Het was weer een interessante week voor de crypto-wereld met veel positieve ontwikkelingen. Zo lijkt het erop dat we dan toch op korte termijn een Bitcoin (BTC) futures exchange-traded fund (ETF) gaan krijgen. Dit zorgde natuurlijk direct voor een positieve impuls voor de bitcoin prijs. In bredere zin viel mij deze week echter ander positief nieuws op.
Bitcoin (BTC) miners: grootverbruikers of redders in nood?
De discussie dat bitcoin miners veel stroom verbruiken is bijna zo oud als Bitcoin zelf. Tesla gooide olie op het vuur door bitcoin begin dit jaar niet langer meer te accepteren als betaalmethode vanwege het verbruik van miners. Toch lijkt de discussie de afgelopen weken een groenere kant op te bewegen.
Er waren al veel mining bedrijven die beloofden hun verbruik te vergroenen. Het feit dat China alle miners uit de voordeur heeft gegooid droeg tevens bij aan de positievere houding ten opzichte van de industrie en het netwerk (meer decentralisatie). En deze week zag ik nog een positief bericht, dit keer uit de Amerikaanse staat Texas. De Texaanse Senator Ted Cruz besprak tijdens de Texas Blockchain Summit de mogelijkheden die miners voor de staat bieden.
Texas is de grootste olieproducent van de VS. En hoe je ook het wendt of keert, olie zal voor nu nog even onderdeel blijven van onze wereld. Cruz stelt dat miners de schade echter kunnen verkleinen door het aardgas dat vrijkomt bij olieboren te gebruiken om crypto te minen. Affakkelen is gebruikelijk in situaties waarin een olieveld ver van de bewoonde wereld ligt en het dus niet rendabel is om het gas te vervoeren.
De verbranding van dit gas gaat echter nooit altijd perfect, met een onvolledige verbranding tot gevolg. In plaats van CO2 komt er dan ook methaan vrij, een veel slechter broeikasgas dan CO2. Wordt het gas gebruikt om miners te voorzien van stroom via generatoren dan is de verbranding vollediger en dus minder schadelijk voor het milieu. Afgezien van de uitstoot is het affakkelen van gas eigenlijk gewoon het weggooien van kostbare energie. Vooral in Texas kan dit een uitkomst bieden, zo stelt Cruz:
“Vijftig procent van het aardgas dat in dit land wordt afgefakkeld, wordt nu afgefakkeld in West-Texas. Ik denk dat dat een enorme kans is voor bitcoin, want dat is op dit moment energie die gewoon wordt verspild.”
Bijdrage aan energietransitie
Maar daar houdt het niet op. Bitcoin miners kunnen namelijk ook voor duurzame energiebronnen een uitkomst bieden. Wanneer de wind hard waait maar wij liggen te tukken, wordt er stroom opgewekt die niemand nodig heeft.
In plaats van dit te dumpen, kunnen bitcoin miners inspringen en de overbodige schone energie omzetten in waardevolle bitcoins. In dat geval worden deze energiebronnen rendabeler en kunnen we een versnelling zien in de transitie naar een schonere wereld.
De revolutionaire technologie die Bitcoin met zich meebrengt voor de financiële wereld, opent vele deuren naar allerlei innovatieve oplossingen, ook in andere sectoren. Zo zagen we gisteren ook het bericht dat een Canadese stad deels zal worden verwarmd met de warmte afkomstig uit bitcoin miners. Het zijn dit soort ontwikkelingen die de crypto-sector zo ontzettend fascinerend maken!