transacties tussen verschillende fiatvaluta te doen. En ook dit soort transacties zijn zeer interessant voor banken. Kortom, de beslissing van de Office of the Comptroller of the Currency (OCC) opent te deur voor een verdere adoptie. En met Ripple in de problemen is het niet gek dat we vooral Stellar zien profiteren van het bullish sentiment!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
3 manieren hoe Bitcoin kan exploderen bij het grote publiek
Column
Tim Kamp
Columns 17/11/2024
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Bitcoin lijkt af te stormen op $100.000 ondanks prijscorrectie
Column
Thom Derks
Columns 17/11/2024
Advertentie